26.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Αίτημα συζήτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

- Χορηγούμενη-

Έτοιμο προς παράδοση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την προώθηση των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά και την ψήφιση στις 14/7/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κυβερνητικής τροπολογίας η οποία προβλέπει ότι στη σύμβαση παραχώρησης θα ενταχθούν και 120 στρέμματα που ανήκουν στη ΓΑΙΟΣΕ προκειμένου οι «επενδυτές» να μπορούν να «αξιοποιήσουν», παράλληλα με προβλήτες και σιδηροδρομικό δίκτυο, δεξαμενές, αποθήκες, εμπορευματικό πάρκο κ.ά.

- Χορηγούμενη-1

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ολοκληρώνεται η αποδέσμευση αυτής της τεράστιας έκτασης, που βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και παραχωρείται στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) – που είναι προς πώληση το 67% του μετοχικού του κεφαλαίου – μέχρι το 2063.

Με την τροπολογία αυτή που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών τακτοποιούνται και οι τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με τις απαιτήσεις των Αμερικανών, προκειμένου τα επόμενα 24ωρα να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ήδη η Development Finance Corporation (DFC), δηλαδή ο αμερικανικός κρατικός οργανισμός που χρηματοδοτεί αμερικανικές επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, έχει δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγορά του λιμανιού καθώς και για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων «SSA Marine» και το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα «Black Summit Financial Group».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, «προωθείται η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως είναι αυτή των περιφερειακών λιμένων Βόλου και Αλεξανδρούπολης, και πιάνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι δικό του έργο αυτή η εξέλιξη, καταψήφισε την τροπολογία, επικαλούμενος ως πρόβλημα «το πενιχρό αντίτιμο στον ΟΣΕ» το οποίο θα πρέπει να καταβάλει ο εκάστοτε Οργανισμός Λιμένα. Μάλιστα οι όποιες αναφορές ήταν μόνο για το λιμάνι του Βόλου, κάνοντας σκόπιμα γαργάρα την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για την πρόσβασή τους στη βαλκανική ενδοχώρα και την αναχαίτιση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι και τα δύο Κόμματα δίνουν καθημερινά εξετάσεις στην αστική τάξη και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ποιος έχει το ολοκληρωμένο σχέδιο για να υλοποιηθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή μας.

Δεν αμφισβητεί κανείς – ούτε η κυβέρνηση βεβαίως, αλλά ούτε και τα άλλα κόμματα – την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα έχετε συμφωνήσει, προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή, ότι πρέπει να παραδοθεί ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανικά συμφέροντα.

Με τον Πάιατ μαζί ερχόταν οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσει την κατάσταση, για το πώς προχωρούν για παράδειγμα οι εργασίες κατασκευής της νέας βάσης επισκευής των αμερικανικών ελικοπτέρων, πώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για την ιδιωτικοποίησή του, πώς θα γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου αποθήκευσης και ο βόρειος αγωγός.

Μετατρέπετε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα λιμάνι το οποίο εξυπηρετεί τους αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και σε στόχο αντιποίνων. Μετατρέπετε συνολικά την περιοχή σε πεδίο βολής.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει την όλη διαδικασία ξεπουλήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τη μετατροπή του σε Αμερικανική-Νατοϊκή Βάση.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ