fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

6000 κάδοι ανακύκλωσης σε όλη την ΑΜΘ

- Χορηγούμενη-

Στους 6.000 έφτασαν οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ).

Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) ως ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην συγκεκριμένη Περιφέρεια σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, όπως η ανακύκλωση αποβλήτων υλικών συσκευασίας με τη λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η διάθεση αστικών στερεών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, η μεταφόρτωση απορριμμάτων σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), η μείωση απορριμμάτων στην πηγή με δράσεις οικιακής κομποστοποίησης κλπ.

Με τη συνεργασία της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., του συνόλου των 22 Δήμων της ΠΑΜΘ, των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και των αρμόδιων συστημάτων Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), τα προγράμματα ανακύκλωσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ αναπτύσσονται συνεχώς.

Στην ΠΑΜΘ λειτουργούν τρία ΚΔΑΥ για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από το δίκτυο των μπλε κάδων: στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα. Παράλληλα έχει διατεθεί ειδικός εξοπλισμός αποκομιδής στο σύνολο των Δήμων, που αφορά πλαστικούς κάδους ανακύκλωσης όγκου 1.100 λίτρων και απορριμματοφόρα οχήματα ανακύκλωσης χωρητικότητας 16m3.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα ανακύκλωσης στην Περιφέρεια, περίπου 20.500 τόνοι υλικών συγκεντρώθηκαν μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο στους μπλε κάδους και οδηγήθηκαν στα ΚΔΑΥ προς επεξεργασία. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο και σε μηνιαία βάση, περίπου 1.080 τόνοι συλλέγονται σε επίπεδο ΠΑΜΘ.

Το 2015 ξεκίνησε η ανάπτυξη και δικτύου κωδώνων στους Δήμους της ΠΑΜΘ για τη χωριστή συλλογή γυαλιού. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μεγάλους παραγωγούς, δηλαδή σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες), αλλά και στους πολίτες/δημότες.

Έτσι, έχουν τοποθετηθεί 614 κώδωνες χωριστής συλλογής γυαλιού, που εξυπηρετούν 1.566 επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς 722 τόνοι γυαλιού έχουν συλλεχθεί από την έναρξη του προγράμματος έως τον Ιούλιο του 2016 και υπάρχει η απομάκρυνση αντίστοιχων ποσοτήτων από τους χώρους ταφής.

Το 2016 ξεκίνησε και η ανάπτυξη δικτύου για τη χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού με την τοποθέτηση νέων μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι.

Τέλος, η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. στα πλαίσια του έργου POMIS με τη συνεργασία των Δήμων διένειμε 1.900 κάδους οικιακής κομποστοποίησης σε νοικοκυριά στο σύνολο της ΠΑΜΘ.

- Χορηγούμενη-
πηγηevrospress

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο