fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Α. Δημοσχάκης: “Να εφαρμοστεί πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας στον Έβρο”

- Χορηγούμενη-

Στη παρέμβαση του στη συνεδρίαση (29/11) της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Α.Δημοσχάκης, απηύθυνε δύο ερωτήματα στον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπαγινέτα, αναφορικά με την ενεργοποίηση μηχανισμών για την προστασία των παραγωγών του Έβρου από σφοδρές καιρικές συνθήκες & της καταβολής των αποζημιώσεων που ακόμα εκκρεμούν!

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

📌Θα ήταν εφικτή η ενεργοποίηση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής της Ε.Ε. προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί των Νομών Έβρου και Ροδόπης, οι οποίοι υπέστησαν καίρια πλήγματα την προηγούμενη χρονιά στην παραγωγή τους;

📌Ειδικότερα, εξαιτίας ασθένειας αλλά και καιρικών φαινομένων, τα οποία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί το σκουλήκι, χάθηκε σχεδόν το 90% της περσινής παραγωγής!

📌Το ατύχημα είναι ότι η καταβολή των αποζημιώσεων, όπως υποσχέθηκε η απελθούσα Κυβέρνηση ότι θα συμπεριλάβει αυτή την καταστροφή στα γνωστά ΠΣΕΑ, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα!!

📌Μάλιστα, επρόκειτο για ένα ζήτημα, το οποίο ο βουλευτής είχε αναδείξει πολλές φορές δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά την προηγούμενη παραγωγική περίοδο, μέσω κατάθεσης γραπτών & επίκαιρων ερωτήσεων!

📌Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθιξε ο βουλευτής, αφορά το Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας, με αφορμή την μεγάλη, πρόσφατη ζημία, που υπέστησαν οι παραγωγοί στην περιοχή της Μάκρης- Δικέλλων καθώς και στην Β/Α πλευρά οικισμών της Αλεξ/πολης με επίκεντρο την κωμόπολη του Τυχερού Έβρου.

📌Έθεσε σχετικό ερώτημα για το αν προβλέπεται η εφαρμογή αντιχαλαζικής προστασίας για την περιφέρεια της ΑΜΘ και ιδιαίτερα στον Έβρο, προκειμένου οι αγρότες να μην υποστούν ξανά παρόμοια καταστροφή και να είναι εφικτή η άμεση επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους!

📌Υπενθύμισε μάλιστα, τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στη Σαμοθράκη από σφοδρά καιρικά φαινόμενα προ δύο ετών, υπογραμμίζοντας ότι καθίσταται αναγκαία η πρόληψη μέτρων των χαλαζοπτώσεων στην περιοχή!!

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία :

Κι εγώ με τη σειρά μου σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχετε δρομολογήσει μέχρι τώρα. Σας ευχαριστούμε, γιατί μας δίνετε και βήμα και ταυτόχρονα ενημερώνεται και ο κόσμος μας μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Θέλω να σας θέσω δύο ερωτήματα. Πρώτον, σε ότι αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης Κλιματικής Αλλαγής. Ζητήθηκε, κατ’ επανάληψη, η ενεργοποίησή του και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση όλων των βαμβακοπαραγωγών του Νομού Έβρου και του Νομού Ροδόπης, που υπέστησαν καίρια πλήγματα στην παραγωγή τους, εξαιτίας ασθένειας, αλλά και καιρικών φαινομένων, τα οποία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί το σκουλήκι. Αυτό το λένε μελέτες πανεπιστημίων και οι ειδικοί, δεν το λέω εγώ.

Έτσι, είχαμε μία καταστροφή, σχεδόν, στο σύνολο, όταν από τα 340.000 στρέμματα καταστράφηκαν τα 290.000 και ακόμη περιμένουμε την αποζημίωση, όπως υποσχέθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ότι θα συμπεριλάβει αυτή την καταστροφή στα γνωστά ΠΣΕΑ. Το κάναμε αυτό, επειδή είχαμε πληροφορηθεί μέσα από τη (ΜΕΑ), τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία των Βρυξελλών, ότι η Γερμανία ζήτησε την ενεργοποίηση και βρήκε «ανοιχτές τις πόρτες» σε παρόμοιες καταστάσεις.

Το δεύτερο ερώτημά μου είναι για το Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας. Εφαρμόστηκε, όπως πληροφορούμαστε, με επιτυχία στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, εκεί όπου υφίστανται μεγάλες εκτάσεις. Πράγματι, είχαμε θετικά αποτελέσματα.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση εφάρμοσε μεν την αντιχαλαζική προστασία, όχι μέσα από τα Προγράμματα -που ως γνωστόν όλοι αντιλαμβανόμαστε- που μπορούν να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν με επιτυχία, αλλά μέσα από τα αντί-χαλαζικά υλικά, τα οποία ήταν πάρα πολύ κοστοβόρα για έναν καλλιεργητή – για έναν αγρότη, για να προστατεύσει την παραγωγή του, για το χωράφι του. Όταν π.χ. για ένα στρέμμα είχαμε 2.000 € για να προστατεύσει το αμπέλι του και όταν η αξία της γης είναι 500 €. Δεν νομίζω, ότι υπάρχουν τόσο πολύ γενναίοι αγρότες, οι οποίοι θα προέβαιναν σε τέτοιες διαδικασίες και μάλιστα, εφαρμόζοντας φυσικά κάποιο πρόγραμμα.

Πρόσφατα πάθαμε πολύ μεγάλη ζημιά στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης και στη δυτική πλευρά αυτής, καθώς επίσης και στη βορειοανατολική πλευρά, που είναι το Τυχερό, ο Πέπλος και όλα αυτά τα χωριά, έπαθαν μεγάλες ζημιές, η μεν πρώτη περιοχή στα ελαιόδεντρα ή δε δεύτερη περιοχή στο βαμβάκι.

Σας ερωτώ, το εξής: Αν έχετε σχέδιο εφαρμογής της αντί-χαλαζικής προστασίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα για τον Έβρο;

Διότι έχουμε πάρα πολλές μεγάλες εκτάσεις και όλες αυτές θέλουν πρόγραμμα στο σύνολό τους. Καθώς, επίσης και τη Σαμοθράκη, η οποία επλήγη βάναυσα και καίρια εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων το Σεπτέμβριο του 2007, με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας, για την προσοχή σας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ορεστιάδα: «Το Κυνήγι των πασχαλινών αυγών»

Ο Δήμος Ορεστιάδας και η Τοπική Κοινότητα Δικαίων στο πλαίσιο των δράσεών τους,  προγραμματίζουν   εκδήλωση   με τίτλο  «Το Κυνήγι των πασχαλινών αυγών» την Μ....