fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ανακοίνωση για τα εργατικά ατυχήματα

- Χορηγούμενη-

Τον τελευταίο μόνο μήνα είχαμε στην Αλεξανδρούπολη δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα στη βιομηχανική περιοχή και σε ξενοδοχείο της πόλης μας. Εργατικά ατυχήματα που έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες σε όλη την χώρα.

Το ΔΣ του σωματείου εύχεται περαστικά στους συναδέλφους, εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειές τους και καταγγέλλει τους υπεύθυνους για αυτά.

 

Υπευθυνοι για τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι οι εργαζόμενοι ή η κακιά στιγμή όπως πολύ συχνά ακούγετε αλλά η εργοδοσία και το κράτος της που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν το σακάτεμα των εργατών. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την απουσία ελέγχου για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και την υποστελέχωση των όποιων υπηρεσιών και μηχανισμών ελέγχου.

 

Στην Ελλάδα, τα ελλιπή, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει και χιλιάδες σακατεύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας από εργατικό ατύχημα. Ταυτόχρονα, παρόλο που στην Ελλάδα, στην πράξη δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες ως τέτοιες, εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που τις υφίστανται (πχ. μυοσκελετικές παθήσεις, άσθμα, δερματίτιδες, ψυχικές παθήσεις), ή οδηγούνται ακόμα και στο θάνατό από αυτές (πχ. επαγγελματικός καρκίνος, καρδιακές παθήσεις).

 

Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν τεχνικές και οργανωτικές λύσεις για ζητήματα στο τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Ωστόσο, η οργάνωση της παραγωγής που σκοπό της έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου εμποδίζει την ουσιαστική εφαρμογή τους, γιατί αποτελούν “κόστος” που πρέπει να “εξοικονομηθεί”. Έτσι αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργαζομένων οι εκμεταλλευτές. Ξεζούμισμα όσο δεν πάει για να βγει η δουλειά, πέταγμα τους σα στυμμένες λεμονόκουπες όταν αυτό απαιτεί η αύξηση των κερδών.

 

Το κεφάλαιο, που είναι ο μεγάλος ένοχος για την επαγγελματική νοσηρότητα, παραμένει στο απυρόβλητο και δεν έχει ούτε καν ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι αυτός που πληρώνει, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, της πληρωμής μη καλυπτόμενων από το σύστημα Υγείας ιατρικών πράξεων, φάρμακα κ.ά.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μέσα από συσπείρωση στα Σωματεία τους, βάζοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τις σύγχρονες ανάγκες μας να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

 

·Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών. Ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.
·Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).
·Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
·Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
·Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους, Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές.
·Κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, με αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
·Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι θάνατοι και οι ασθένειες από τα εργοδοτικά εγκλήματα αναδεικνύουν ότι οι θυσίες που απαιτούνται για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας σακατεύει, είναι πολύ μικρότερες από το αίμα που χύνουμε για τα κέρδη τους!

Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Δεν τη χαρίζουμε στους εκμεταλλευτές μας! Καμιά υποχώρηση! Καμία ανοχή! Εργάτη, εργάτρια, σπάσε το φόβο! Απαντάμε με οργάνωση ταξική! Στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα!

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο