fbpx
-0.1 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ανάγκη η συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και τη δημιουργία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Περιοδεία στις περιοχές της Ορεστιάδας που προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis»  πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ Ζήσης Λυμπερίδης,  ο Γραμματέας της ΟΠ ΑΜΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διονύσης Κλάδης και ο  Κώστας Ζαλουφλής, μέλος της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ορεστιάδας.

Το κλιμάκιο περιόδευσε στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές. Συναντήθηκε με τους προέδρους των αντίστοιχων κοινοτήτων αλλά και με τους κατοίκους και τους αγρότες, των οποίων οι περιουσίες και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την κακοκαιρία, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και στο Αντλιοστάσιο που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Ορεστιάδας.

Συγκεκριμένα, σε μια περιοχή με κρίσιμη έλλειψη έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας η «Genesis» άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα, 2-3 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σιταριού, ηλιόσπορου, βαμβακιού και καλαμποκιού κατεστραμμένα, δεκάδες οικόσιτα ζώα πνιγμένα.

Η επανάληψη των φαινομένων είτε στην Ορεστιάδα είτε στον Απαλό είτε στην υπόλοιπη χώρα αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Αποδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των αιρετών που κάθε φορά προσπαθούν να αποφύγουν.  Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική αλλαγή» καθώς στην περιοχή υπάρχουν κανάλια που έχουν δεκαετίες να καθαριστούν, αντλιοστάσια που δεν λειτουργούν, ρέματα μπαζωμένα και άλλα μπλοκαρισμένα από μπάζα. Κυβέρνηση και ΕΕ προτιμούν να αποζημιώνουν από το να προλαμβάνουν, προφανώς γιατί τους κοστίζει λιγότερο. Ακόμη όμως και αυτές οι αποζημιώσεις πολλές φορές είτε δεν δίνονται είτε είναι “ψίχουλα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανειλημμένως τέτοια αναγκαία  έργα υποδομών απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη επιλέξιμα γιατί δεν είναι “ανταποδοτικά” δηλαδή δεν φέρνουν κέρδος σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου όσο ακραίο κι αν είναι, τόσο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξή του, και ενώ τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλα εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά μέτρα, αντιπυρικά, αντισεισμικά ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων, βρίσκεται δίπλα στους αγώνες τους και θα αναδείξει το ζήτημα άμεσα στη Βουλή με παρέμβαση του Κόμματος, ενώ  οι Οργανώσεις του  στην περιοχή θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε να οργανωθεί ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των αγροτών για:

  • άμεση καταγραφή των ζημιών στα σπίτια  και στις καλλιέργειες.
  • άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.
  • αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού με έργα υποδομής που θα προστατεύουν  τις καλλιέργειες και τα σπίτια. Να υλοποιηθεί μελέτη που θα δώσει οριστικό τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα και να γίνουν έργα.
  • αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και ενίσχυση της υπηρεσίας με προσλήψεις προσωπικού.
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

14 τροχαία δυστυχήματα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη τον Ιανουάριο του...

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη...