fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ε. Τσανίδου: «Ξεκινούν ενημερώσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχολεία Β’Βάθμιας του N. Έβρου»

- Χορηγούμενη-

Ενημερώσεις για τα συμπτώματα καθώς και για την πρόληψη του κορωνοϊού ξεκινούν από τη Δευτέρα (09/03) σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Έβρου, σύμφωνα με την Ιατρό Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Έβρου, Ειρήνη Τσανίδου. Επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Υγείας, η κα Τσανίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ούτε χρειάζεται υπερβολικός εφησυχασμός.

«Καλό είναι να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε» τόνισε η κ. Τσανίδου, κάνοντας λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης της τρομολαγνείας που επικρατεί εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή μας.

«Αναφορικά με τα σχολεία, η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας με τους ειδικούς και εμπειρογνώμονες θα δουν σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί να κλείσουν κάποια από αυτά – όποια σχολεία έχουν κλείσει μέχρι τώρα το έχουν κάνει για καθαρά προληπτικούς λόγους» διαμήνυσε στη συνέχεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με τυχόν απουσίες μαθητών λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, με υπουργική απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, θα καταχωρίζονται αλλά δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η κ. Τσανίδου, όπως και ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Αλεξανδρούπολης, Νίκος Ραπτόπουλος, επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πραγματικά κρούσματα του κορωνοϊού στον Έβρο.

Οι δράσεις της Περιφέρειας

«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, έχουμε κάνει καταγραφή του ιατροφαρμακευτικού υλικού που διαθέτουμε καθώς και παραγγελία νέου υλικού (όπως μάσκες). Ετοιμάσαμε ενημερωτικό φυλλάδιο με τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊό. Από Δευτέρα ξεκινάμε ενημερώσεις σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το Νομό» επεσήμανε σχετικά με τα μέτρα που υιοθετεί η Περιφέρεια για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κλείνοντας, η κ. Τσανίδου υπογράμμισε ξανά ότι οι αναπνευστικές μάσκες δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην προστασία αυτών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό και για αυτό δεν συνίσταται η χρήση της. Η χρήση μάσκας συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας και στους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί με τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα πρόληψης

1. Πλένω τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ενναλακτικά μπορώ να χρησιμοποιώ αντισηπτικό διάλυμα με τουλάχιστο 60% σε αλκοόλη το οποίο όμως δεν πρέπει να υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.

2. Αποφεύγω να αγγίζω τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας με βρώμικα χέρια.

3. Διατηρώ απόσταση «ασφαλείας» τουλάχιστον 2 μέτρων από τα άτομα που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

4. Καλύπτω την μύτη και το στόμα με χαρτομάντηλο όταν φτερνίζομε, ή βήχω. ε Στη συνέχεια το πετάω στα απορρίμματα και πλένω καλά τα χέρια μου. Εάν δεν έχω χαρτομάντηλο, καλύπτω το στόμα μου με το εσωτερικό του αγκώνα.

5. Να Καθαρίζω τις επιφάνειες που ακουμπάμε συχνά με καθαριστικά προϊόντα οικιακής χρήσης και να αερίζω καλά τους χώρους.

6. Αποφεύγω τα ταξίδια σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση της κοροναϊού στην κοινότητα, την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και τις επισκέψεις σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

7. Oι αρμόδιες υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα. Απλές χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να φοράνε οι ασθενείς με τα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού . ειδικά όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους ή το νοσοκομείο καθώς και τα άτομα που φροντίζουν πάσχοντες από λοίμωξη με κοροναϊό. Θα μπορούσε ίσως να εξετασθεί η χρήση μάσκας από άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας (ευπαθείς ομάδες) που κινούνται σε δημόσιους χώρους ή από εργαζόμενους σε θέσεις που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο καθημερινά με πολύ κόσμο.

8. Εάν έχω έλθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα κοροναιού ή έχω επιστρέψει από πληγείσες περιοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και παρουσιάσω πυρετό, βήχα, μυαλγίες, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή (ή κάποια από αυτά), συστήνεται να περιορίσω τις κοινωνικές μου επαφές – (όχι δουλειά, σχολείο ή δημόσιους χώρους) και να επικοινωνήσω άμεσα με το γιατρό μου, τη Δ/νση Δημ.Υγείας της περιοχής μου ή τον ΕΟΔΥ για να μου δώσουν οδηγίες. ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ Η ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Πάσχα: Λάθη που προκαλούν προβλήματα στην υγεία

Μεγάλη εβδομάδα: Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας. Εξάλλου η Μελέτη των Επτά Χωρών που απετέλεσε ορόσημο στην προληπτική Ιατρική (1958-Ancel...