29.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Θέρμα Σαμοθράκης (βίντεο + φώτο)

- Χορηγούμενη-

Σαμοθράκη, η νήσος της «Φτερωτής Νίκης», το «Νησί του Αιόλου», ο θρόνος του Ποσειδώνα που ατένιζε τον Τρωικό Πόλεμο. Η Σαμοθράκη είναι ένα σμαραγδένιο κόσμημα του Θρακικού Πελάγους, που βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, απέχοντας 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Πλήθος επισκεπτών συρρέουν κάθε θερινή σεζόν στη «Γη του Ρέοντος Νερού», για να απολαύσουν όλα όσα απλόχερα προσφέρει το χώμα, η πέτρα και το χλοερό χορτάρι της. Είναι αλήθεια ότι η Σαμοθράκη είναι σύμφυτη με την έννοια του εναλλακτικού τουρισμού, της άγριας και αδέσμευτης φύσης που συνυπάρχει αρμονικά με τους φιλόξενους κατοίκους της – ένας από τους λόγους που όσοι την αποχαιρετούν, συνήθως επιστρέφουν. 

Δεν υπάρχει σημείο της νήσου που να αντιπροσωπεύει πιο σφαιρικά την καλοκαιρινή ψυχή της από τα Θέρμα

Το χωριό

Τα Θέρμα, γνωστά επίσης και ως Λουτρά, είναι χωριό 106 κατοίκων (κατά την απογραφή του 2011) στα βόρεια της Σαμοθράκης, περίπου 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας, και 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Φτάνοντας κοντά στο χωριό, μια τελευταία ανηφόρα ανταμείβει τους ταξιδιώτες με δροσερούς καφέδες και απαράμιλλη πανοραμική θέα. 

Στο χωριό βρίσκονται θερμές θειούχες πηγές οι οποίες στεγάζονται στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο και από εδώ επίσης ξεκινούν οι διαδρομές ανάβασης προς το όρος Σάος. Τα λουτρά χτίστηκαν το 1981 στους πρόποδες του λόφου των Ψαρόθερμων. Το νερό στις πισίνες είναι διαυγές αλμυρό στη γεύση με οσμή υδρόθειου και η θερμοκρασία του ευχάριστη στους 38ο -39ο C.

Τα Θέρμα περιβάλλονται από πλατάνια, αλμυρίκια, καρυδιές και καστανιές, και βρίσκονται 600 μέτρα μακριά από την παραλία, όπου το διάσημο «Σαόκι» υποδέχεται κάθε καλοκαίρι ανθρώπους με σπινθηροβόλα μάτια. 

Η θάλασσα, ακόμα δροσερή, αγκαλιάζει δίχως προκαταλήψεις τα πόδια με φουσκάλες και μώλωπες, προετοιμάζοντάς τα για νέες οδοιπορικές περιπέτειες. 

Στο χωριό θα συναντήσει κανείς μια ευρεία γκάμα από καταστήματα, εστιατόρια, πανσιόν και ξενοδοχεία, με τους παλμούς να χτυπάνε γρηγορότερα μετά το σούρουπο, όταν οι τελευταίες αχτίδες του φωτός παγιδεύονται στα ποτήρια και τα χαμόγελα των νέων. 

Βέβαια, είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, και οι επισκέπτες έχουν μόλις ξεκινήσει να καταφθάνουν – στα τέλη του Ιουνίου, η εικόνα στην πλατεία και τα καφενεδάκια θα είναι τελείως διαφορετική. 

Στο δρόμο προς τις βάθρες, ωστόσο, είναι που τα μάτια των επισκεπτών θα «αιχμαλωτίσουν» εκατοντάδες άνθη και τις χιλιάδες των φορεμάτων που επιλέγουν να «φορέσουν»:

Αν και σύντομη, η επίσκεψη στα Θέρμα της Σαμοθράκης λειτούργησε ως ένα ευχάριστο προοίμιο για την έναρξη ενός καλοκαιριού αποδεσμευμένου από μάσκες και προστατευτικές αποστάσεις, ενός καλοκαιριού έτοιμου να «χαρτογραφηθεί».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ