Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: “Η αγροτική οδοποιία των Φερών θυμίζει δεκαετία του 1960”

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης στο fb, διαμαρτύρεται έντονα για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην αγροτική οδοποιία των Φερών όπου συγκεκριμένα αναφέρουν ότι αυτή “θυμίζει δεκαετία του 1960” και κατακρίνουν τις επιλογές του αντιδημάρχου Νίκου Γκότση για τις προτεραιότητες που δίνει στην εκτέλεση παρεμβάσεων στον οικισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν “τα μηχανήματα του Δήμου αντί να εργάζονται στους αγροτικούς δρόμους της περιοχής ο Αντιδήμαρχος “πρωτογενούς τομέα” επέλεξε να τα στείλει στου δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν για την Πρωτομαγιά”!

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Σήμερα 23/04/2018 που αγροτικός κόσμος του Δήμου βρίσκεται στο απόγειο τον εργασιών στα χωράφια του, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του είναι η πρόσβαση σε αυτά.

Εδώ και 2 μήνες έχουμε αναφέρει τα προβλήματα στον Αντιδημαρχο πρωτογενους τομέα και τα αποτελέσματα ήταν ελάχιστα.
Η κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας ειναι τραγική ,θυμίζει δεκαετία του 1960 , τότε που ο κόσμος πήγαινε με κάρα στα χωράφια .

Σήμερα 23/4/2018 τα μηχανήματα του Δήμου αντί να εργάζονται στους αγροτικούς δρόμους τής περιοχής ο Αντιδήμαρχος “πρωτογενούς τομέα” επέλεξε να τα στείλει στου δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν για την Πρωτομαγιά

Αυτός είναι ο σεβασμός για τον αγροτικό κόσμο από τον Αντιδήμαρχο εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ίσως το μόνο λάθος που κάνουμε είναι να μην βγάζουμε σελφι επάνω στους κατεστραμενους δρόμους.
Αυτό θα είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα”


Για όλο τα παραπάνω ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη Αλεξανδρούπολης “ΑΝΑΣΑ”, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

Απουσία έργων Αγροτικής οδοποιΐας στην Δημοτική Ενότητα Φερών

Σε μια χρονική στιγμή που ο αγροτικός κόσμος στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στα χωράφια, η δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει τα απαραίτητα έργα αγροτικής οδοποιΐας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας.

Οι ίδιοι οι αγρότες στην δημοτική ενότητα των Φερών καταγγέλουν την τραγική κατάσταση που υπάρχει, καθώς και το γεγονός πως έχει ενημερωθεί από καιρό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Είναι γεγονός πως στα 3 τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κάποιο σοβαρό έργο, ενώ τα μηχανήματα του δήμου απασχολούνται σε εργασίες οι οποίες δεν προάγουν την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.

Η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί προϊόν της απόφασης του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την οποία, τον Ιανουάριο του 2016 έγινε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) και καταργήθηκε η μοναδική υφιστάμενη Διεύθυνση του Δήμου με έδρα την πόλη των Φερών και συγκεκριμένα η διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης.

Αντ´ αυτής δημιουργήθηκε ένα Γραφείο Πρωτογενούς Τομέα, συντελώντας σε μια ακόμη υποβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Φερών, όταν στο Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπονται πολλές, σημαντικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες των Δήμων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων προϋποθέτει την επάνδρωση με επιστημονικό προσωπικό (Κτηνίατροι,Ιχθυολόγοι,Γεωτεχνικοί), την ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού.

Δυστυχώς η Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα χωρίς στελέχωση με προσωπικό και με ανυπαρξία πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Δήμου, με μόνο του τον Αντιδήμαρχο, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Δημοτική Ενότητα Φερών, με τα προβλήματα να αρχίζουν πλέον να διογκώνονται.

Υπενθυμίζουμε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της παράταξης «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» του κ. Δημάρχου, όπως αυτές αναφέρονται ρητά στο “ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” του συνδυασμού του, όπου δεσμευόταν :
– για Στελέχωση Γεωτεχνικού Τμήματος του Δήμου με έδρα τις Φέρες και με τη συνεχή παρουσία γεωτεχνικών επιστημόνων, όπως γεωπόνου, κτηνιάτρου, δασολόγου & ιχθυολόγου, για την συνεχή ενημέρωση αγροτών ,κτηνοτρόφων ,αλιέων & δασεργατών.

Στο ίδιο πρόγραμμα υποσχόταν:
α.να δημιουργηθεί εδαφολογικό εργαστήριο για τη στήριξη των αγροτών
β. να εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη ποιότητας εδαφών, εντοπίζοντας ειδικές νέες καλλιέργειες, με παροχή τεχνογνωσίας στους αγρότες για τις καλλιέργειες αυτές.
γ. να εκπονηθεί μελέτη για τον διευρυμένο Δήμο, με στόχο να καταστούν οι περιοχές των πρώην Δήμων Τραιανούπολης και Φερών περιοχές αναφοράς βιώσιμης βιολογικής κτηνοτροφίας καθετοποιημένου τύπου και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην αδειοδότηση των υφισταμένων εκμεταλλεύσεων και
δ. να στηριχθεί το πρόγραμμα ΝΑΤURA, το προγραμμα νιτρορύπανσης για την προστασία του υδροβιότοπου στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου και του εισοδήματος των αγρο-κτηνοτρόφων.

Η Δημοτική Παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α.” στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φερών, ελέγχοντας την Δημοτική Αρχή και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση όλων των προβλημάτων, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”