fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

5 τρόποι για να διεγείρετε το μυαλό του σκύλου σας

- Χορηγούμενη-

Η σωστή άσκηση είναι πολύ σημαντική για την σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία του σκύλου σας. Ωστόσο εξίσου σημαντική είναι η ψυχική άσκηση για την ικανοποίηση των αναγκών του σκύλου. Τα σκυλιά μπορεί να βαρεθούν πολύ εύκολα, και εάν δεν απολαμβάνουν μικρή ψυχική και περιβαλλοντική διέγερση μπορεί να αναπτύξουν ήπια ως σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.

Παρακάτω θα δούμε 5 τρόπους για να κρατήσετε τον σκύλο σας ενεργό, να του προσφέρετε την απαραίτητη ψυχική διέγερση και «άσκηση του εγκεφάλου» τους/

1.           Εκπαίδευση συμπεριφοράς:

Η εκπαίδευση υπακοής μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από μια απλή διαδικασία εκμάθησης εντολών – όπως για παράδειγμα το «κάθισε» –  ή άλλους κοινούς xτρόπους συμπεριφοράς. Η εκπαίδευση του σκύλου σας για να μάθει μια καινούργια συμπεριφορά διεγείρει εξίσου και τον εγκέφαλό του. Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί κατά την εκπαίδευση. Δοκιμάστε να εισάγετε και μερικά κόλπα για να διατηρήσετε τον σκύλο σας συνεχώς σε διέγερση, να απολαμβάνει την δραστηριότητα αλλά και να διασκεδάσετε

Η χρήση ενός clicker θα σας βοηθήσει ώστε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας σε περίπλοκες συμπεριφορές. Επίσης είναι ένας τρόπος να διαμορφώσετε και να αφομοιώσει ο σκύλος σας αυτές τις νέες συμπεριφορές. Επίσης μπορείτε να εισάγετε ελευθέρα και σιγά – σιγά νέες συμπεριφορές κατά την προπόνηση.

2.           Εκπαιδευτική προπόνηση για τους σκύλους

Το να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα ή τάξη εκμάθησης υπακοής θα βοηθήσει τον σκύλο σας να κοινωνικοποιηθεί αλλά και θα σας βοηθήσει να μάθετε πως να επικοινωνείτε μεταξύ σας. Είναι μια καταπληκτική ψυχική άσκηση για τον σκύλο σας, δεδομένου ότι δεν συνδυάζει την διαδικασία μάθησης αλλά και την παραμονή του σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Μόλις τελειώσει το μάθημα υπακοής, οι έμπειροι εκπαιδευτές σκύλων  μπορούν να σας ενημερώσουν για την πρόοδο της προπόνησης.

Σήμερα, διατίθεντε πληθώρα επιλογών σε μαθήματα: διδασκαλία με κόλπα, αθλήματα, ευκινησία, μυρωδιά, κυνήγι και άλλα.

Δεν χρειάζεται να είστε ανταγωνιστικοί όταν συμμετέχετε σε τέτοιες δραστηριότητες. Ακόμα και οι σκυλογονείς που διαθέτουν επιδέξια σκυλιά πηγαίνουν σε τέτοια μαθήματα για διασκέδαση. Με αυτά τα μαθήματα ο σκύλος σας θα μάθει νέες δεξιότητες και θα βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου τους και του σώματός τους. Επίσης θα εκτονώσει όλη την ενέργειά του και θα εξαντληθεί. Τέτοια μαθήματα είναι επιβράβευση τόσο για εσάς  όσο και για τον σκύλο σας καθώς βελτιώνουν τους δεσμούς και την επικοινωνία σας.

3.           Μυρωδιά και άλλες αισθήσεις

Μην βγάζετε τον σκύλο σας απλά μια βόλτα. Βρείτε μέρη που έχουν πλούσια ποικιλία σε ήχους, αξιοθέατα, υφές και οσμές. Η όσφρηση του σκύλου είναι πιο ισχυρή από την δική μας. Με την όσφρηση μπορεί και βλέπει τον κόσμο και να ακονίσει το μυαλό του. Αντί να παίρνετε το σκυλί σας με τον ίδιο περίπατο κάθε μέρα, στο ίδιο μονοπάτι ή πεζοδρόμιο, αναζητήστε μέρη που μπορεί να έχουν νέες μυρωδιές, όπως πάρκα ή δάση. Ακόμα και εάν η ευρύτερη περιοχή σας ή ο χρόνος σας δεν σας επιτρέπει να μετακινηθείτε σε τέτοιες τοποθεσίες, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί στις αστικές βόλτες. Μπορείτε να προσθέσετε στην βόλτα σας ορισμένα φυσικά εμπόδια, όπως σκαλοπάτια, παγκάκια, κράσπεδα ή ακόμα και τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς. Να είστε δημιουργικοί αλλά βεβαιωθείτε πως το σκυλί σας παραμένει ασφαλές.

4.           Παιχνίδια και παζλ για σκύλους

Τα παιχνίδια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος ενεργοποίησης του μυαλού του σκύλου σας. Επίσης σας βοηθούν να τονώσετε την σχέση σας και να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να είστε πολύ δημιουργικοί – μπορείτε να επιλέξετε κλασσικά παιδικά παιχνίδια και παραλλαγές τους όπως το κρυφτό. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε νέα παιχνίδια ανάλογα με την διάθεση και τα ενδιαφέροντα του σκύλου σας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν σκύλο που αγαπά τις μπάλες και έχετε αρκετό χώρο για να το πετάξετε, μπορείτε να δημιουργήσετε παιχνίδια που περιλαμβάνουν την ανάκτηση, καθώς και την ανάμειξη σε ορισμένες βασικές συμπεριφορές υπακοής.

 Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικές κροκέτες στο σπίτι ή στην αυλή και να αφήσετε τον σκύλο σας ελεύθερο να τις ανακαλύψει. Αυτό μπορείτε να το κάνετε τόσο με λιχουδιές όσο και με το πρωινό γεύμα του σκύλου σας. επίσης υπάρχουν πολλά μπολ – παιχνίδια που θα κρατήσουν δραστήριος τον σκύλο σας. Σε αυτά τα μπολ ο σκύλος σας πρέπει να σκεφτεί πως θα βγάλει ή θα φτάσει την κροκέτα του.

5.           Πάρτε το σκύλο μαζί σας

Ακόμα ένας τρόπος είναι να πάρετε τον σκύλο μαζί σας στις καθημερινές εξωτερικές δουλειές σας με τα πόδια ή το αυτοκίνητό σας. Ο σκύλος σας θα έχει την ευκαιρία να δει νέα μέρη και ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθεί και να ασκήσει το μυαλό του. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να τον βγείτε σε μια βόλτα ή πεζοπορία – η εμπειρία του να βρίσκεστε έξω και να βιώνετε νέα ερεθίσματα θα είναι το επίκεντρο του σκύλου σας.

Μάλιστα, υπάρχουν και διάφορα μέρη φιλικά προς κατοικίδια που μπορείτε να έχετε μαζί τον σκύλο σας , όπως πάρκα, καφετέριες, καταστήματα και εξωτερικά εστιατόρια. Φυσικά σε κάθε περίπτωση ρωτήστε πρώτα τον υπεύθυνο του χώρου ή του καταστήματος.

Αυτοί ήταν μερικοί τρόποι να ακονίσετε το μυαλό του σκύλου σας. Με λίγους απλούς τρόπους μπορείτε να κρατήσετε δραστήριο και πνευματικά ενεργό τον σκύλο σας ώστε να μην βαρεθεί ποτέ.

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του https://allaboutpets.gr/ ενός blog για τα αγαπημένα μας κατοικίδια!

 Ευχαριστούμε το evros24.gr για την φιλοξενία των άρθρων για τα αγαπημένα μας κατοικίδια και την προώθηση της φιλοζωΐας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας

Προσκαλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας σε Ειδική Συνεδρίαση σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74...