fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Η επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό θα είναι ακόμη δυσκολότερη

- Χορηγούμενη-

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης .
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης οι πρόεδροι του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων αλιέων , μελισσοκόμων.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης έχει ως εξής:

“Στην τηλεδιάσκεψη όσοι λάβαμε μέρος είχαμε περίπου 3 με 5 λεπτά για να θέσουμε τα προβλήματα και της πρότασης μας για της επιπτώσεις του κορονοϊού στον πρωτογενή τομέα .
Κοινό αίτημα όλων μας ήταν να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο Έλληνας κτηνοτρόφος που πλήττετε από της επιπτώσεις του κορονοϊού ,σε συνδυασμό και από λανθασμένες δημόσιες δηλώσεις υψηλόβαθμου υπουργού μέλους της κυβέρνησης.
Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε το γεγονός της δυνατότητας που μας δόθηκε θέσαμε και διαχρονικά προβλήματα και αιτήματα .
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μέσα από μια τηλεδιάσκεψη δεν λύνονται διαχρονικά προβλήματα , απλά θέτονται στο τραπέζι του διαλόγου και μπαίνουν στην ατζέντα μιας διαπραγμάτευσης και ενός γόνιμου διαλόγου ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί κλαδικά και σε διευρυμένη βάση .
Η επόμενη μέρα μετά την κορονοιό εποχή θα είναι ακόμη δυσκολότερη για τον χώρο μας και σε συνδιασμό με της παθογένειες της δικές μας και του συστήματος θα είναι εξοντωτική για πολλούς από εμάς .
Όποτε πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας να αφήσουμε την γκρίνια και την φαγωμάρα, να ανασυνταχθούμε και πάνω από όλα να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον .
Η κυριότερες τοποθετήσεις και απαντήσεις του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης στα θέματα που του θέσαμε ήταν οι εξής
Βορίδης :
-Προτεραιότητα μας η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας .
-Διασφάλιση μετά αλλά ευρωπαϊκά κράτη της μεταφοράς τροφίμων με τις πράσινες λωρίδες.
-Πολιτική επιλογή μου για μή οριζόντια μέτρα στήριξης.
-Όποιοι κλάδοι πλήττονται θα μπαίνουν μέσα στους ΚΑΔ.
-Δεν υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα .
-Παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια από κάποιους στις πλάτες των παραγωγών . (Μας έδωσε παράδειγμα το ρύζι )
-Κτηνοτροφία :
Να δούμε την πραγματική απώλεια της παραγωγής των κτηνοτρόφων παρακολουθούμε από κοντά το ζήτημα.
Τα συμπεράσματά μας μετά το Πάσχα και αν χρειαστεί να παρέμβουμε θα το κάνουμε για να καλύψουμε το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Εάν το κάνουμε τώρα αυτή τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η αγορά ο μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι έμπορες και οι μεσάζοντες.
Έχουμε κατεβάσει νομοσχέδιο με πολύ αυστηρές κυρώσεις για τις ελληνοποιήσεις με ποινικές διατάξεις από δύο έως πέντε χρόνια και διοικητικά πρόστιμα μέχρι 600.000 χιλιάδων ευρώ .
-Πήραμε απόφαση για αναστολή τελών από τις υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης . (Αφορούν μέτρα για το γάλα κ´κρέας )
-Για τους παραγωγούς οπορωκηπευτικών που πουλούν τα προϊόντος τους σε λαϊκές αγορές που δεν λειτουργούν, το κρατάμε είναι προς μελέτη και εξέταση .
Το υπουργείο δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν κλάδο παραγωγής αβοήθητο .
-Η παράκτια αλιεία θα προχωρήσει και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθεί στα μέτρα.
-Το κόστος του αγροτικού πετρελαίου υπολογίζεται στα 170 εκατομμύρια ,το θέμα εξετάζεται πλην όμως θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.
Στην πριν εποχή κορονοϊού προϋπολογισμό ίσως θα μπορούσαν να βρεθούν στην μετά εποχή τα πράγματα θα είναι δύσκολα όλες αυτές οι παροχές που δόθηκαν θα πρέπει να πληρωθούν .
-Για το θέμα με τους εργάτες γης από άλλες χώρες είμαστε κι εμείς προβληματισμένοι προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα ,είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική προστασία.
Μας είπαν ότι ακόμη και αν δοθεί η άδεια να έρθουν θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 15 μέρες πριν βγουν στη δουλειά .
Ετοιμάζουμε νομοθετικές ρυθμίσεις -προτάσεις ,με το υπουργείο εργασίας για να λυθούν τα προβλήματα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο δημόσια .
-Συνδεδεμένες θα δοθούν άμεσα όλες.
-Σπαράγγια τα κοιτάμε έχουμε εντοπίσει προβλήματα.
-ΕΛΓΑ υπάρχει τεράστιο δημοσιοικονομικό πρόβλημα πρέπει να υπάρξει εσωτερική δικαιοσύνη και διαφάνεια .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΓΑ
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

-Αναλάβαμε έναν ΕΛΓΑ με μηδενικά αποθεματικά.
-Σε αντίθεση με όσα λεγόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση καμιά αναλογιστική μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον ΕΛΓΑ.
-Θα χρειαστεί πάνω από ένα έτος για να ομαλοποιηθεί ή οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ.
-Δυστυχώς παρά την την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ διαπιστώσαμε μέσα σε δυο χρόνια παραγωγός να έχει λάβει αποζημίωση 300.000 Χιλιάδες ευρώ!
(Κατά την γνώμη του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρουπολης το θέμα πρέπει να πάει στον εισαγγελέα και κακός καλύπτεται )
-Δεν μπορούνε κάποιες καλλιέργιες και κάποιες περιοχές να μονοπωλούν της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ , από το 2014 μέχρι το 2018 δώθηκαν αποζημιώσεις για τα ροδάκινα 65 εκατομμύρια και για μόνο το 2019 μας έχουν αιτηθεί για τα ροδάκινα αποζημιώσεις ύψους 90 εκατομμύρια .
-Μετά το τέλος των μέτρων συμφωνήθηκε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ για να συζητηθούν τα προβλήματα .

ΟΠΕΚΕΠΕ
ΜΕΛΑΣ :

-Οι διοικητικοί έλεγχοι τελειώνουν και θα προβούμε άμεσα σε πληρωμές .
-Όλες οι συνδεδεμένες θα πληρωθούν άμεσα .
-Ήδη έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά 240.000 χιλιάδες δηλώσεις πολλές εκ των οποίων χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία .
-Το θέμα με της δασικές εκτάσεις δεν έχει λυθεί ακόμη λόγο του ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη , θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα “.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο