Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΑλεξανδρούπολη: Πορεία ενάντια στα σχέδια για εκκένωση του Αναγνωστηρίου

Αλεξανδρούπολη: Πορεία ενάντια στα σχέδια για εκκένωση του Αναγνωστηρίου

Οι απόφοιτοι των σχολών της Αλεξανδρούπολης και συνολικά των σχολών του ΔΠΘ, καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους την απόφαση της πρυτανικής αρχής του ΔΠΘ να εκδιώξει την φοιτητική κοινότητα από το αναγνωστήριο.

“Το Αναγνωστήριο, ο μοναδικός πανεπιστημιακός χωρος σε τόσο κεντρικό σημείο της Αλεξανδρούπολης και “ανέπνευσε” πρώτη φορά όταν ο Συλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρουπολης τον χρησιμοποίησε ως τόπο διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων και αλλων διαδικασιών στα πλαίσια του (νικηφόρου τελικά) αγώνα ενάντια στα προαπαιτούμενα μαθήματα. Έκτοτε το Αναγνωστήριο λειτουργούσε ως χώρος πολιτιστικής έκφρασης και αναζητησης, πολιτικής ζύμωσης και συνδικαλιστικής δραστηριοτητας, εναλλακτικής και φθηνής οικονομικά διασκεδασης για χιλιάδες φοιτητές.

Το Ασυλο αγώνων και ελευθεριών στους πανεπιστημιακούς χώρους κατοχυρώθηκε μέσα από τους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος με κορυφαίο παράδειγμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου.Το δικαίωμα των φοιτητών/τριών να υπάρχουν στο Αναγνωστήριο και να το διαχειρίζονται οργανωμένα μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και φορείς (φοιτητικοί αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες) εδράζεται ακριβώς πάνω σε αυτό το ιστορικό κεκτημένο.

Μας θλίβει και μας εξοργίζει η απόφαση της Πρυτανικής αρχής που με τοσο ζήλο επιδιώκει να εφαρμόσει τις κυβερνητικές πολιτικές για το πανεπιστήμιο “θάβοντας” τον πλούτο του Αναγνωστηρίου. Το Αναγνωστήριο για μας που έχουμε πλέον αποφοιτήσει θα αποτελεί πάντα έναν πυλώνα των αναμνήσεων της φοιτητικής μας ζωής ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι για τους τωρινούς φοιτητές/τριες αποτελει έναν από τους τελευταίους χώρους που μπορεί στη σημερινή συγκυρία η νεολαία να βρει το οξυγόνο που της στερούν όλο και παραπάνω.

Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η απόφαση για εκκένωση του αναγνωστηρίου.

O σύνδεσμος για την υπογραφή του ψηφίσματος:

https://forms.gle/oUQamDYjiuD5kp646

Πάνω από 120 άτομα (απόφοιτοι του ΔΠΘ) μέσα σε λίγες μέρες υπέγραψαν το παρόν ψήφισμα και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται!

Δηλώνουμε ρητά πως ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΥΝΑΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ. Δέκα χρόνια δεν είναι αρκετά, θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε και να αγωνιζόμαστε.

Υπερασπιζόμαστε το Ανοιχτό Αναγνωστήριο και την παραμονή του στα χέρια των φοιτητών με κάθε μέσο!

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, όλοι μαζί στην προσπάθεια να κρατήσουμε τον χώρο ζωντανό και ανοιχτό για όλους. Να κρατήσουμε τον χώρο στα χέρια του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
Διαχειριστική Συνέλευση Ανοιχτού Αναγνωστηρίου

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Θεμελίωση ναού του Οσίου Παϊσίου και κουρά μοναχού στη Νέα Βύσσα

Θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό ο πρώτος στην...

Απάντηση Χ. Τοψίδη στον Χ.Θεοχάρη για το πρόβλημα άρδευσης από τον Άρδα

Με φόντο την ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη, για τη...

Έγκλημα στον Κάρδαμο Ροδόπης: 21χρονη μαχαίρωσε και σκότωσε 66χρονο – Το θύμα βρέθηκε νεκρό στην αυλή του σπιτιού του

Άγριο έγκλημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Κάρδαμο Ροδόπης, με θύμα έναν 66χρονο,...

Λύση στο πρόβλημα άρδευσης από τον Άρδα – Δέσμευση για υπογραφές τη Δευτέρα, πιθανή ροή νερού ήδη από το Σαββατοκύριακο

Σημαντικές εξελίξεις έρχονται στο κρίσιμο ζήτημα της άρδευσης από τον ποταμό Άρδα, που έχει...

Παρόμοια