Α. Βίτσας: “Αποφύγαμε την πτώχευση και μπήκαμε στο δρόμο της ανάπτυξης” (βίντεο)

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου 2019 ανοιχτή εκδήλωση απολογισμού των πεπραγμένων στο Δήμο Σαμοθράκης με θέμα: «Οι εξελίξεις στον Δήμο Σαμοθράκης τα τελευταία χρόνια».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος καθώς και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολλοί υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοί και υποψήφιοι δήμαρχοι.

Χορηγούμενη

Την εκδήλωση “άνοιξε” με την τοποθέτησή του  ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Άνθιμος, λέγοντας, πως η Σαμοθράκη είναι ένας τόπος που μας ενδιαφέρει όλους, καθώς και όλα όσα δρομολογούνται για το μέλλον του νησιού. “Η Σαμοθράκη είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και της Θράκης. Δεν είναι ώρα για πειράματα. Η Σαμοθράκη πρέπει να πάρει την αξία που έχει και να διοικείται από στιβαρά χέρια” σημείωσε εκφράζοντας έτσι τη στήριξή του και αναγνωρίζοντας την οργανωμένη δουλειά που έκανε αυτά τα χρόνια ο δήμαρχος Αθανάσιος Βίτσας.

Ο Ευάγγελος Λαμπάκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σημείωσε στην δική του τοποθέτηση πως “η Σαμοθράκη είναι πλεονέκτημα για την Αλεξανδρούπολη, αλλά η Αλεξανδρούπολη είναι αναγκαιότητα για τη Σαμοθράκη”. Αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία των δύο δημάρχων για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που απασχόλησαν και απασχολούν το νησί.

Τέλος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Αθανάσιο Βίτσα. “Έχει τις δυνατότητες να πάει το νησί ένα βήμα πιο πέρα, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά του. “Η Σαμοθράκη θα προκόψει μ’ αυτόν τον άνθρωπο” τόνισε.

Αμέσως μετά το λόγο πήρα ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας, εκφράζοντας την τιμή που νοιώθει από την πολυπληθή παρουσία του κόσμου αλλά και τις ευχαριστίες του προς το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για την αγαστή συνεργασία που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κατόπιν ανέλυσε την πολύ κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Σαμοθράκης το 2014. “Δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε τίποτα, δεν βρήκαμε ισολογισμούς και απολογισμούς των περασμένων ετών. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε φορολογική ενημερότητα, υπήρχαν οφειλές στους εργαζομένους, υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις κατασχέσεων” είναι μερικά από αυτά που είπε.

“Το ότι καταφέραμε να αποφύγουμε την πτώχευση είναι πραγματικά κατόρθωμα” τόνισε.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει, πως οι καλές συνεργασίες με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, με όλα τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια αλλά και πολλές άλλες υπηρεσίες βοήθησαν για να μπει ο δήμος Σαμοθράκης σε καλό δρόμο. “Δεν έχω να εκφράσω κανένα παράπονο για κανέναν” είπε χαρακτηριστικά.

Από και πέρα με πολύ δουλειά τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του, ο Αθανάσιος Βίτσας κατάφερε να κάνει πολλά στο δήμο Σαμοθράκης. Όλα αυτά τα χρόνια της διοίκησής του, δεν λήφθηκε κανένα νέο δάνειο, αποπληρώθηκαν ή δρομολογήθηκε η αποπληρωμή παλαιότερων. Εξοφλήθηκαν οφειλές προς τους εργαζόμενους. Έγινε η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας. Και πολλά έργα υποδομής, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες είναι πλέον σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του απολογισμού του ο Αθανάσιος Βίτσας, είπε πως στο νησί της Σαμοθράκης έχουν γίνει παρόμοιοι απολογισμοί και ενημερώσεις προς τους πολίτες με ειδικές θεματολογίες. Τόνισε πως αυτή δεν ήταν μια προεκλογική εκδήλωση αλλά μια εκδήλωση συνολικής ενημέρωσης προς τους πολίτες.

“Θα μιλήσω για όλη την πορεία μας μέχρι σήμερα. Αυτά που βρήκαμε, αυτά που κάναμε. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή, πιο δύσκολη δεν γίνεται. Νομίζω όμως πως αυτή η διαδρομή προς το τέλος της, δίνει την αισιοδοξία ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες μέρες” δήλωσε.

Σε ερώτησή μας τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, από έργα και μάλιστα σε γρήγορους ρυθμούς μας είπε: “Οι ζημιές ήταν τέτοιας έκτασης που χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμός χρονικός ορίζοντας για να αποκατασταθούν. Αυτά που ήταν επείγοντα έγιναν από την πλευρά του δήμου”.

Για το αν τελικά είναι ικανοποιημένος από τη βοήθεια που δέχθηκε η Σαμοθράκη από το κεντρικό κράτος μας απάντησε: “Αν κάναμε μια έρευνα σε όλους τους δήμου που έχουν υποστεί καταστροφές θα δείτε ότι πολλά πράγματα αργούν να γίνουν. Θα σας πω όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις διαδικασιών που κινήθηκαν πιο γρήγορα σε μας. Επίσης υπάρχουν έξι περιπτώσεις περιοχών που ζήτησαν τεχνογνωσία από εμάς”.

Δείτε αναλυτικά: