fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ν. Γκαρά : «Σημαντικές οι ψηφιακές υπηρεσίες – Προτεραιότητα η στελέχωση των δομών Υγείας στον Έβρο» (βίντεο)

- Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τα κενά και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες Υγείας στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι προσλήψεις στον χώρο της Υγείας που «πάγωσαν»  με την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της ΝΔ, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση για την «ηλεκτρονική Υγεία» στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να στηριχθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας.

Στη συνέχεια η κα Γκαρά αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλές δομές στον Έβρο, όπως στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ή στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, θέτοντας ταυτόχρονα και το ζήτημα των επιπλέον κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν – σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση –  ώστε να καλύπτονται και να μην μένουν κενές οι θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που προκηρύσσονται.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα όσα έγιναν πρόσφατα με την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπου πολλοί μαθητές, λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη με το πλοίο της γραμμής για να μπορέσουν να εξεταστούν.

Η Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά μέτρα ενίσχυσης και ανάτασης των δομών Υγείας στον Έβρο που προχώρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ή η μετατροπή του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τις κινήσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όπως η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ή η ακύρωση – «δώρο» σε συγκεκριμένο ιδιώτη – της δωρεάς για την αγορά τεσσάρων μηχανημάτων κυκλοτρονίων που παράγουν ραδιοφάρμακα.

Τέλος η κα Γκαρά ανέφερε σειρά μέτρων για τη ψηφιακή Υγεία που προχώρησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως:

  • η εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  πλέον των 60 θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • η επέκταση του ενιαίου  πληροφοριακού συστήματος ΗΔΙΚΑ σε δέκα νοσοκομεία
  • η διασύνδεση όλων των νοσοκομείων στο δίκτυο του εθνικού δικτύου έρευνας και τεχνολογίας και η εξάπλωση του δικτύου ασύρματης κάλυψης σε εκατό και πλέον νοσοκομεία της χώρας
  • η ανάπτυξη των πρώτων μητρώων ασθενών και ασθενειών
  •  η ανάπτυξη ήδη σε 71 νοσοκομεία του συστήματος της αυτόματης λήψης δεδομένων λειτουργικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από την παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες,
  • η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Επιπρόσθετα είχαν λάβει έγκριση έργα από το ΕΣΠΑ, ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη κεντρικών εφαρμογών διαχείρισης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η διαμόρφωση εθνικού κέντρου ελέγχου και πιστοποιήσεων για  τα λογισμικά υγείας στη χώρα, η  ανάπτυξη ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης των απεικονιστικών  εξετάσεων και άλλα προγράμματα.

Κλείνοντας η κα Γκαρά τόνισε πως γίνονται αντιληπτές όλες οι θετικές επιπτώσεις που έχουν η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Υγείας, όπως και το γεγονός πως η  διασύνδεση των συστημάτων μπορεί να προσπεράσει τους χωρικούς διαχωρισμούς και τις μετακινήσεις, να εξοικονομήσει χρόνο για τους ασθενείς, για τους γιατρούς και να μειώσει σημαντικά το κόστος στη περίθαλψη των ασθενών.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Γκαρά:

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε όλοι τις θετικές επιπτώσεις που έχει η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας. Ο πολίτης, για παράδειγμα, μπορεί να έχει τον προσωπικό του ιατρικό και φαρμακευτικό φάκελο με το ιστορικό του, ένας φάκελος που μπορεί να είναι διαθέσιμος σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Η διασύνδεση των συστημάτων μπορεί να προσπεράσει τους χωρικούς διαχωρισμούς και τις μετακινήσεις, να εξοικονομήσει χρόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς. Προσδίδει αμεσότητα στην ιατρική περίθαλψη και στις παρεμβάσεις που χρειάζονται, ενώ μειώνεται αρκετά και το κόστος στην εξέταση ή στην περίθαλψη των πολιτών.

Προφανώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η δική μας θέση υποστηρίζει πως τα συστήματα αυτά και οι δομές πρέπει να είναι δημόσια, μια προσφερόμενη δημόσια υπηρεσία προς τους πολίτες. Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω την επιφύλαξή μου σε ό,τι αφορά τη δική σας θέση – όχι προσωπικά, της Ν.Δ. εννοώ – καθώς, πολλαπλώς στελέχη σας, αλλά και στις κεντρικές θέσεις, έχετε υποστηρίξει την παράδοση των υπηρεσιών υγείας και τη συνεργασία με ιδιώτες.

Δυστυχώς, την ιδεολογική αυτή εμμονή της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας την αντιμετωπίσαμε πρόσφατα και κατά την τροποποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου εκεί, σκανδαλωδώς, κατά τη δική μας άποψη, ακυρώσατε τη δωρεά των 4 μηχανημάτων κυκλοτρονίων, που παράγουν ραδιοφάρμακα.

Έτσι αναγκαία υλικά για τις εξετάσεις καρκινοπαθών ή και  προληπτικές εξετάσεις γίνονται βορά στις ορέξεις ενός ιδιώτη μονοπωλιακού προμηθευτή, που εκβιάζει επί χρόνια το δημόσιο, κυρίως με ελλείψεις των αναγκαίων φαρμάκων, είτε με πάρα πολύ υψηλές τιμές.

Επιστρέφω, ωστόσο στη συζήτηση για τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε μερικές από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ελπίζω και εύχομαι να τις συνεχίσει και η δική σας κυβέρνηση.

Ωστόσο επειδή έχει γίνει η σύσταση, να είμαστε σύντομοι στις τοποθετήσεις μας, θα μου επιτρέψετε να πω χαρακτηριστικές μόνο πρωτοβουλίες και όχι όλες όσες έχω σημειώσει, όπως την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  πλέον των 60 θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την επέκταση του ενιαίου  πληροφοριακού συστήματος ΗΔΙΚΑ σε δέκα νοσοκομεία, τη διασύνδεση όλων των νοσοκομείων στο δίκτυο του εθνικού δικτύου έρευνας και τεχνολογίας και την εξάπλωση του δικτύου ασύρματης κάλυψης σε εκατό και πλέον νοσοκομεία της χώρας, την ανάπτυξη των πρώτων μητρώων ασθενών και ασθενειών, την ανάπτυξη ήδη σε 71 νοσοκομεία του συστήματος της αυτόματης λήψης δεδομένων λειτουργικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από την παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πάρα πολλά άλλα, τα οποία λόγω χρόνου δεν θα τα αναφέρω.

Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι για τα επόμενα χρόνια το Υπουργείο Υγείας είχε προγραμματίσει σειρά δομικών έργων, έχοντας λάβει έγκριση για έργα από το ΕΣΠΑ, ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη κεντρικών εφαρμογών διαχείρισης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, διαμόρφωση εθνικού κέντρου ελέγχου και πιστοποιήσεων για  τα λογισμικά υγείας στη χώρα, ανάπτυξη ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης των απεικονιστικών  εξετάσεων και άλλα προγράμματα, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, κυρίες και κύριοι, τα προβλήματα στην υγεία είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς, η κατάσταση συνεχώς δυσχεραίνει και το βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Κυριότερο είναι η έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες δομές  υγείας. Καθώς προέρχομαι από έναν ακριτικό νομό, τον νομό Έβρου, ο οποίος έχει ορεινούς οικισμούς, νησί, το νησί της Σαμοθράκης, αρκετά χωριά σε μακρινές αποστάσεις από τα κέντρα όπου βρίσκονται οι δημόσιες δομές υγείας, θα εκφράσω έναν προβληματισμό. Το πρόβλημα είναι ότι, παρότι προκηρύσσονται διαχρονικά αρκετές θέσεις, λόγω έλλειψης κινήτρων, αυτές οι θέσεις στις ακριτικές περιοχές παραμένουν άγονες. Το πρόβλημα αυτό μας έχει ταλαιπωρήσει και κατά τη  δική μας διακυβέρνηση και των προηγούμενων και τη σημερινή. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αρκετές προσπάθειες, προκειμένου να αναταχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριτικές περιοχές.

Για  παράδειγμα θα αναφέρω την αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, διότι είναι πολύ σημαντικό και ελπίζω να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν με τις παρεμβάσεις που είχατε κάνει, με την κατάργηση της αυτονόμησης και τη συσχέτιση με το νοσοκομείο, την ένταξή του ουσιαστικά στο Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, διότι άμεσα από τον πρώτο χρόνο είχαμε μια τραγική εκροή προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Επίσης, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε το κέντρο υγείας  Σαμοθράκης σε άγονο τύπου Α, προκειμένου να δοθούν περισσότερα κίνητρα για να μπορούμε να καλύψουμε περισσότερες προκηρυσσόμενες θέσεις και να μην καταλήγουν ως άγονες οι προκηρύξεις. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. Το ερώτημα που σχετίζεται και με τη σημερινή συζήτηση είναι πως οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, η ηλεκτρονική υγεία, θα μπορούσε να απαντήσει σε τέτοια προβλήματα, αλλά και σε προβλήματα ελλείψεων και καλύτερης προσφερόμενης υπηρεσίας υγείας, κυρίως σε ακριτικές περιοχές.

Το παράδειγμα, πολύ πρόσφατο, με την έλλειψη παιδιάτρου στη Σαμοθράκη – το οποίο έχει αντιμετωπιστεί και παλαιότερα- είναι πολύ χαρακτηριστικό. Διαχρονικά προκηρύσσεται η θέση, ωστόσο, μένει κενή. Πρόσφατα με την έκρηξη της γρίπης είδαμε τα σχολεία να κλείνουν, γιατί πάρα πολλά παιδιά έπρεπε να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να κάνουν απαραίτητες εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περιορίσουν την επιδημία της γρίπης.

Σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να απαντήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση, προκειμένου να έχουμε καλύτερες προσφερόμενες και υψηλού τύπου, δημόσιες υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε να εξετάζουμε πως, σε ακριτικές κυρίως περιοχές, θα προκηρυχθούν νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού, πάντοτε δίνοντας ιδιαίτερα κίνητρα, που απαντάνε στις ανάγκες κάλυψης προσωπικού.

Χρειάζεται συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών, σε ένα πλέγμα κοινωνικού κράτους, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σημειώσω και να σας παρακαλέσω, είναι να τρέξετε γρήγορα τις προκηρύξεις προσλήψεων. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, προκηρύξεις προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που είχαν σχεδιαστεί και είχε ξεκινήσει η διαδικασία επί της προηγούμενης κυβέρνησης, με την αλλαγή της κυβέρνησης, έχουν παγώσει για αρκετούς μήνες. Ειδικά στις δικές μας περιοχές, είναι θέσεις και προκηρύξεις αναγκαίες, προκειμένου να μην επιστρέψουμε, να μην κάνουμε πισωγύρισμα, στην κατάρρευσή του δημόσιου συστήματος υγείας. Ευχαριστώ πολύ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Πάσχα: Λάθη που προκαλούν προβλήματα στην υγεία

Μεγάλη εβδομάδα: Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας. Εξάλλου η Μελέτη των Επτά Χωρών που απετέλεσε ορόσημο στην προληπτική Ιατρική (1958-Ancel...