fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Eurovision 2019: Οι ελληνικές συμμετοχές στα χρονικά του διαγωνισμού

- Χορηγούμενη-

Η Ελλάδα έχει λάβει μέρος στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για 41 φορές, με 42η την επικείμενη συμμετοχή της Katerine Duska με το «Better Love» στη φετινή διοργάνωση στο Τελ Αβίβ.

Ο 64ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί στο «Expo Tel Aviv» στις 14, 16 και 18 Μαΐου 2019.

Η χώρα μας έκανε ντεμπούτο στον πιο δημοφιλή τηλεοπτικό – μουσικό διαγωνισμό του κόσμου το 1974, στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας.

Την ιστορική παρθενική εκπροσώπηση είχε αναλάβει τότε η «μεγάλη κυρία» του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα, με το περίφημο «Κρασί, Θάλασσα Και Τ’ Αγόρι Μου», για να τερματίσει ενδέκατη σε σύνολο δεκαπέντε συμμετεχουσών χωρών.

Το διαφορετικό προφίλ που διέθετε εκείνη την εποχή ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, είχε ως αποτέλεσμα την επιλογή καλλιτεχνών υψηλού κύρους, όπως η Μαρίζα Κωχ και η Τάνια Τσανακλίδου.

Επιπλέον, στη διοργάνωση έχουν διαγωνιστεί επίσης γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Έλενα Παπαρίζου, Σάκης Ρουβάς, Άννα Βίσση, Καίτη Γαρμπή, Πασχάλης, Κώστας Μπίγαλης, Μιχάλης Ρακιντζής, Θέμης Αδαμαντίδης, Σοφία Βόσσου, Ελπίδα, Μαντώ και άλλοι.

Έως το 1998, η Ελλάδα έστελνε τραγούδια αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα. Το 2001, ήταν η πρώτη φορά ενσωμάτωσης αγγλικών στίχων, καθότι το «Die For You» των Antique ήταν γραμμένου εξ ημισείας στα ελληνικά και τα αγγλικά. Από το 2002 έως το 2009, τα τραγούδια ήταν πάντοτε αγγλόφωνα, ενώ από το 2010 υπάρχει εναλλαγή.

Η «Number One» στιγμή

Αδιαμφισβήτητα, κορωνίδα στην ιστορία των ελληνικών συμμετοχών στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αποτελεί η μεγάλη και αξέχαστη νίκη που σημείωσε η σαγηνευτική Έλενα Παπαρίζου με το σημαδιακό «My Number One», στο Κίεβο το 2005.

Στο επετειακό πρόγραμμα «Congratulations» της EBU για τα 50 έτη της Eurovision, το «My Number One» ψηφίστηκε ως το τέταρτο δημοφιλέστερο τραγούδι της διοργάνωσης, πίσω από το «Waterloo» των ABBA, το «Nel Blue Di Pinto Di Pinto» – γνωστό και ως «Volare» του Domenico Montugno (1958) και το «Hold Me Now» του Johnny Logan (1987).

Σε άλλη μία ψηφοφορία του BBC Radio 2, το 2015, το «Number One» αναδείχθηκε από το κοινό ως το πιο αγαπημένο νικητήριο τραγούδι στα 60 έτη ιστορίας της Eurovision.

Από το ναδίρ στο ζενίθ και πάλι πίσω

Η Ελλάδα θεωρούταν έως το 2001 μία από τις λιγότερο επιτυχημένες χώρες στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Ωστόσο, έπειτα την εισαγωγή του ημιτελικού γύρου το 2004, η Ελλάδα σημειώνεται ως η πιο επιτυχημένη χώρα του διαγωνισμού, έχοντας συνεχόμενη παρουσία στην πρώτη δεκάδα.

Το ρεκόρ καταρρίφθηκε με την 17η θέση της Ελευθερίας Ελευθερίου το 2012 στο Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, έως το 2015 η Ελλάδα είχε υπάρξει μία από τις πέντε χώρες (μαζί με Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Αζερμπαϊτζάν) πουδεν είχαν γνωρίσει τον αποκλεισμό, άλλη μία επίδοση που απωλέσθη όταν το 2016 στη Στοκχόλμη οι Argoαπέτυχαν να προκριθούν.

Η χαμηλότερη θέση που έχει καταλάβει η Ελλάδα στον Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision είναι η 20η, δύο φορές:

Το 1998 στο Μπέρμιγχαμ με τη Διονυσία Καρόκη και το συγκρότημα «Θάλασσα» με το τραγούδι «Μια Κρυφή Ευαισθησία», το οποίο έλαβε μόνο ένα «12άρι» από την Κύπρο και το 2014 στην Κοπεγχάγη με τους…

Διαβάστε περισσότερα και δείτε βίντεο από την ιστορία της Eurovision, εδώ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Πάσχα: Λάθη που προκαλούν προβλήματα στην υγεία

Μεγάλη εβδομάδα: Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας. Εξάλλου η Μελέτη των Επτά Χωρών που απετέλεσε ορόσημο στην προληπτική Ιατρική (1958-Ancel...