Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
21.7 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΥγειαΠοιες τροφές δημιουργούν πρήξιμο στην κοιλιά και δεν χωνεύονται εύκολα

Ποιες τροφές δημιουργούν πρήξιμο στην κοιλιά και δεν χωνεύονται εύκολα

Το στρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το βάρος, μιας και επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη γλυκόζη που καταναλώνουμε, όσο και της κορτιζόλης, μιας ορμόνη που εκκρίνεται όταν αγχωνόμαστε και ευνοούν την εναπόθεση του λίπους.

Όταν καταναλώνουμε περισσότερη γλυκόζη από αυτήν που χρειαζόμαστε, η ινσουλίνη τη μετατρέπει σε λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και των γλουτών. Η μεγάλη παραγωγή της κορτιζόλης, επίσης, ευνοεί τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά.

Ιδιαίτερα δύσπεπτα είναι τα όσπρια και οι τροφές πλούσιες σε λίπος (μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα ‘βάρους’ καθώς επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης).

Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια και το γάλα (δοκιμάστε αρχικά γάλα χωρίς λακτόζη) προκαλούν αέρια λόγω ενζύμων που περιέχουν. Τα βακτήρια του εντέρου που συμμετέχουν στην πέψη των τροφών, παράγουν αέρια που παγιδεύονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και προκαλούν φούσκωμα.

Το αλκοόλ προκαλεί ερεθισμό στο έντερο και συνήθως οδηγεί σε φούσκωμα. Η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι πικάντικες τροφές διεγείρουν την απελευθέρωση οξέων του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό, αέρια και φούσκωμα (μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, σκόνη τσίλι, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα ντομάτας και ξύδι).

Παρόλο που οι φυτικές ίνες, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε φυτικές ίνες και ειδικά διαλυτές, μπορεί να δημιουργήσουν πολλά αέρια.

Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, το κριθάρι, τα καρότα κ.α.

Ωστόσο η ευαισθησία του κάθε ατόμου στις τροφές ποικίλλει γι’ αυτό και καλό θα ήταν να παρακολουθείτε μετά από ποιες τροφές εντείνονται τα συμπτώματα και να τις περιορίζετε ή ακόμα και να τις αποφεύγετε εντελώς.

Η κατανάλωση φαγητού πολύ γρήγορα, συχνά προκαλεί συσσώρευση αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα.

Κλεοπάτρα Κετσελίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στην ανατολική είσοδο -video

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην ανατολική...

Εξαφάνιση του Χυτούδη – Περούδη Χαράλαμπου – Χρυσοβαλάντη στην Αθήνα

Ο Χυτούδης – Περούδης Χαράλαμπος – Χρυσοβαλάντης, 37 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή της πλατείας...

ΑΡΧΗ: «Τηλεθέρμανση Φερών – 4 ψέματα και 1 αλήθεια»

Μία από τις «πιο μαύρες σελίδες» στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου χαρακτηρίζει η παράταξη...

Τροχαίο στην Εγνατία: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν

Σοκάρουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στις σορούς των τριών ανθρώπων που έχασαν τη...

Παρόμοια