ΑρχικήΕιδήσειςvideoΑλεξανδρούπολη: Δωρεάν οργανικό λίπασμα στους αγρότες από τη ΔΕΥΑΑ μέσω αξιοποίησης της...

Αλεξανδρούπολη: Δωρεάν οργανικό λίπασμα στους αγρότες από τη ΔΕΥΑΑ μέσω αξιοποίησης της λυματολάσπης

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας παρουσίασαν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΔΕΥΑΑ, ανακοινώνοντας τη δωρεάν διάθεση οργανικού λιπάσματος στους αγρότες της περιοχής.

Το λίπασμα θα παράγεται από τη λυματολάσπη που προκύπτει κατά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, μέσω της νέας μονάδας ηλιακής ξήρανσης που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξήγησε ότι τα στερεά υπολείμματα που συγκεντρώνονται στον βιολογικό καθαρισμό υφίστανται ειδική επεξεργασία και αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό προϊόν κατάλληλο για γεωργική χρήση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μονάδα αναμένεται να δώσει τα πρώτα παραγόμενα φορτία οργανικού λιπάσματος στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί η συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου για τη διάθεσή του στους παραγωγούς.

Περίπου 1.000 τόνοι λιπάσματος τον χρόνο

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, η νέα μονάδα θα δέχεται ετησίως περίπου 4.800 τόνους υλικού από τον βιολογικό καθαρισμό. Μετά τη διαδικασία ξήρανσης και αφυδάτωσης, θα παράγονται περίπου 1.000 τόνοι οργανικού λιπάσματος κάθε χρόνο.

Η ποσότητα αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 4.800 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Φερών, όπου καταγράφεται έντονη αγροτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΑ θα αναλαμβάνει χωρίς επιπλέον επιβάρυνση τόσο τη μεταφορά του λιπάσματος όσο και τις απαραίτητες αναλύσεις των εδαφών, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος για τους παραγωγούς.

- Advertisement -

Μείωση κόστους και λιγότερα χημικά λιπάσματα

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, η αξιοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου, Κωνσταντίνος Κατσάνης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία σε μια περίοδο κατά την οποία ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη παραγωγής και πιέσεις στις τιμές των προϊόντων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των παραγωγών παραμένουν ανοιχτές μέχρι και αύριο, ενώ η διάθεση του οργανικού λιπάσματος αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας της νέας εγκατάστασης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Παρόμοια