Μία ακόμη απογοήτευση προκάλεσε η προκήρυξη και η έναρξη υποβολής αιτήσεων του προγράμματος για τη βιολογική κτηνοτροφία σε μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων, και συνολικά στους νέους και νεοεισερχόμενους, που για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Η «αμαρτία» των ιστορικών δικαιωμάτων, η μη άμεση σύγκληση της αξίας των δικαιωμάτων γενικώς και η «τεχνική λύση» στην κατανομή των βοσκοτόπων από ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2015, οδηγεί στον αποκλεισμό και από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα των «μη προνομιούχων» κτηνοτρόφων της χώρας, αυτών δηλαδή που δεν έχουν «ιστορικά» δικαιώματα αλλά παράγουν πραγματικά.
Η χρήση των όρων επιλεξιμότητας της «βασικής ενίσχυσης» και για τη βιολογική, επεκτείνει την κατάφωρη αδικία έναντι όλων εκείνων που δεν διαθέτουν «ιστορικά» δικαιώματα. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος με 200 Ζωικές Μονάδες, που με την κατανομή βοσκοτόπου του 2015, επειδή είχε ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, του δόθηκαν 300 στρέμματα επιλέξιμου βοσκότοπου, μπορεί να εντάξει στη βιολογική περίπου 30 από τα 200 ζώα του. Φυσικά, την ίδια στιγμή, η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μέρος του κοπαδιού. Αν επιμένει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρώνει τον οργανισμό πιστοποίησης και να αγοράζει βιολογικές ζωοτροφές και για τα 200 ζώα, όταν η ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος ή το αυξημένο κόστος (σε σχέση με τη συμβατική εκτροφή) θα αφορά μόνο τα 30!
Επίσης, σημαντικό πρόβλημα φαίνεται πως θα δημιουργηθεί και μεταξύ των Χωρικών Ενοτήτων (ΧΕ) στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα, λόγο της διαφορετικής (θεωρητικά) Πυκνότητας Βόσκησης της κάθε περιοχής. Είναι πολύ πιθανό, κτηνοτρόφοι με τις ίδιες ζωικές μονάδες να τύχουν πληρωμών με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ τους (έως και 7 φορές)! Και αυτό γιατί και στις ΧΕ – της ίδιας πάντα χώρας που λέγεται Ελλάδα – υπάρχουν ευνοημένες και κατώτερες…
Η απαίτηση επίσης για «Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή προέγκριση αυτής» ως προαπαιτούμενο για την ένταξη, αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων (περίπου 80%) που λόγω των παλινωδιών για το θέμα από το 2012 (Ν.4056) και μετά, δεν κατάφεραν να εκδώσουν άδεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις για έκδοση άδειας διατήρησης υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τη νομοθετική επίλυση του προβλήματος εδώ και 14 μήνες (Άρθρο 12, Ν.4351/4-12-15), αλλά οι κατά τόπους ΔΑΟΚ δεν δέχονται αιτήσεις τους γιατί δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αναγκαίες ερμηνευτικές/εφαρμοστικές εγκύκλιοι!
Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες (και, με βεβαιότητα, και οι επόμενες), θεωρητικώς κόπτεται για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής και για την ηλικιακή ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού. Στην πράξη όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο. Χαρίζει το 80% από τα περίπου 2 δις € των ενισχύσεων στο 20% των αγροτών, αδιαφορώντας αν αυτοί εξακολουθούν να παράγουν ή όχι, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αδικώντας κατάφωρα το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού. Γι’ αυτό εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι στην Ελλάδα, με τις μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη δυνατότητα να γίνει το μεγάλο «βιολογικό περιβόλι» της Ευρώπης, το γεωργο-κτηνοτροφικό επάγγελμα παραμένει «κλειστό».
Επειδή πλέον έχουν ξεπεραστεί όλα τα όρια, καλούμε όλους εκείνους τους «μαθητευόμενους μάγους» που ρυθμίζουν το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια της χώρας, αποφασίζοντας «ελαφρά τη καρδία» ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα καταστραφεί, να αλλάξουν ρότα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (κατανομή δικαιωμάτων, εξισωτική, αγροπεριβαλλοντικά κ.λπ.) δείχνουν ότι είτε δεν ξέρουν, είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι μπορεί να «εξυπηρετούνται» κάποιοι από αυτό το απίστευτο αλαλούμ. Σε κάθε περίπτωση ας σταματήσουν το καταστροφικό τους έργο τώρα!
Οι υπογράφοντες το παρόν έχουν επανειλημμένως τονίσει τις αδικίες που δημιούργησαν οι στρεβλές αποφάσεις για την εφαρμογή της ΚΑΠ και για τις ντόμινο-επιπτώσεις που επιφέρουν στην πράξη (βλ. βιολογικά, και εξισωτική). Αξιώνουμε άμεσα άρση των αδικιών για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας με:
Χρήση ως επιλέξιμου, του πραγματικού βοσκότοπου που καλύπτει το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου της κάθε εκτροφής.
Χρήση της παράτασης για την έκδοση άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης όπως αυτή προβλέπεται (Άρθρο 4, Ν. 4424/2016, ΦΕΚ Α΄ 183).
Αποδέσμευση επιλέξιμων βοσκοτόπων από τις σταβλισμένες εκτροφές.
Χρήση ενιαίας πυκνότητας βόσκησης για όλη την επικράτεια.
Ένταξη και της χοιροτροφίας, τουλάχιστον για τον αυτόχθονο ελληνικό χοίρο, στο μέτρο της βιολογικής και
άμεση διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων από πλευράς Πολιτείας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία (μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί και το αν τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα για την κτηνοτροφία μπορούν να βασίζονται στις ζωικές μονάδες και όχι στην έκταση του βοσκότοπου, όπως αναφέρθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες).
Οι Συλλογικοί Φορείς που συνυπογράφουν:
Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Θεσσαλονίκης
Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Κιλκίς
Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Λακωνίας
Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Ημαθίας
Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Χαλκιδικής
Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αργιθέας
Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Ν. Καρδίτσας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Γρεβενών
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χασίων
Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου
ΕΑΣ Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα»
Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Επαρχίας Καλαμπάκας
Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Καραγκούνικων Προβάτων
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Προσοτσάνης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Καβάλας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Ξάνθης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Ιάσμου
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Ροδόπης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Αλεξανδρούπολης
Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός
Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων
Ένωση Εκτροφέων Καλαρρύτικου Προβάτου
Πανελλήνια Ένωση Αυτόχθονων Βοοειδών