Σάββατο, 18 Οκτωβρίου, 2025
18.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΑυτά είναι τα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και παχαίνουμε χωρίς να...

Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και παχαίνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

Mπορεί η μαγειρική να είναι πιο υγιεινή στο σπίτι αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να πάρουμε κιλά!

“Ένα σπιτικό γεύμα μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινό με ένα γεύμα εστιατορίου, αν χρησιμοποιείτε ανθυγιεινά υλικά, λάθος μεθόδους μαγειρέματος, ή αν δεν προσέχετε το μέγεθος στις μερίδες σας”, υποστηρίζει η δρ Jackie Topol, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη.

 

Λάθος στο μαγείρεμα #1: Βάζετε πάρα πολύ λάδι

“Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουν, επειδή υπολογίζουν τις μερίδες με το μάτι”, λέει η δρ Topol. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μαγείρεμα με λάδι. Είναι εύκολο να βάλετε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται και αυτό είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες.

Η λύση: Το ελαιόλαδο ανήκει στα υγιή λάδια και γενικά είναι καλό να χρησιμοποιείτε καλά λιπαρά στο μαγείρεμα, αλλά η δρ Topol προτείνει να μην βάζετε πάνω από δύο κουταλάκια του γλυκού (το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες) για τα περισσότερα γεύματα. Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνετε πάρα πολύ.

 

Λάθος στο μαγείρεμα #2: Οι “τηλεοπτικές” συνταγές παχαίνουν

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Appetite διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής και στη συνέχεια φτιάχνουν τα γεύματα μόνες τους με τις σημειώσεις που κράτησαν έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν συνταγές, τις οποίες βρήκαν στο διαδίκτυο.

Η λύση: Μην φοβάστε να κάνετε αλλαγές στις συνταγές, λέει η δρ Topol. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί κανονικά ζυμαρικά, εσείς αλλάξτε τα με ζυμαρικά ολικής άλεσης για περισσότερες ίνες. Επίσης, μη διστάσετε να μειώσετε κατά το ήμισυ ή και να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη σε ένα μαρινάρισμα, ή σε μια σάλτσα σαλάτας.

Λάθος στο μαγείρεμα #3: Δεν βάζετε αρκετά μπαχαρικά και καρυκεύματα

Στις περισσότερες κουζίνες μπορεί να βρει κανείς ένα σωρό από αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, αλλά συχνά ξεχνάμε να τα χρησιμοποιούμε. Αλλά τα μπαχαρικά προσθέτουν πολύ γεύση με μηδενικές θερμίδες, κάτι που μετατρέπει ένα “βαρετό” γεύμα διαίτης σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Επιπροσθέτως, τα μπαχαρικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η λύση: Πειραματιστείτε με διάφορα μπαχαρικά στην μαγειρική σας. Αν βρείτε μερικές “νέες γεύσεις” που σας αρέσουν, τότε θα απολαμβάνετε πιο νόστιμα γεύματα χωρίς να αυξάνετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.

 

Λάθος στο μαγείρεμα #4: Το… επάρατο “τσιμπολόγημα” όταν μαγειρεύετε

Η συνήθεια να δοκιμάζουμε και να τρώμε λίγο-λίγο από το φαγητό όσο μαγειρεύουμε προσθέτει θερμίδες στον τελικό… λογαριασμό. Το τσιμπολόγημα συνήθως δεν το λαμβάνουμε υπόψιν όταν μετράμε θερμίδες και αυτό είναι λάθος.

Η λύση: Εάν σας αρέσει να τσιμπολογάτε κάτι ενώ μαγειρεύετε, τότε κόψτε μερικά λαχανικά σε ένα πιατάκι δίπλα σας και τρώτε από αυτά (λίγο αγγούρι, λίγο μαρούλι, λίγη ντομάτα κλπ).

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Απίστευτη ταλαιπωρία εκδρομέων από Αλεξανδρούπολη στα σύνορα με την Αλβανία – Επιβάτιδα με «διπλή ταυτότητα» προκάλεσε καθυστέρηση

Απίστευτη ταλαιπωρία έζησαν εκδρομείς από την Αλεξανδρούπολη που ταξίδευαν με τουριστικό λεωφορείο προς την...

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των οπλιτών θητείας, αναλυτικά τα ποσά

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια και του υφυπουργού...

Συνελήφθη 60χρονος στο Τελωνείο Κήπων – Προσπάθησε να περάσει παράνομα εμβόλια κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ένας 60χρονος Έλληνας, κάτοικος Κομοτηνής, συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2025 στο...

Σάπες: Νεκρός εργαζόμενος ιδιωτικής εταιρίας security

Την είδηση του θανάτου εργαζομένου ιδιωτικής εταιρίας που φύλασσε το εργοστάσιο της Pharmathen στο...

Παρόμοια