fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Δημοσχάκης: Οι Εβρίτες διεκδικούν την DE MINIMIS και ζητούν ίση μεταχείριση!!

Διαπιστώσεις… χωρίς λύσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης

- Χορηγούμενη-

Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή (11/10) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για την DE MINIMIS αποζημίωση, παρουσιάστηκε ανέτοιμος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών του Έβρου, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν από τις συνεχείς κι έντονες βροχοπτώσεις, από τις τοπικές και γενικές πλημμύρες από την ανομβρία και τη σκληρή ξηρασία.

Παράλληλα, ο Υπουργός δεν εξήγησε επαρκώς για ποιο λόγο έχουν αποκλειστεί οι αγρότες του Νομού από την DE MINIMIS αποζημίωση, αναφερόμενος μόνο στα αυστηρά κριτήρια που υπάρχουν για τη χορήγησή της.

Στην πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

Στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη (09/10) στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, παρουσία εκπροσώπων αγροτών, φορέων Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Βουλευτών ο Υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για τις αποζημιώσεις των αγροτών που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τις βροχές , τις πλημμύρες και την ανομβρία.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, καθώς κι αυτές του Μαρτίου, που προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών σε κεντρικό και Βόρειο Έβρο.

Μέσα από συσκέψεις που έγιναν στους Δήμους Διδ/χου και Ορεστιάδας προτάθηκε ως λύση η χορήγηση της αποζημίωσης DE MINIMIS στους πληγέντες καλλιεργητές.

Στη σχετική γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε για την DE MINIMIS ο προηγούμενος Υπουργός απάντησε με πολλές ασάφειες, γι’ αυτό και επανέφερε το θέμα με Επίκαιρη Ερώτηση για να δώσει απαντήσεις στους αγρότες του Έβρου ο σημερινός Υπουργός στην Ολομέλεια.

Συνολικά έχουν καταστραφεί στο Νομό 293.000 στρέμματα σιτηρά, 240.000 στρέμματα ηλίανθος, 18.000 στρέμματα κηπευτικά, 3.500 στρέμματα καπνά και 260.000 στρέμματα βαμβάκι.

Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ε.Ε. για τις αποζημιώσεις

Υπάρχει η λύση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, για την ενεργοποίησή του οποίου ήδη έχει κάνει παρέμβαση η Γερμανία για τις αποζημιώσεις των δικών της αγροτών.

Οφείλει η Πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών του Έβρου, οι οποίοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, καθώς η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο Βουλευτής ενεχείρισε ιδιόχειρο σημείωμα στον Υπουργό, με το οποίο ζητάει και πάλι την ενεργοποίηση της Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Απόδοσης DE MINIMIS αποζημίωσης για να έχουν τη δυνατότητα και πάλι οι αγρότες να καλλιεργήσουν το 2019 (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=10385

Δείτε τη Συζήτηση σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=laXxAYNCUE0&t

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, προχθές υποδεχθήκατε τους αγρότες του Έβρου μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες, τους δημάρχους, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Είχατε μια πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει κυρίως με μια βασική καλλιέργεια, που είναι το βαμβάκι. Είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το σκουλήκι, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν είναι μόνο αυτό. Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την απάντηση και την τοποθέτησή σας. Δεν δεσμευθήκατε, δεν δημιουργήσατε την αισιοδοξία, την ελπίδα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, διότι ο χειμώνας, κύριε Πρόεδρε, ως γνωστόν, για τους αγροκτηνοτρόφους είναι δύσκολος και πολύ περισσότερο στην περιοχή μου, στην εκλογική μου Περιφέρεια, εκεί που τα πλήγματα είναι καίρια σε βάρος όλων των καλλιεργειών.

Οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του χειμώνα, αλλά και η πρόκληση τοπικών πλημμυρών που προέρχονται από τα βρόχινα νερά, αλλά και η υπερχείλιση του ποταμού Έβρου κατά τον μήνα Μάρτιο δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα και ζημιές στις χειμερινές καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, όμως, δημιούργησαν και προβλήματα στις περιόδους της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουμε διπλή σπορά στον αυτό αγρό και να έχουμε προβλήματα και στη συγκομιδή.

Τα προβλήματά μας εστιάζονται στα σιτηρά, στον ηλίανθο, στο βαμβάκι, όπως προείπα από άλλες αιτίες, στα κηπευτικά και στον καπνό. Αυτές οι ζημιές, οι οποίες έχουν προκληθεί, είναι ανεπανόρθωτες, όπως αποδεικνύεται και από τις αποδόσεις που είχαμε κατά τη συγκομιδή.

Αυτή τη στιγμή η πολιτεία δεν στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους που είχαν αυτές τις ζημιές. Εμείς προτείναμε μέσα από τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, είτε στον τοπικό Δήμο του Διδυμοτείχου είτε στον τοπικό Δήμο της Ορεστιάδας, την ενεργοποίηση του κανονισμού κρατικής ενίσχυσης ήσσονος απόδοσης, με τη γνωστή επωνυμία DE MINIMIS.

Κύριε Υπουργέ, είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ο προκάτοχός σας σε γραπτή ερώτησή μου δεν μας ικανοποίησε με τις απαντήσεις του και δεν έλυσε το πρόβλημα. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Γι’ αυτό και αυτή η ερώτηση η γραπτή μετατράπηκε σε επίκαιρη.

Παρακαλώ, να δώσετε τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας: Σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο; Υπάρχει στον κωδικό το ανάλογο χρήμα; Διότι, αυτό υποστήριξε ο προκάτοχός σας. Έχετε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο;

Κύριε Πρόεδρε, φανταστείτε ότι ένα στρέμμα καλής ποιότητας παραγωγής στα σιτηρά πωλείται από πεντακόσια έως επτακόσια κιλά. Φέτος, είχαμε από εβδομήντα μέχρι εκατό κιλά ανά στρέμμα και μάλιστα κακής ποιότητας παραγωγή. Τα πλήγματα, όπως προείπα, είναι πολύ μεγάλα. Θα πρέπει να σκύψετε στο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί έναν ολόκληρο νομό. Μπορώ να πω και στον Νομό Ροδόπης είναι περίπου ομοειδή τα προβλήματα.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να ακούσουμε τις απαντήσεις σας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση.

Όντως, όπως σωστά είπατε, πριν από λίγες ημέρες είχαμε μια ευρύτατη σύσκεψη με τους Βουλευτές, όχι μόνο του Έβρου, αλλά και ολόκληρης της Θράκης με τους αυτοδιοικητικούς και με εκπροσώπους των αγροτών στο Υπουργείο.

Αυτό που ξεκαθαρίσαμε -και το επαναλαμβάνω από εδώ- είναι ότι η λύση δεν είναι ενιαία. Οι λύσεις είναι λύσεις κατά περίπτωση. Θα εξεταστούν όλα, λοιπόν, τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Αν θέλετε, επιτρέψτε μου να πω κάτι προσωπικό. Υποσχέσεις πριν να έχουμε ολοκληρωμένο το έργο από εμένα δεν θα ακούσετε. Προτιμώ να κάνουμε υπομονή λίγες ημέρες, να εξετάσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και να ανακοινώσουμε τις λύσεις και όχι τις προβλέψεις. Κάνετε λίγες ημέρες υπομονή λοιπόν. Κατανοώ και τη δική σας αγωνία και όλων των αυτοδιοικητικών, όλων των συναδέλφων Βουλευτών, αλλά περισσότερο των παραγωγών να ακούσουν κάτι χειροπιαστό. Κάνετε υπομονή, όμως, να ακούσουμε τις λύσεις πραγματικά.

Όσον αφορά το De Minimis που θέσατε για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, διέπεται από έναν συγκεκριμένο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον 1408/2013, ο οποίος προβλέπει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ένταξης ζημιών και χορήγησης ενισχύσεων μέσω του De Minimis. Το συνολικό ποσό που έχουμε στη διάθεσή μας είναι 109.260.000 ευρώ για την τριετία μέχρι το 2020. Από αυτά έχει δοθεί ένα ποσό σε ροδάκινα για το εμπάργκο της Ρωσίας. Έχει δοθεί ένα ποσό σε ροδάκινα και νεκταρίνια για τις άκαιρες βροχοπτώσεις του 2017. Έχει δοθεί στη νησιωτική Ελλάδα για διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στην κτηνοτροφία και στα νησιά, για ασθένειες, για καταστροφή, υποβάθμιση βοσκοτόπων και για τα χιόνια του 2017.

Εδώ, όμως, να το επισημάνω και πάλι: Οι προϋποθέσεις χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας είναι αρκετά αυστηρές και πρέπει να τις τηρήσουμε κατά γράμμα, εάν δεν θέλουμε να δούμε πάλι φαινόμενα του παρελθόντος όπου είχαμε ανακτήσεις ή καταλογισμούς στους αγρότες μας.

Να πούμε το εξής: Για τον Έβρο και για την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, οι ζημίες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: στις καλυπτόμενες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και στις μη καλυπτόμενες. Για τις καλυπτόμενες ζημίες ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία, όπως ξέρουν οι αγρότες, τόσο της πρώτης εκτίμησης που είναι η πρώτη φάση, όσο και της αναγγελίας της ζημίας για να κάνουν τις δουλειές τους και της έναρξης της εξατομίκευσης της ζημιάς. Μάλιστα, έχω και το νούμερο των αιτήσεων, οι οποίες έχουν φτάσει στις δύο χιλιάδες διακόσες σαράντα. Αυτό δείχνει βέβαια και το μέγεθος της ζημίας που υπάρχει στην περιοχή.

Ο ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει σε πολλές περιπτώσεις και το έργο των εξατομικευμένων ενισχύσεων, οπότε προχωράει στην καθαρογραφή των πορισμάτων, στην καταβολή των χρημάτων και στη διαδικασία, όπου υπάρχει αντίρρηση, της επανεκτίμησης. Αυτά όσον αφορά τις καλυπτόμενες ζημιές.

Όσον αφορά τώρα τις μη καλυπτόμενες ζημιές…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Όπως μιλάμε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι, όπως μιλάμε τώρα. Για τις μη καλυπτόμενες ζημιές, ο ΕΛΓΑ θα μας βοηθήσει με την παροχή τόσο μετεωρολογικών δεδομένων όσο και εκτιμήσεων για το ποσοστό μείωσης της ζημιάς, που θα μας βοηθήσει να αποτυπώσουμε το μέγεθος της ζημιάς και να δούμε ποια από τα εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Στη δευτερολογία μου θα σας αναφέρω αναλυτικότερα τα αίτια…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Δημοσχάκη έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, οι εταίροι και οι μέτοχοι αυτού είναι οι αγρότες, οι οποίοι και πληρώνουν και πολλές φορές ο Κανονισμός δεν τους καλύπτει.

Σήμερα σας ενημερώνω με αριθμούς, οι οποίοι δεν είναι δικοί μου, είναι των ενεργών γεωπόνων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή μου. Έχουμε διακόσια ενενήντα τρία χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά, διακόσια σαράντα χιλιάδες στρέμματα με ηλίανθο, δεκαοχτώ χιλιάδες στρέμματα με κηπευτικά.

Υπ’ όψιν, κύριε Πρόεδρε, ότι τα κηπευτικά του Έβρου σχεδόν εφοδιάζουν τις μεγάλες εταιρείες, από τις οποίες αγοράζουμε κατεψυγμένα προϊόντα από τα διάφορα σούπερ μάρκετς. Έχουμε τρεις μονάδες, οι οποίες είναι πραγματικά οι ατμομηχανές σε ό,τι αφορά το αντικείμενο και οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Έχουμε τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα καπνού στον ορεινό όγκο και διακόσια εξήντα χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού.

Βλέπετε ότι τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα και θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο από τώρα και, μάλιστα, ως νεοφώτιστος Υπουργός, και τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα.

Χθες ήμασταν με διακομματική επιτροπή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επισκεφθήκαμε και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, την γνωστή ΜΕΑ. Οι άνθρωποι εκεί είναι στη διάθεσή σας να βοηθήσουν. Έχουν δυνατότητες πολλές. Ένα παράδειγμα είναι το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής.

Ήδη, η Γερμανία, κύριε Πρόεδρε, ζητάει την ενεργοποίηση αυτού του Ταμείου με οικονομικά χρηματοδοτικά εργαλεία ισχυρά για να βοηθήσει τους αγροκτηνοτρόφους της γερμανικής επικράτειας. Γιατί να μην το πράξουμε; Κι εσείς πιστεύω το γνωρίζετε και, μάλιστα, ως εγκρατής πάνω στα θέματα αυτά.

Συνεπώς, εγώ εκείνο το οποίο θα σας παρακαλέσω είναι να σκύψετε στα προβλήματά μας. Η κατάσταση είναι οριακή. Θα έχουμε κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν τιμούν τους Εβρίτες, δηλαδή να διεκδικούν κατ’ αυτόν τον τρόπο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Συνέρχονται, συζητούν με τους δημάρχους, με τους παραγωγικούς φορείς, με τους γεωπόνους, με τις υπηρεσίες τις δικές σας, που έχετε πάνω και σε περιφερειακό και σε νομαρχιακό επίπεδο.

Δυστυχώς, όμως, οι λύσεις δεν υπάρχουν. Εσείς έχετε το κλειδί στα χέρια σας κι εσείς μπορείτε να στηρίξετε αυτούς τους ανθρώπους και αξίζει τον κόπο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου με τέσσερις παραποτάμους ένθεν και ένθεν είναι μεν ευλογία, αλλά πολλές φορές, μας τιμωρεί. Δυστυχώς, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα και τα τοπικά και τα γενικότερα. Έχουμε και τα καιρικά φαινόμενα, όπως προείπαμε, είχαμε και την ξηρασία εξαιτίας της ανομβρίας στη συνέχεια. Από εκεί και πέρα, είχαμε και την ανάπτυξη του σκουληκιού, το οποίο μας κατάφερε οριστικό πλήγμα στην ολική καταστροφή της βασικής μας καλλιέργειας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η εικόνα αυτή που μας μεταφέρετε, κύριε Δημοσχάκη, μας έχει μεταφερθεί και από τους παραγωγούς και από τους φορείς της περιοχής, αλλά και από τις υπηρεσίες, και από τον ΕΛΓΑ και από δικές μας αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Όντως οι παραγωγοί από το πράσινο σκουλήκι, από εντομολογικές προσβολές, από μυκητολογικές προσβολές έχουν πάθει ζημιά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, που είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Αυτό που κάνουμε εμείς είναι, πρώτον, ότι για τις ζημίες οι οποίες οφείλονται σε αίτια κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα έχει καταθέσει διά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –παράλληλα με τη Γερμανία- όπου εξηγούμε τους λόγους –αναλυτικά, όμως και όχι γενικά- τα άκαιρα καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο τις υψηλές θερμοκρασίες ή τις περιόδους με ξηρασία, ή τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά τον συνδυασμό αυτών και κατά χρονοσειρά με μετεωρολογικά δεδομένα. Έχουμε καταθέσει και εμείς επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τεκμηριώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δεύτερον, έχουμε φτιάξει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Επιτροπή η οποία μας βοηθάει στη σύνταξη φακέλου για την παρακολούθηση αυτού του φαινομένου και την άμεση και συνεχή ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρίτον, με τη ΜΕΑ έχουμε μία πολύ επικοινωνία και προσπαθούμε να την ενισχύσουμε κιόλας, γιατί είναι ένα πολύτιμο εργαλείο η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, που μας κρατάει σε άμεση επαφή και ταυτόχρονα περνάει και τις ελληνικές θέσεις. Είμαστε σε άμεση επαφή και προσπαθούμε να την ενισχύσουμε.

Αυτό, όμως, που θέλω να ξέρουν οι αγρότες είναι ότι η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε την απώλεια του εισοδήματος στον μέγιστο βαθμό που μπορούμε και αυτό το κάνουμε με κάθε τρόπο, απόλυτα τεκμηριωμένο, όμως και μέσα στους κανονισμούς. Δηλαδή η Επιστημονική Επιτροπή που έχουμε φτιάξει με τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία που παίρνει τεκμηριώνει τη δημιουργία φακέλου για τη χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων. Το εργαλείο για την κλιματική αλλαγή που είπατε είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία.

Όλα αυτά τα εργαλεία τα έχουμε ενεργοποιήσει και προσπαθούμε να αντλήσουμε τους μέγιστους πόρους, γιατί, δυστυχώς –και με αυτό θα κλείσω- η χώρα μας είναι από τις χώρες που πλήττονται πρώτα από την κλιματική αλλαγή τόσο στην αλιεία όσο και στη γεωργία και φυσικά, κατ’ επέκταση και στην κτηνοτροφία. Οπότε τα επόμενα χρόνια πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και να τα διευρύνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο