Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
30.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΥγειαΠροσοχή στα ατυχήματα στο σπίτι λόγω καραντίνας λένε οι ορθοπεδικοί

Προσοχή στα ατυχήματα στο σπίτι λόγω καραντίνας λένε οι ορθοπεδικοί

Την προσοχή όλων μας κατά την παραμονή σπίτι- λόγω κορονοιου- εφιστούν οι ορθοπεδικοί καθώς «καραδοκούν» διάφοροι ιδιαίτεροι λόγω εποχής τραυματισμοί!

Κι αυτό γιατί ενώ είναι γνωστό ότι στο σπίτι κατά την διάρκεια του Χειμώνα έχουμε πολλούς τραυματισμούς λόγω πτώσεων(Ηλικιωμένοι, νοικοκυρές) και ατυχημάτων στην κουζίνα, την Άνοιξη όμως τα πράγματα διαφοροποιούνται.

Η έντονη πρόθεση και συσσωρευμένη επιθυμία μας να βγούμε στο μπαλκόνι η τον κήπο μας κάνει απρόσεκτους. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουμε πάνω σε «αόρατες» τζαμόπορτες, κυρίως τις συρόμενες που δεν είναι εντελώς ορθάνοιχτες όπως το Καλοκαίρι

Μάλιστα τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί στις μέρες της πανδημίας καθώς η απαγόρευση έχει δημιουργήσει στρες και μεγαλύτερη επιθυμία για έξοδο τόσο σε μεγάλους όσο και στα παιδιά.

«Οι τραυματισμοί λοιπόν από πρόσκρουση σε κρύσταλλο ή γυαλί στο μέτωπο-πρόσωπο και στα άνω άκρα είναι αναπόφευκτοι» αναφέρει ο αναφέρει οΔρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού και συνεχίζει.

« Οι τραυματισμοί στο πρόσωπο και το μέτωπο μπορεί να αφήσουν δυσμορφίες και σημάδια, ενώ στα χέρια είναι συχνά πολύ σοβαροί και μπορεί να αφήσουν αναπηρίες αφής ή και λειτουργικότητας (παραλύσεις) αν εκτός από μυς και τένοντες κοπούν και νεύρα ή αρτηρίες».

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς η κάθετη πρόσκρουση με το γυαλί σε ένα άκρο είτε αυτό είναι πήχυς , είτε κνήμη κ,λ,π είναι ικανό να φθάσει μέχρι το κόκκαλο καταστρέφοντας τα πάντα στη διαδρομή του, δέρμα, μυς, τένοντες, νεύρα, αρτηρίες, φλέβες. Το γυαλί λοιπόν είναι κοφτερό σαν ξυράφι και τα τραύματα που προκαλεί ονομάζονται τραύματα τύπου γκιλοτίνας (Guilotinetype).

Τα μέρη τού άνω άκρου, όπως εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης, που τραυματίζονται συχνότερα είναι ο καρπός (29%), ο περιφερικός πήχυς (κοντά στο καρπό) (19%) και ο εγγύς πήχυς (κοντά στον αγκώνα) (17%) .

Η σοβαρότητα των τραυματισμών εξαρτάται από:

Το πόσο βαθειά έφτασε το γυαλί στο χέρι και πόσο εκτεταμένο είναι το τραύμα σε φάρδος (πλάτος) και αυτό γιατί από το βάθος και το πλάτος εξαρτάται πόσα νεύρα αγγεία και τένοντες κόπηκαν,
Το πόσο κοντά είναι προς την άκρα χείρα (τα δάκτυλα) το τραύμα. Συγκεκριμένα όσο πιο κοντά κοπεί ένα νεύρο προς την άκρα χείρα τόσο πιο γρήγορα αποκαθίσταται αν συρραφεί κατάλληλα,
Την ηλικία και ενδεχομένως συνυπάρχουσες παθήσεις (σάκχαρο, αγγειοπάθειες, αρτηριοσκλήρυνση κλπ),
Η επιτυχία της αποκατάστασης εξαρτάται από τον τρόπο, τα μέσα και την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού που θα αναλάβει το χειρουργείο (να ράψει τα νεύρα, αγγεία, τένοντες κλπ) και η ομάδα φυσικοθεραπείας που θα απευθυνθεί ο ασθενής μετά το χειρουργείο. Για το λόγο αυτό, όσον αφορά την επιλογή χειρουργού που θα αναλάβει την συρραφή των νεύρων (εφ’ όσον πρόκειται για βαρύ τραύμα) , καλό είναι οι γιατροί πού θα κάνουν την πρώτη εκτίμηση και σταματήσουν την αιμορραγία, μετά από καλή πιεστική επίδεση και ακινητοποίηση με νάρθηκα να διακομίζουν το περιστατικό σε εξειδικευμένο κέντρο όπου υπάρχει ομάδα μικροχειρουργών.

«Για την μείωση αυτών των ατυχημάτων και ως μέτρο πρόληψης για να μην προσκρούουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά σε μπαλκονόπορτες με «αόρατες» τζαμαρίες, καλό θα είναι να τοποθετούνται ειδικά αυτοκόλλητα (ανεξίτηλα και αδιάβροχα) σε κατάλληλο ύψος ώστε να γίνονται ορατά και να προλαμβάνονται τα ατυχήματα» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974280, κιν. 6944251529.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

Παρόμοια