Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
20.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΠοια είναι η ιδανική θερμοκρασία ψησίματος του κρέατος για να είναι ασφαλές

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία ψησίματος του κρέατος για να είναι ασφαλές

Είναι γνωστό ότι αν δεν μαγειρευτεί σωστά το κρέας, τότε μπορεί να γίνει αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές υγείας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.


Κρέας: Ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες μαγειρέματος

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα και ένα ειδικό θερμόμετρο μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και άλλες τροφές φτάνουν σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, όταν τις μαγειρεύετε.

Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.

Γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός

Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, τον φούρνο, ή άλλη πηγή θερμότητας, αφήστε το να “ξεκουραστεί” για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δείτε να αναγράφεται στην λίστα (παρένθεση). Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.

κρέας

Ένα παράδειγμα με ειδικό θερμόμετρο για την μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας στο μαγειρεμένο κρέας

Κιμάδες και ανάμεικτα κρέατα

Μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί: 71 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γαλοπούλα, κοτόπουλο: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Φρέσκο μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί

Μπριζόλες, ψητά, παϊδάκια: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Πουλερικά

Κοτόπουλο, γαλοπούλα (ολόκληρα): 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Στήθος πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Μπούτια και φτερούγες πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Πάπια: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γέμιση μέσα σε πουλερικά: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Χοιρινό

Φρέσκο χοιρινό: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Αυγά

Φαγητά με αυγά: 72 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Θαλασσινά

Ψάρια: 63 °C ή μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να αποσπάται εύκολα με ένα πιρούνι(καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Γαρίδες, αστακός και καβούρια: Μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να είναι “αδιαφανής” (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
Μύδια και στρείδια: Μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια