Τον περασμένο Αύγουστο ο Δήμος κοινοποίησε τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα στους ενδιαφερόμενους, των οποίων οι ιδιοκτησίες εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης στην περιοχή ΠΕ IV« Νέας Χηλής». Το πρόβλημα όμως είναι ότι πέρα από την εισφορά σε γη που προβλέπεται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων η επιβολή της εισφοράς σε χρήμα είναι εξοντωτική και γι’ αυτό αδυνατούν να την καταβάλουν.
Η ένταξη στο σχέδιο ήταν αναμενόμενη εδώ και δεκαετίες με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης το 2004 να ζητά εφάπαξ την χρηματική προκαταβολή για να επισπεύσει την ολοκλήρωση της μελέτης των νέων επεκτάσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη Ν. Χηλή, Μαΐστρο, Απαλό και στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα Χιλή και Αλεξανδρούπολη ώστε να φθάσουμε γρηγορότερα στην Πράξη Εφαρμογής δηλ. στη διαδικασία διανομής των οικοπέδων. 25 χρόνια χρειάστηκαν για την ένταξη στο σχέδιο πόλης και πολλά έχουν αλλάξει από τότε με κύριο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών της γης που έφεραν τεράστιες αυξήσεις γης ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές, απαγορευτικό κόστος αγοράς κατοικίας, αυξήσεις ενοικίων, ΕΝΦΙΑ, κλπ.

Το θέμα αφορά περίπου 2.000 ιδιοκτήτες και ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν καταθέσει εκατοντάδες υπογραφές στο Δήμο ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ, πράγμα που δεν έγινε. Οι δημότες βλέπουν το Δήμο ως το μακρύ χέρι του αστικού κράτους που χρόνια τους κρατά σε ομηρία στην οποία αυτή τη στιγμή δίνει και παράταση!! Πάρα πολλοί δημότες όχι μόνο δεν μπορούν να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα (πέρα από προβλήματα στην εισφορά γης) αλλά δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν γη.
Σε διευρυμένη σύσκεψη με ιδιοκτήτες γι’ αυτό το θέμα διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες γιατί ο Δήμος δε μερίμνησε ούτε καν να μειωθεί η εισφορά σε χρήμα κατά 20% ή έστω να το διεκδικήσει αφού υπήρχε ως δυνατότητα με το νόμο που ίσχυε μέχρι το 2019 (χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων το σχέδιο ένταξης Ν. Χηλής εγκρίθηκε το 2021 οπότε χάθηκε η αρχική μείωση του 20%).
Είναι κρίσιμο ο Δήμος να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε:
- Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να γίνουν τα έργα υποδομών στην περιοχή χωρίς την επιβάρυνση των κατοίκων διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση επειδή χωρίς αυτήν δεν πρόκειται και δεν είναι δυνατό να προχωρήσει το σχέδιο.
- Να κατασκευαστούν κράσπεδα ώστε να θεωρηθούν οι οδοί διανοιγμένες και να γίνουν τα άρτια οικόπεδα οικοδομήσιμα.
Αλεξανδρούπολη 16/7/25
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ