Ανάδειξη της Αμφίπολης από το διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG ‘ Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020’

Εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020», που πραγματοποιήθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, η πρόταση προτεινόμενου προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, για την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών ως τουριστικού προορισμού, που υπέβαλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο τίτλος της πρότασης είναι: «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» (Integrating Bulgaria – Greece cross-border significance historical and archeological assets into one sustainable thematic tourist destination – BORDERLESS CULTURE».
Το έργο έχει ως στόχο την προβολή και ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης ως τουριστικού πόλου, εγκρίθηκε ως πρόταση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους υπόλοιπους εταίρους διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της πρότασής μας, με την οποία υλοποιούμε τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Αμφίπολης ως τουριστικού προορισμού, με βάση τα παγκόσμιας σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτυχία, που δίνει απάντηση στην υποχρηματοδότηση ενός από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και παρά τις διαρκείς πιέσεις μας έχει εγκαταλειφθεί. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν η πρώτη η οποία πίστεψε στην αξία της ανασκαφής και το 2012 εκταμίευσε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφική ομάδα το έργο της, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, είναι αποφασισμένη με όσα μέσα διαθέτει να συνεχίσει να στηρίζει το μνημείο, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί στο σύνολό της η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης».
Τα 900.000 ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό της πρότασης αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις για την προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης κ.ά.