Α. Γκαρά: Μειώνεται δραματικά ο βαθμός δημοκρατίας με το “επιτελικό κράτος” (βίντεο)

Ομιλία πραγματοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων η Αναστασία Γκαρά, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση για το ν/σ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας περί “επιτελικού κράτους”

Δείτε αναλυτικά:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το πρώτο νομοσχέδιο που πήραμε στα χέρια μας και κατατέθηκε εσπευσμένα από την Κυβέρνηση της ΝΔ, έχει τον τίτλο «Επιτελικό κράτος: Οργάνωση, Λειτουργία και Διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
Ενδιαφέρον ως τίτλος, αλλά και ως αντικείμενο. Προχωρώντας στην ανάγνωση της αιτιολογικής έκθεσης, γίνεται λόγος για ενίσχυση της διαφάνειας της αποκομματικοποίησης, της λειτουργικότητας, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Ωστόσο, ακόμη και με την πρώτη διαγώνια ανάγνωση αντιλαμβάνεται κανείς πως ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικοκεντρικής εξουσίας.

Χορηγούμενη
  • Αυξάνεται η αδιαφάνεια και η κομματικοποίηση
  • Δημιουργούνται δυσλειτουργικά σχήματα
  • Καταργούνται Ανεξάρτητες Αρχές και φορείς ελέγχου
  • Επικρατεί το δόγμα «Ενός Ανδρός Αρχή».

Αποτέλεσμα; Μειώνεται δραματικά ο βαθμός Δημοκρατίας. Πληγώνετε την έννοια της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Το μόνο επίτευγμα – προφανώς κι ο τελικός σας στόχος – είναι η συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι ότι χτίζει – επαναφέρει για την ακρίβεια – με σκληρούς μάλιστα όρους, ένα θηριώδες «γαλάζιο» κομματικό κράτος, με στρατιές μετακλητών, δημοσιογράφων και λοιπών συνεργατών.
Δε θα ξεχάσω την επαναλαμβανόμενη κριτική από τα χείλη των συναδέλφων μου της ΝΔ, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία κριτική που βασιζόταν σε ψέματα και fake news. «Διορίζετε, διορίζετε, διορίζετε», έλεγαν και ξαναέλεγαν.
Και τώρα; Ξεχάσατε τις λέξεις. Χαμογελάτε στην προοπτική των πελατειακών υποσχέσεων.
Και ναι. Εμείς διορίζαμε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους σε κρίσιμες αποψιλωμένες δημόσιες υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ.
Εσείς; Διορίζετε κομματικούς φίλους και γνωστούς με το μόνο προσόν τη συμπάθεια του πρωθυπουργού, καθώς μόνο αυτός έχει την αρμοδιότητα και μάλιστα χωρίς κριτήρια.
Προεκλογικά λέγατε ότι θα φτιάξετε μικρά ευέλικτα σχήματα στην Κυβέρνηση και τα Υπουργεία. Θα μειώνατε και το κόστος. Μετρήστε τον αριθμό των υπουργών, αλλά και των συνεργατών τους και συγκρίνετε.
Αναλογιστείτε την τερατώδη αναντιστοιχία λόγων και έργων της Κυβέρνησης από την πρώτη μέρα.
Ωστόσο, ο σκοπός που επιθυμούσατε να πάρετε την Κυβέρνηση, επιτελείται στο έπακρο, καθώς ο στόχος αυτός ήταν «να διορίσουμε τα δικά μας παιδιά». «Να κομματικοποιήσουμε το Κράτος».
Και η αριστεία; Που πήγε;
Τα υψηλά προσόντα; Που πήγαν;
Η αξιολόγηση; Η αξιοκρατία; Που πήγαν;
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πως το μόνο αποτύπωμα που αφήνει το νέο νομοσχέδιο είναι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών, η αδιαφάνεια κι ο περιορισμός της Δημοκρατίας. Εμπρός πίσω.
Και αναφέρω χαρακτηριστικά:
– Η ΕΡΤ περνά απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού
– Η ΕΥΠ περνά απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού.
– Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περνά στον άμεσο έλεγχο του κ. Μητσοτάκη.
– Το ίδιο και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
– Ο Διοικητής της νεοσύστατης Αρχής Διαφάνειας θα διορίζεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό. Πόσο παράδοξο αλήθεια να ονομάζεται «Αρχή Διαφάνειας»;
– Στα υπουργικά Συμβούλια απαγορεύεται να κρατούνται πλέον πρακτικά. Στο όνομα της διαφάνειας. Αφαιρείτε, δηλαδή, το δικαίωμα γνώσης, ελέγχου, λογοδοσίας από τους Έλληνες πολίτες.
– Δημιουργείτε ένα Υπερυπουργείο τεραστίων διαστάσεων που ονομάζετε «Προεδρία της Κυβέρνησης» στο οποίο θα απασχολούνται πάνω από 440 μετακλητοί υπάλληλοι κι αποσπασμένοι που θα επιλέγει μόνος του ο κ. Μητσοτάκης. Με μοναδικό προσόν «φίλος του πρωθυπουργού».

Επίσης, ελαστικοποιείτε «το ασυμβίβαστο» που ίσχυε ως σήμερα για τα μέλη της Κυβέρνησης, αφήνοντας το σύστημα διάτρητο. Άλλωστε, πώς να χωρέσουν τόσοι άριστοι σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τόσο στενό πλαίσιο ασυμβίβαστων;
Παράλληλα, καταργείτε το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας εσείς το αμαρτωλό παρελθόν ενός κομματικού κρατικού μηχανισμού σε θέσεις ευθύνης.
Τοποθετείτε προϊσταμένους στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων με μόνη απόφαση του υπουργού κι εδώ, χωρίς κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης …και θα μπορούσα να συνεχίσω με άλλα τόσα.
Διότι δημιουργείτε αυλές. Πολλαπλές αυλές με εκατοντάδες αυλικούς. Το νομοσχέδιο είναι η επιτομή του πελατειακού κι όχι επιτελικού κράτους.
Η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, η οικονομία, η λειτουργικότητα, πήγαν περίπατο.

Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με όλες αυτές τις διατάξεις που εισηγείστε, θέλετε να μας πείσετε ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας, της αποκέντρωσης των εξουσιών και της αποτελεσματικότητας του κράτους;
Με την πρωτοφανή υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη; Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών που έχει δει η χώρα, τουλάχιστον σε συνθήκες κοινοβουλευτικές δημοκρατίας.
Και αναρωτιέμαι ποιον εξυπηρετεί ένα τέτοιο συγκεντρωτικό τέχνασμα; Τον πολίτη;
Μάλιστα, φροντίσατε να μην προβλέπεται κανένα θεσμικό αντίβαρο απέναντι στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών. Μειώνετε την κυβερνητική λογοδοσία και τον δημοκρατικό έλεγχο.
Την ίδια στιγμή προωθείτε την αυθαιρεσία, αφού υποβαθμίζονται ή καταργούνται κρίσιμοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους, όπως το ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Προφανώς, συνιστούν εμπόδιο στα σκοτεινά νεοφιλελεύθερα σχέδιά σας.
Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε μία επισήμανση. Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε ως εμβληματικό το παρόν σχέδιο νόμου.
Εμβληματικό, άρα εκφράζει τον πυρήνα της πολιτικής και των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.
Το «επιτελικό κράτος», λοιπόν, που προωθεί την υπερσυγκέντρωση εξουσιών, τους διορισμούς κομματικών φίλων και τη μείωση των ελέγχων, είναι το πρώτο κι εμβληματικό νομοσχέδιο της ΝΔ.
Να θυμίσω, λοιπόν, ότι το πρώτο κι εμβληματικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν αυτό που αφορούσε στην αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την υπεράσπιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Κι αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς προκρίνουμε το κοινωνικό από το επιτελικό κράτος. Προφανώς, καταψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο που προωθεί άγαρμπα και εμβληματικά τον περιορισμό της Δημοκρατίας.