Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
28.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΈξαρση των ιώσεων στα παιδιά: Τρόποι πρόληψης – Τι κάνω με τα...

Έξαρση των ιώσεων στα παιδιά: Τρόποι πρόληψης – Τι κάνω με τα πρώτα συμπτώματα

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασαν στο τέλος τους, τα σχολεία και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις των παιδιών ξεκίνησαν, όμως οι ιώσεις που ταλαιπώρησαν αρκετά στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς παραμένουν ακόμα.

Ο συνδυασμός των Ιών

  • Γρίπης ή Influenza (κυρίως τύπου Α) που είναι στην αρχή της κορύφωσης του για την φετινή χρονιά
  • SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την πανδημία των τελευταίων 2 ετών
  • RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός) που αφορά συχνότερα βρέφη και μικρά παιδιά
  • όπως και άλλοι Ιοί που εκδηλώνουν τις γνωστές Εποχικές Ιώσεις

με τις κοινωνικές συνευρέσεις στην περίοδο των εορτών αλλά και το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών θα συνεχίσει να μας απασχολεί και φέτος.

Πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το Ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν ευκολότερα την φετινή έξαρση ιώσεων;

Από νωρίς στο κρεβάτι

Σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο και επαρκείς ώρες ξεκούρασης ενισχύουν την δράση του Αμυντικού συστήματος.

Θυμηθείτε ότι ένα παιδί στο Δημοτικό χρειάζεται 9 με 11 ώρες ύπνου ενώ ένας έφηβος 8 με 10 ώρες κάθε ημέρα.

Διατηρείστε σταθερή ώρα ύπνου και αποφύγετε τις οθόνες μετά το βραδινό γεύμα που διαταράσσουν την φυσική παραγωγή της ορμόνης Μελατονίνης που βοηθά στον ύπνο αλλά και ενισχύει την απόδοση του Ανοσοποιητικού.

Άσκηση και Σωματική Δραστηριότητα

Κάντε την άσκηση παιχνίδι και μάθετε στο παιδί να αγαπήσει το ποδήλατο, το περπάτημα, την συμμετοχή σε ομαδικές εξωτερικές δραστηριότητες ή την ήπια άσκηση ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τονώνεται η άμυνα καθώς κινητοποιείται το Λεμφαγγειακό Σύστημα και ενισχύεται η δράση των Λεμφοκυττάρων που δρουν έναντι κάθε Ιού αλλά και άλλων επικίνδυνων εισβολέων.

Βελτιώστε την Υγεία του Εντέρου

Δεν είναι τυχαίο που η καλή εντερική λειτουργία αποκαλείται και πύλη για καλή Υγεία, αφού σημαντικό κομμάτι του Ανοσοποιητικού Συστήματος βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένους λεμφοειδείς σχηματισμούς που ονομάζονται πλάκες Peyer. Η ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε Φυτικές Ίνες και τα Γαλακτομικά που δρουν ως Προβιοτικά, ενισχύουν το φυσικό μικροβίωμα του εντέρου και την λειτουργία των κυττάρων του Ανοσοποιητικού.

Σωστή Διατροφή

Η βάση για Υγεία και δυνατό Αμυντικό σύστημα θεωρείται η διατροφή με έξυπνους συνδυασμούς από όλες τις ομάδες τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και στα παιδιά που αξίζει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία σε ισορροπημένη Μεσογειακή Δίαιτα πλούσια σε Βιταμίνες και Θρεπτικά συστατικά.

  • Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την θωράκιση του Ανοσοποιητικού. Συγκεντρώνεται στα Φαγοκύτταρα, ειδικά αμυντικά κύτταρα που καταστρέφουν κάθε επίδοξο εισβολέα και έχει έντονη Αντιοξειδωτική δράση που ενισχύει κάθε δράση του αμυντικού μηχανισμού. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε Φρούτα όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μούρα αλλά και Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι και κουνουπίδι.
  • Η Βιταμίνη Α εμφανίζει επίσης Αντιοξειδωτική δράση και προάγει την παραγωγή αλλά και την καλή λειτουργία όλων των Λευκών Αιμοσφαιρίων. Καλές πηγές θεωρούνται το γάλα, το αυγό, το τυρί και τα Καροτινοειδή.
  • Η Βιταμίνη D που παράγεται από το φως του ήλιου έχει Αντιική και Ανοσορυθμιστική δράση ειδικά στα Τ Λεμφοκύτταρα και στα Δενδριτικά. Εμπλουτισμένες διατροφικές πηγές της θεωρούνται τα λιπαρά ψάρια, κρόκοι αυγών και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη ω-3 Λιπαρών Οξέων. Έχουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση των Ανοσοκυττάρων και την αντιμετώπιση κάθε φλεγμονής. Πλούσιες διατροφικές πηγές θεωρούνται τα ψάρια και τα βιολογικά αυγά.

Μην παραλείπετε τον Σίδηρο από τις διατροφικές συνήθειες. Βοηθά στην διατήρηση ακεραιότητας και τον πολλαπλασιασμό των Ανοσοκυττάρων καθώς και στην αποτελεσματική ρύθμιση της φλεγμονής. Τρόφιμα πλούσια σε Σίδηρο που θεωρούνται ωφέλιμα για την ομοιόσταση και ανάπτυξη του Ανοσοποιητικού των παιδιών θεωρούνται το κόκκινο κρέας, τα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές.

Μικρές ανάπαυλες μέσα στην ημέρα

Το πρόγραμμα των παιδιών συχνά γίνεται άκρως απαιτητικό. Άγχος, πίεση για καλύτερη απόδοση, αυστηρό ωράριο, δημιουργούν έντονα συναισθήματα που τα συνοδεύουν. Μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχουν οι ορμόνες του stress στις πολλαπλές δράσεις του Ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε για την ξεκούραση τους, που αποδίδει πνευματικά και ψυχικά.

Πώς μπορώ να μάθω αν το παιδί μου έχει κάποιον από τους γνωστούς Ιούς;

Μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα πιθανής Ιογενούς Λοίμωξης, όπου τα περισσότερα είναι κοινά όπως : Πυρετός, Βήχας – Πονόλαιμος, Καταρροή – Ρινική Συμφόρηση, Κόπωση – Αδυναμία, Πονοκέφαλος καλό είναι:

  • να συμβουλευτείτε άμεσα τον Παιδίατρο σας για οδηγίες
  • και να περιορίσετε εντός του σπιτιού το παιδί ώστε να λάβει την απαραίτητη φροντίδα αλλά και να αποτραπεί η διασπορά

Η Εργαστηριακή διερεύνηση και για τους 4 Ιούς, δηλαδή

  • Ιοί Γρίπης Α και Β
  • SARS-CoV-2
  • RSV

γίνεται πλέον ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με ΜΙΑ μόνο λήψη, 1 δείγμα και 1 στυλεό. Μπορεί να γίνει με τις μεθόδους που γνωρίσαμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, δηλαδή με

  • Μοριακή Τεχνική – PCR
  • Ανοσοχρωματογραφία – Rapid test

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Burki TK. Circulation of influenza, RSV, and SARS-CoV-2: an uncertain season ahead. Lancet Respir Med. 2021 Oct;9(10):e103. doi: 10.1016/S2213-2600(21)00364-7.

Hedberg P, et.al. Clinical phenotypes and outcomes of SARS-CoV-2, influenza, RSV and seven other respiratory viruses: a retrospective study using complete hospital data. Thorax. 2022 Feb;77(2):154-163. doi: 10.1136/thoraxjnl-2021-216949.

Chadha M, et.al. WHO RSV Surveillance Group. Human respiratory syncytial virus and influenza seasonality patterns-Early findings from the WHO global respiratory syncytial virus surveillance. Influenza Other Respir Viruses. 2020 Nov;14(6):638-646. doi: 10.1111/irv.12726.

Σύνταξη:

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   [email protected]

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   [email protected]

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538 [email protected]

πηγή: dimokritos.org

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Συνελήφθησαν εννέα άτομα σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το...

Yποψήφιος Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου o Ιωάννης Τάκας

Με αίσθημα ευθύνης και εκτίμησης στα μέλη και τους φίλους της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στον...

Θράκη: Κυνηγός πυροβόλησε υπεύθυνο θήρας σε επιχείρηση για αγριογούρουνα

Ένα σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2025 στην...

Τραγωδία στη Ροδόπη: Κατέληξε η 12χρονη που παρασύρθηκε με φουσκωτή λέμβο στον Ίμερο

Τραγωδίοα στον Ίμερο Ροδόπης όπου ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών έχασε τη ζωή του...

Παρόμοια