«Η αλήθεια μπορεί να ακούγεται τρομακτική, δεν παύει όμως να είναι η αλήθεια, και αυτή είναι ότι ο αφθώδης μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και, δυστυχώς, είναι μία ζωονόσος που κολλάει σε όλα τα παραγωγικά ζώα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας και μέλος του συντονιστικού των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ, Νίκος Δημόπουλος, αναφορικά με την έντονη ανησυχία που υπάρχει για ενδεχόμενη εξάπλωση του αφθώδη, που ήδη εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες εκτροφές της Λέσβου.
«Το γεγονός ότι η νόσος εκδηλώθηκε σε νησί, κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο περιορισμού της, ωστόσο, γνωρίζοντας ότι δεν τα καταφέραμε καλά με την ευλογιά, και αυτό, εμείς οι κτηνοτρόφοι, θεωρούμε ότι συνέβη γιατί δεν πάρθηκαν από την αρχή τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, μας κάνει να ανησυχούμε πολύ», σχολίασε ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι και σήμερα, δεν λειτουργούν ακόμη οι αψίδες απολύμανσης που προμηθεύτηκε η ΠΑΜΘ».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν πολύ οι έλεγχοι στα σύνορα με την Τουρκία» και τόνισε πως «τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα- χειρότερα και από το 2015 που είχαμε την οζώδη δερματίτιδα- εάν ο αφθώδης εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή Τουρκία, κοντά στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα».
Ο κ. Δημόπουλος στάθηκε και στα απογραφικά στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου στην ΑΜΘ, επισημαίνοντας πως τα τελευταία 15 χρόνια χάθηκε το 60% των ζώων και των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, και εξέφρασε έντονη απογοήτευση για τη διαχρονική αβελτηρία «των Αθηνών», να καταλάβει ότι «κανένας δεν παρακαλά να γίνει αγρότης ή κτηνοτρόφος, εμείς πρέπει να τους παρακαλούμε να γίνουν, για να ταΐζουν όλους τους άλλους. Και για να δουλέψει κάποιος στα χωράφια και τα ζώα, παραμένοντας στην ελληνική περιφέρεια που σήμερα ερημώνει, πρέπει η πολιτεία να τους παρέχει προνομιακή ζωή και όχι να τους οδηγεί να ζητιανεύουν για την επιβίωσή τους».
Η θλιβερή απογραφή των τελευταίων 15 ετών
Από 1.207.883 αιγοπρόβατα και 7.981 εκτροφές το 2010, η Περιφέρεια ΑΜΘ «έπεσε» το 2025 σε 508.216 ζώα και 4.130 εκτροφές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απογραφής ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, ειδικότερα για τον Έβρο, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς (2025), τα αιγοπρόβατα που είχαν απομείνει ήταν 102.558, σε 1.000 εκτροφές, παρουσιάζοντας σταθερά μείωση κάθε έτος, από το 2010, που ο αριθμός των ζώων ήταν 257.697, μοιρασμένα σε 2.094 εκτροφές σε όλο τον νομό.
Όσον αφορά τα βοοειδή, η απογραφική «γραμμή» 15ετίας φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη σταθερότητα από τα αιγοπρόβατα και μικρότερες απώλειες, ωστόσο και αυτή καταγράφεται μειούμενη στο γεωγραφικό σύνολο της ΑΜΘ, όπου το 2010 υπήρχαν 111.647 ζώα σε 4.243 εκτροφές, ενώ το 2025 ο αριθμός των βοοειδών ήταν 96.441, τα οποία βρίσκονταν σε 3.758 εκτροφές και στους πέντε νομούς.
Ευχάριστη εξαίρεση της τάσης μείωσης αποτελεί ο νομός Έβρου, όπου ο αριθμός των βοοειδών παρουσιάζει σχετική αύξηση, καθώς το 2010 υπήρχαν 18.489 ζώα σε 725 εκτροφές και το 2025 ο αριθμός των ζώων ήταν 19.917, μοιρασμένα σε 1.062 εκτροφές.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου




























