Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
32.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θ3η Συνάντηση Εργασίας της Περιφερειακής Ομάδας Εφαρμογής του έργου «CircPro»

3η Συνάντηση Εργασίας της Περιφερειακής Ομάδας Εφαρμογής του έργου «CircPro»

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο CircPro (Smart Circular Procurement) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, διοργάνωσε την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 διαδικτυακά την 3η Συνάντηση Εργασίας της Περιφερειακής Ομάδας Εφαρμογής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για την πορεία υλοποίησης του έργου CircPro, τα αποτελέσματα της 3ης Διαπεριφερειακής Συνάντησης που έλαβε χώρα στην Σόφια της Βουλγαρίας, τις καλές πρακτικές και τα παραδείγματα δράσεων έξυπνων κυκλικών προμηθειών από άλλες χώρες και περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών από αντίστοιχα έργα και δράσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Steering Group του έργου, εκπρόσωποι από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ ΑΜΘ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, τους Δήμους Καβάλας, Κομοτηνής και Νέστου, τις εταιρείες DASTERI Α.Ε. και ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι του τεχνικού συμβούλου του ΠΤΑ ΑΜΘ για την υποστήριξη του έργου «CircPro».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι προδιαγραφές του Σχεδίου Δράσης του έργου CircPro που καλείται να αναπτύξει η ΠΑΜΘ καθώς και κάποιες προκαταρκτικές προτάσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση των πολιτικών της ΕΕ σχετικά με την κυκλική οικονομία, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, τα σήματα πιστοποίησης και την προστασία των καταναλωτών. Στη συνέχεια εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας μετέφεραν τις εμπειρίες μας και τα αντίστοιχα αποτελέσματα του έργου URBACTIII/URGE: Circular Building Cities (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία), ενώ τέλος παρουσιάστηκαν επιλεγμένες καλές πρακτικές κυκλικών προμηθειών όπως προέκυψαν από τους εταίρους του έργου CircPro, οι οποίες αφορούσαν: την ενίσχυση της χρήσης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων, την εισαγωγή πράσινων κριτηρίων σε ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, υπηρεσίες ειδικών στις δημόσιες συμβάσεις και ενός περιφερειακού φόρουμ κυκλικής οικονομίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης κυκλικών ή/και πράσινων προμηθειών από αναθέτουσες αρχές τις περιφέρειας και τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες καταγράφηκε για την καλή πρακτική της υλοποίησης ενός Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας στην Περιφέρεια το οποίο αποφασίστηκε να διερευνηθεί ως ιδέα μέχρι την επόμενη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Εφαρμογής. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο εισαγωγής των εννοιών των κυκλικών προμηθειών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της ΠΑΜΘ, αλλά και οι χρονικοί περιορισμοί της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο CircPro, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG EUROPE, μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα:

www.interregeurope.eu/circpro/

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Με παλμό και συμμετοχή η τελετή έναρξης της Λευκής Νύχτας 2025 (βίντεο)

Με έντονο παλμό, πλήθος κόσμου και σημαντικές παρουσίες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η...

Αλεξανδρούπολη: Δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου

Δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου, ένας από τους...

Συλληπτήριο μήνυμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για το θάνατο της νοσηλεύτριας Μαρίας Καρακοπούλου

Η οικογένεια του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης θρηνεί την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας νέας γυναίκας,...

Προφυλακιστέοι ο πρώην αστυνομικός TikToker και ο 22χρονος φίλος του για διακίνηση ναρκωτικών

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 34χρονος πρώην αστυνομικός...

Παρόμοια