Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
24.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤζαμιά αντί σχολείων χτίζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Τζαμιά αντί σχολείων χτίζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Έντονα αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στην προσπάθεια του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης για εξισλαμισμό των κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και της δημιουργίας θρησκευτικών σχολών. Αυτά, όπως καταγγέλλουν, γίνονται σε βάρος μιας κοσμικής εκπαίδευσης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 (δηλαδή σε μια περίοδο 43 ετών) ανεγέρθηκαν μόνο 15 νέα σχολεία. Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στέλνουν το μήνυμα πως «ήρθε η ώρα να αντιδράσουν, προκειμένου να στηρίξουν την κοσμικότητα του τρόπου ζωής αλλά και των θεσμών τους».

Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί άρχισαν επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις με στόχο τη συζήτηση και τους τρόπους αντίδρασης στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΑΚΡ σε εσωτερικά ζητήματα.

Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του οποίου, Τζεμάλ Οζγιγίτ, δήλωσε ότι πλέον η τουρκοκυπριακή κοινότητα «πρέπει να αφήσει στην άκρη τα άμεσα οφέλη και να δώσει μαζικά τον κοινοτικό αγώνα ενάντια στην προσπάθεια να την αλλάξουν».

 

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Στιγμές τρόμου για κατοίκους του Διλόφου Τριγώνου

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ομάδα "Το Τρίγωνό μας" στο fb, κάτοικοι του οικισμού Δίλοφος...

Ανακατατάξεις στη διοικητική πυραμίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Πληροφορίες για αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Προέδρους

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προχωρά σε σημαντικές...

Μερομήνια 2025-2026: Πιθανότητα για “λευκά Χριστούγεννα” – Ζεστή Πρωτοχρονιά

Τα παραδοσιακά μερομήνια, που αποτελούν μια εμπειρική μέθοδο πρόγνωσης του καιρού και καταγράφονται τον...

Καιρός : Ολική μεταβολή του σκηνικού με καταιγίδες και αστάθεια από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη

Στην Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα...

Παρόμοια