20.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025

Καλοκαιρινοί μύθοι που μπορεί να σας αρρωστήσουν

- Χορηγούμενη-

Καθώς το καλοκαίρι τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, μαζί αυξάνεται και ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση. Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία για παρόμοιους λόγους, μεγαλώνει και αυτό επειδή πολλοί μύθοι που είναι διαδεδομένοι σχετικά με το φαγητό είναι τελείως λανθασμένοι.

Κάπου ανάμεσα στα πικ νικ και στα γεύματα στην εξοχή, καθώς τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε φορητό ψυγείο

Η… ζωή στο ψυγείο ξεκινά στους 4 βαθμούς, οπότε αν το ψυγειάκι σας ανέβει πάνω από αυτό το όριο, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες πολλαπλασιάζονται. Για να διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα, γεμίστε το 75% του ψυγείου με φαγώσιμα και για το υπόλοιπο 25% αφήστε χώρο για πάγο ή παγοκύστες. Μεταφέρετε το ψυγειάκι σε κλιματισμό και όχι μέσα σε ζεστό όχημα και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας κρατήστε το στη σκιά με το καπάκι κλειστό. Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο ανάμεσα στα τρόφιμα για να βεβαιωθείτε για τα επίπεδα της θερμοκρασίας.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες

Ένας μπουφές από αλλαντικά, τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ, πατάτες, μακαρόνια και σαλάτα είναι εντάξει σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερη ώρα απ’ όσο νομίζετε. Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30 βαθμούς μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα έξω μόνο για μία ώρα. Σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών έχετε το πολύ 2 ώρες μέχρι να καταναλώσετε τα τρόφιμα. Όσο περνάει η ώρα τα βακτήρια που μπορούν να σας βλάψουν πολλαπλασιάζονται και κάπως έτσι οδηγήστε στη δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι και τόσο σοβαρή

Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί αμέτρητες ασθένειες, ακόμη και θανάτους κάθε χρόνο. Το πόσο άρρωστο είναι ένα άτομο εξαρτάται από το τι βακτήρια κατανάλωσε, πόσο έφαγε και τι ευαισθησία έχει. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες παθήσεις, είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν ή να αναπτύξουν σοβαρές μακροχρόνιες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια. Δεν έχει σημασία η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας σας, αφού πάντα τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης θα είναι εξίσου δυσάρεστα.

Τα αποφάγια είναι εντάξει για μέρες όσο μένουν στο ψυγείο

Φαγητά όπως μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο και σαλάτα ζυμαρικών, είναι ασφαλή στο ψυγείο για διάστημα τεσσάρων ημερών. Μετά από αυτό, τα βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν ολοένα και αυξάνονται ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα μυρίσετε. Αν όμως τα φαγητά ήταν έξω από το ψυγείο για περισσότερες από δύο ώρες ή μια ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, θα χρειαστεί να τα πετάξετε.

Τα χαλασμένα τρόφιμα μοιάζουν και μυρίζουν άσχημα

Τρώγοντας χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να πείτε αν κάτι είναι χαλασμένο από την όψη, τη μυρωδιά ή τη γεύση του. Αν ένα φαγητό είναι στο ψυγείο μια εβδομάδα ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε από πότε το βάλατε εκεί, απλά πετάξτε το. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας δεν είναι πάνω από 4 βαθμούς.

Μπορείτε να πείτε αν ένα φαγητό είναι καλό απλά κοιτάζοντάς το

Όσο και αν εμπιστεύεστε την κρίση σας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μπορεί το εξωτερικό του κρέατος να δείχνει έτοιμο αν το βλέπετε ή το πιέζετε, αλλά στο εσωτερικό μπορεί να υπάρχουν μέρη που δεν έχουν ψηθεί. Οι μπριζόλες είναι ασφαλείς στους 60 με 75 βαθμούς και από εκεί και πέρα εξαρτάται πώς ακριβώς τις θέλετε.

Δε χρειάζεται να πλένετε τις τροφές εάν τις ξεφλουδίζετε

Πρέπει να ξεπλένετε τα αβοκάντο, τα αγγούρια και τα καρπούζια καλά, ακόμη και αν τα ξεφλουδίζετε. Το μαχαίρι του ξεφλουδίσματος μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στο εσωτερικό του φρούτου όπως αυτό κόβεται σε φέτες από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Για αυτό πλύνετέ τα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης πριν τα κόψετε και τρίψτε καλά όσα έχουν σχισμές, όπως το πεπόνι.

Μπορούμε να μαρινάρουμε με ασφάλεια τα φαγητά στον πάγκο

Ακόμη και αν πολλές μαρινάδες περιέχουν οξύ που σκοτώνει τα μικρόβια, όπως για παράδειγμα ο χυμός λεμονιού, όταν τα τρόφιμα είναι σε θερμοκρασία 4 μέχρι 60 βαθμών, οι ασθένειες που προκαλούν τα βακτηρίδια αναπτύσσονται γρήγορα. Αφήστε τα τρόφιμα να μαρινάρονται στο ψυγείο και αν χρησιμοποιείτε μαρινάδα που έχει απομείνει, βράστε την πριν την απλώσετε σε μαγειρεμένα κρέατα.

Τα φαγητά ξεπαγώνουν με ασφάλεια στον πάγκο

Μπορεί να νομίζετε ότι επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης, αλλά αφήνοντας τα τρόφιμα έξω, στην πραγματικότητα επιταχύνετε την ανάπτυξη των βακτηρίων, σε σημείο που μπορεί να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο σε 24 ώρες. Αποψύξτε λοιπόν τα τρόφιμα στο ψυγείο όλο το βράδυ, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο νεροχύτη σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Για απόψυξη στο νεροχύτη, τυλίξτε τα τρόφιμα σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει καλά και βυθίστε την στο κρύο νερό το οποίο και πρέπει να αλλάζετε κάθε 30 λεπτά.

Πρέπει να ξεπλένετε καλά το κοτόπουλο και το κρέας πριν το ψήσιμο

Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις. Καθώς το νερό αναπηδά στο κρέας, πέφτουν πιτσιλιές πάνω στον πάγκο και μετά στο νεροχύτη εξαπλώνοντας μικρόβια σαλμονέλας παντού. Το ξέπλυμα αυξάνει τον κίνδυνο να μολύνετε και κάποια άλλη επιφάνεια. Μην μπείτε στη διαδικασία του καθαρισμού και βασιστείτε στις κατάλληλες θερμοκρασίες μαγειρέματος για να κρατήσετε το κρέας σας ασφαλές.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Έναρξη του Έργου «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με...

Υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του Έργου «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Τρόφιμα – ΔιαΦυΓε» από...

Κολωνάκι: Το πρώτο POS σε παγκάρι εκκλησίας είναι γεγονός

Η πρώτη διασύνδεση με POS σε παγκάρι εκκλησίας στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Επιτρέπει στους πιστούς να καταβάλουν το χρηματικό ποσό επιθυμούν στον ναό πληρώνοντας...

Η ανακομιδή των λειψάνων του Μ. Αθανασίου

Επί τη εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, την Παρασκευή, 2 του μηνός Μαίου ε.έ., ο Σεβ....

Στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά πριν την εξαφανισή της η Μαρία

Ήταν μια από εκείνες τις τυχαίες συναντήσεις που αλλάζουν ζωές, ή μάλλον αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Μια...

Ελληνίδα αφήνει τρόφιμα σε συνοριοφύλακες στον Έβρο! Και στον Έλληνα και...

Ραγίζει καρδιές το βίντεο στο tik tok με μια Ελληνίδα στον Έβρο, η οποία ενώ περνάει τα σύνορα από Ελλάδα προς Τουρκία σταματάει στα...

Δείτε τι «έδειξαν» οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα τελωνεία του Έβρου...

Συνεχίζουν οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τους εντατικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα χερσαία σύνορα όλης της χώρας, με...

Εγκρίθηκε η αποζημίωση των μετακινήσεων ασθενών δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ και εντός...

Σε τροποποιητική της απόφασης ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846/19-06-2018 με ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2106/2-5-2015 προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης έπειτα από τη δέσμευσή του για...

Διαβασε και αυτο