fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Α. Δημοσχάκης: “Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο βόρειο Έβρο θα αποτελέσει επιστημονικό ανάχωμα για την ανάσχεση των εισαγόμενων ζωονόσων”

- Χορηγούμενη-

Στην Ομιλία του (25/11) επί του σ/ν του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο επιλύονται χρόνια προβλήματα του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, υπογράμμισε ότι παρά το ότι η Χώρα είναι αγροκτηνοτροφική είναι δυστυχώς ελλειμματική, εισηγούμενος προτάσεις ενίσχυσης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας καθώς και αντιμετώπισης των εισαγόμενων ζωονόσων στον Ν.Έβρου!
Ειδικότερα ανέφερε τα ακόλουθα :

Η νομοθετική πρωτοβουλία διευκόλυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δίδει ισχυρή ώθηση στον πρωτογενή τομέα της Χώρας!

Ο Έβρος όπου ο πρωτογενής τομέας συνιστά την κύρια εισοδηματική πηγή, διαθέτει διακεκριμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, όπως η κορυφαία γαλακτοβιομηχανία του Ομίλου «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ», στο Διδ.χο & χωριό Μέστη του Νομού!!

Ωστόσο, το πρόβλημα των εισαγόμενων ζωονόσων από την Τουρκία επιφέρει τραγικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο και στην γραμμή παραγωγής των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων στο τομέα της μεταποίησης προϊόντων γάλακτος σε όλο τον Νομό.

Για τον λόγο αυτό έχει αναδείξει διαχρονικά και διεκδικήσει κοινοβουλευτικά, την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής στον Β/Έβρο, με πιθανή χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία θα αποτελέσει ‘επιστημονικό ανάχωμα’ ανάσχεσης αυτών γιατί τα Αμφιθέατρα & τα Διδακτήρια θα είναι οι ίδιες οι τοπικές Εκτροφές…

Η οποία θα καταστεί αποτελεσματικότερη με την πλήρη ενεργοποίηση του κέντρου εξωτικών νοσημάτων το οποίο παραμένει δυστυχώς παροπλισμένο και ανενεργό στην περιοχή της Ν.Ορεστιάδας!

Υπογράμμισε ότι η στήριξη του κτηνοτροφικού κόσμου & της αγροτικής επιχειρηματικότητας συμπεριλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης!

Τέλος, επεσήμανε ότι η Χώρα εισάγει μεγάλο ποσοστό προϊόντων γάλακτος, προτείνοντας την ίδρυση σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας πρότυπες φάρμες εκτροφής γαλακτοφόρων αγελάδων, διπλασιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εγχώρια παραγωγή, με πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία & στην αγροτική παραγωγή!!

Ακολουθεί αναλυτικά η Ομιλία :
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή Κυβέρνηση μένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σκύβει με προσοχή στον πρωτογενή τομέα. Με το παρόν σχέδιο νόμου δίνονται ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου καθώς δημιουργείται ένα σαφές, απλοποιημένο και προσαρμοσμένο στις υπάρχουσες συνθήκες νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και εύρυθμη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Επέρχονται προοδευτικές και διορθωτικές τροποποιήσεις συνδυάζοντας την παραδοσιακή κτηνοτροφία με την επιχειρηματικότητα, παρέχοντας στήριξη στον Έλληνα κτηνοτρόφο και δίνοντας κίνητρα για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του.

Τα αυστηρά πλαίσια και οι μνημονιακές αγκυλώσεις του νόμου 4056/2012 δημιουργούσαν μέχρι πρότινος εμπόδια για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποθαρρύνοντας τόσο τους νέους κτηνοτρόφους όσο και τους εν ενεργεία από κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης αυτών. Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία τα εν λόγω εμπόδια αίρονται διευκολύνοντας τον εκσυγχρονισμό τους και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα στον τομέα της κτηνοτροφίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, οι οποίες πλέον θα τελούνται υπό τη στοχευμένη εποπτεία του κράτους.

Στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και τα πρόχειρα καταλύματα για τα οποία διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους. Προσδιορίζεται ειδικότερα ποιες κατασκευές αποτελούν κτηνοτροφική εγκατάσταση, πρόχειρο κατάλυμα ζώων και κτηνοτροφική εγκατάσταση εντατικής μορφής. Ορίζεται η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της Περιφερειακής Ενότητας εντός των ορίων της οποίας είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική μονάδα, προσδιορίζοντας παράλληλα σε ποιες περιοχές μπορούν να λειτουργήσουν αυτές και σε ποια απόσταση από κατοικημένες περιοχές, ποτάμια, λίμνες, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και άλλα πολλά.
Δίνεται λοιπόν για πρώτη φορά η δυνατότητα να αδειοδοτηθούν μία σειρά από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με πρόχειρα καταλύματα, τα οποία περιέχουν στην κατασκευή τους πάνελ, πολυουρεθάνη ή μπετόν, εφόσον αυτά δεν συνιστούν τον φέροντα δομικό σκελετό της εγκατάστασης.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της άδειας διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωικού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας έτσι παράταση έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, ώστε οι ανωτέρω κτηνοτρόφοι να ζητήσουν τη διατήρηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, ενώ συνάμα παρατείνεται το χρονικό διάστημα αναστολής της κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε εννέα μήνες αντί εξήντα ημερών που ίσχυε μέχρι σήμερα, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρεις μήνες αντί για τριάντα ημέρες, στο οποίο θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Κύριε Υφυπουργέ, οι εν λόγω διορθωτικές τροποποιήσεις ικανοποιούν ιδιαιτέρως τους Εβρίτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι την περασμένη χρονιά ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυσλειτουργίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ως προς την αδειοδότηση των υφιστάμενων σταυλικών τους εγκαταστάσεων εντός δασικών εκτάσεων. Όπως είχα αναδείξει και με την κατάθεση γραπτής ερώτησης στον προκάτοχό σας, σημαντικός αριθμός των κτηνοτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση της άδειας της υφιστάμενης κτηνοτροφικής τους μονάδας εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα, με δυσάρεστες συνέπειες για αυτούς, καθ’ όσον δεν μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ούτε την πρώτη ύλη για προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κύριε Υφυπουργέ, η γεωργία, η αλιεία και η κτηνοτροφία συνιστούν τις κύριες εισοδηματικές πηγές του ακριτικού Έβρου.
Στην περιοχή του Έβρου και της Θράκης διαθέτουμε πολλές διακεκριμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες συνιστούν πρότυπο επέκτασης και καθετοποιημένης επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα.

Παράδειγμα κορυφαίο αποτελεί η γνωστή γαλακτοβιομηχανία evrofarma με έδρα το Διδυμότειχο, η οποία επεξεργάζεται το 6% της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ενώ οι σταβλικές της εγκαταστάσεις ελληνοϊσραηλινών προδιαγραφών βρίσκονται στο χωριό Μέστη του νομού Έβρου. Να, ένα χαρακτηριστικό γεγονός ενστικτώδους αυτοπροστασίας.
Η evrofarma αναγκάστηκε να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της από τη συνοριακή γραμμή του Έβρου στον τελευταίο οικισμό στα σύνορα των δύο νομών Έβρου και Ροδόπης, για να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο, από τις εστίες μόλυνσης που προέρχονται διαχρονικά από τη γειτονική Τουρκία.

Όπως έχω αναδείξει, κύριε Πρόεδρε, διαχρονικά το αποτελεσματικότερο επιστημονικό ανάχωμα για τις εισαγόμενες από την Ανατολή ζωονόσους θα αποτελούσε η καινοτόμος απόφαση του ελληνικού κράτους με την ίδρυση μιας κτηνιατρικής σχολής στον Βόρειο Έβρο, με πιθανή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διερευνήθηκε από τους ευρωβουλευτές μας μετά από αίτημά μας.

Η εκπαίδευση και κατάρτιση επί του πεδίου επιστημόνων και μάχιμων κτηνιάτρων θα αποτελέσει τον καταλύτη ανάσχεσης των ζωονόσων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, αν ληφθεί υπόψιν ότι η πύλη εισόδου είναι η λεκάνη απορροής του Έβρου και κυρίως δε κορυφώνεται η απειλή, όταν έχουμε αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερπληθυσμός αιματοφάγων εντόμων. Όπως απέδειξε και ανέδειξε η ημερίδα που οργάνωσε το ΕΚΠΑ μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οι ζωονόσοι έρχονται από τα αιματοφάγα έντομα που ο υπερπληθυσμός αυτών υπερδεκαπλασιάζεται όταν έχουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα που προείπα.

Σε συνδυασμό φυσικά η κτηνιατρική σχολή, εφόσον ιδρυθεί και είμαστε τυχεροί, με την πλήρη ενεργοποίηση του κέντρου εξωτικών νοσημάτων το οποίο παραμένει δυστυχώς παροπλισμένο και ανενεργό στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδας, όπως ιδρύθηκε από κοινό πρόγραμμα, το γνωστό Interreg.

Στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη στη Θράκη προβλέπεται ξεκάθαρα ότι για τη στήριξη της κτηνοτροφίας επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών διακίνησης προϊόντων κτηνοτροφίας με τους συλλογικούς φορείς των κτηνοτρόφων, η μετατροπή των συμβατικών παραγωγών σε βιολογικές εκτροφές, καθώς επίσης και η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και άλλα μέτρα που αφορούν την προτεραιοποίηση σε χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπογραμμίζω ότι η χώρα μας είναι αγροκτηνοτροφική, είναι ελλειμματική όμως, κύριε Υφυπουργέ, και πραγματοποιεί μεγάλες εισαγωγές γάλακτος, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών μας. Θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε την εγχώρια παραγωγή μας και να φτάσουμε στο 80% και πέραν, αν ιδρύσουμε σε κάθε περιφέρεια της χώρας -έχουμε δεκατρείς περιφέρειες- μια campus με συνεταιριστικό πρόσημο, όπως έκανε ο όμιλος evrofarma στον νομό Έβρου.

Η σημερινή Κυβέρνηση προβαίνει σε καινοτόμες ενέργειες, διευθετώντας οριστικά λιμνάζοντα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, στηρίζει εμπράκτως την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης της χώρας, ενισχύοντας τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, αλλά και τους απασχολούμενους στην αγροτική οικονομία και κυρίως, αυτούς που έχουν όραμα.
Και για τον λόγο αυτό, υπερψηφίζω τον σχετικό νόμο.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο