19.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Α. Δημοσχάκης: “Η πρότυπη εφαρμογή του δόγματος ολικής πολιτικής προστασίας στον Έβρο μπορεί να δημιουργήσει «σχολή»”

- Χορηγούμενη-

Η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η θωράκιση του Ν. Εβρου αποτέλεσαν τους θεματικούς άξονες της συνάντησης που πραγματοποίησα τη Δευτέρα (25/07) με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η θερμή υποδοχή του γνήσιου οικοδεσπότη υπογράμμισε μία ακόμα αφορά το ενδιαφέρον του για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.

Σε γόνιμο κλίμα έθεσα σειρά ζητημάτων που βρίσκονται στην κορυφή των κοινοβουλευτικών μου στοχεύσεων διαχρονικά και τα οποία θεωρώ θεμελιώδη για την αξιοποίηση των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας!

Σε διακεκριμένη προτεραιότητα στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλάβαμε τα Σημεία Εισόδου-Εξόδου Καστανιών & Κήπων, προτείνοντας την άμεση μελέτη-κατασκευή νέων πρωτοποριακών υποδομών, ταυτόχρονα και στα δύο Σημεία, μέσω ΣΔΙΤ, με επαρκές στελεχιακό δυναμικό και με εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τον ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό!

Η δημιουργία εκπαιδευτικών, εμπορικών & αγρο-κτηνοτροφικών Δομών στο Τρίγωνο Ορεστιάδας, με στόχο τη στήριξη αυτού παράλληλα και με την εξασφάλιση από τώρα νέας 60χρονης συμφωνίας με τη Βουλγαρία, παροχής υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα για τα 220.000 στρέμματα της Ν. Ορεστιάδας… χαρακτηρίζεται προνοητική κίνηση!

Επίσης συζητήσαμε για την προσεκτική επανεξέταση λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης στη Ορεστιάδα με πολλαπλή χρήση, με την αναφορά ότι η τευτλοκαλλιέργεια συνεχίζει να είναι δυναμική, επιφέροντας εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στον Β/Εβρο.

Τέλος, εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό το ζωτικό ζήτημα της μετεξέλιξης του νομού σε πεδίο εφαρμογής του δόγματος ολικής πολιτικής προστασίας για έκτακτες ανάγκες και σοβαρές κρίσεις (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.) σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής εν όψει μάλιστα υλοποίησης της δέσμης των πολιτικών της Διακομματικής Επιτροπής.

Στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, παρουσία της ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας (7/7) αλλά και μέσω της πρόσφατης κατάθεσης γραπτής ερώτησής μου, πρότεινα στον αρμόδιο υπουργό Χρ. Στυλιανίδη όπως εξελιχθεί ο Ν. Εβρου σε πρότυπο εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» και των σχεδίων έκτακτης ανάγκης ΠΣΕΑ.

Ο Εβρος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό νομό της ΠΑΜ-Θ, συνορεύει με δύο ξένες χώρες, βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης διαθέτοντας τη διασυνοριακή λεκάνη απορροής του ποταμού Εβρου καθώς και άλλες τρεις όμοιες εσωτερικές λεκάνες.

Εχει φυσικό σύνορο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία τον μεγαλύτερο ποταμό της Ν/Α Ευρώπης, τον Εβρο, με τέσσερις παραποτάμους ένθεν και ένθεν αυτού, καθώς και δύο εθνικούς δρυμούς, το μοναδικό δέλτα Εβρου, καθώς και το «πολιορκημένο» δάσος της Δαδιάς Σουφλίου.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού και η γεωμορφολογία του αποτελούν αρχικά ευλογημένη φυσική «προίκα», παράλληλα όμως τον καθιστούν ευάλωτο, ειδικά λόγω του ποταμού Εβρου, σε επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, μικρής ή μεγάλης έκτασης ετησίως.

Επίσης, η Αλεξανδρούπολη και ο νομός Εβρου, χάρη στις τολμηρές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, μετεξελίσσονται σε επίκεντρο αναπτυξιακών, αμυντικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, ενεργειακών εξελίξεων και όχι μόνον, τόσο για τη χώρα όσο και για τη Ν/Α Ευρώπη.

Ο Ν. Εβρου, ως πυλώνας της χώρας, αποτελεί ιδανικό πεδίο πρότυπης εφαρμογής του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» και με τη βήμα-βήμα υλοποίηση της πρόσφατης επικυρωθείσας αμυντικής συμφωνίας θα προσδώσουν ειρήνη και προσθετική επενδυτική αξία σε όσα δρομολογούνται στην περιοχή μας.

Η πρότυπη εφαρμογή του δόγματος «ολικής πολιτικής προστασίας» στον Εβρο, μαζί με την εφαρμογή του ενιαίου δόγματος Ασφάλειας και Αμυνας προστασίας των συνόρων μπορεί να δημιουργήσει «σχολή» στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και διαχείρισης κρίσεων!

Γράφει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Εβρου της ΝΔ και επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο