fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το 24ωρο του Τούρκου πρωθυπουργού σε Αθήνα και Θράκη

- Χορηγούμενη-

Την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο χωρών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. 
Την συνάντηση απασχόλησαν θέματα όπως το Κυπριακό και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά έδειξε να την επισκιάζει, τουλάχιστον με βάση την έκταση που δόθηκε σε ελληνικό και τουρκικό Τύπο και παρά τις διαρροές ότι δεν αποτέλεσε βασικό αλλά μόνο παρεμπίπτον αντικείμενο συζήτησης, το αίτημα της Άγκυρας να εκδοθούν ή μη οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση της περσινής απόπειρας πραξικοπήματος.
«Αυτό είναι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθούν. Ο Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι οι οκτώ στρατιωτικοί πρέπει να εκδοθούν. «Υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις», επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, δεν θέλουμε όμως οι πραξικοπηματίες να ναρκοθετήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Οι συζητήσεις για Κυπριακό και Αιγαίο

«Η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου. «Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει, θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».
Την σχεδόν τρίωρης διάρκειας συζήτηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου απασχόλησε και το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέτει εμφατικά το θέμα με αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων τονίζοντας την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και προώθησης θετικής ατζέντας. Διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση Τσίπρα – Γιλντιρίμ και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Οι συναντήσεις των κλιμακίων

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Στην Αθήνα ο Ερντογάν εντός του 2017

Στην συνέχεια της επίσκεψής του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους και ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση για να πραγματοποιηθεί εντός του 2017 επίσκεψη του τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα.
«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν», σημείωσε εμφατικά ο Πρ. Παυλόπουλος για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Αλλά με δύο προϋποθέσεις, έσπευσε να συμπληρώσει: «Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αφενός, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου αφετέρου. Προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο για εκείνους που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν».

Η συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση των δύο αντρών κράτησε περίπου μια ώρα και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό, σύμφωνα με διαρροές από την ΝΔ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι δύο λαοί είναι υποχρεωμένοι από τη γεωγραφική τους θέση να ζουν μαζί, ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές και ειρηνικές, σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, αλλά «προϋπόθεση για αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης».
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη

Μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναχώρησε για την Αλεξανδρούπολη, καθώς το δεύτερο σκέλος της παρουσίας του στην Ελλάδα αφορά ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη και συναντήσεις με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής σε χωριό της Ροδόπης.
«Είναι ευκαιρία νομίζω ο κ. πρωθυπουργός να δει ότι εδώ στη Θράκη είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα συμβίωσης μουσουλμάνων και χριστιανών σε όλη την Ευρώπη. Θα τον συνοδέψω σε επισκέψεις τις οποίες θα κάνει σε μια παραγωγική μονάδα όπως και στο δημαρχείο Αρριανών», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου βρέθηκε για να υποδεχθεί τον κ. Γιλντιρίμ λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα.
Ο κ. Αμανατίδης το πρωί είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέττιο και με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την περιφέρεια ειδικά σε ζητήματα υποδομών του πανεπιστημίου αλλά και τα προβλήματα που έχει η περιοχή. Στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψής του στην Θράκη, προγραμματίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός να παρακαθήσει σε δείπνο της νηστείας του Ραμαζανίου στο χωριό Λύκειο, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν φτάσει στην Θράκη ο κ. Γιλντιρίμ, κατεύθασε με άλλη πτήση μέσω Καβάλας στην περιοχή η σύζυγός του Σεμιχά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, η κα Γιλντιρίμ προσκύνησε στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής και στην συνέχεια επισκέφθηκε και παρακολούθησε χορευτικές επιδείξεις στο εντευκτήριο ενός μειονοτικού συλλόγου με την επωνυμία «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας», ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο κατανυκτικός Εσπερινός της Β’ Κυριακής των Νηστειών στην Μητρόπολη Μαρωνείας...

Ἡ καθ' ἡμᾶς Ἱερά Μητρόπολις προσκαλεῖ ἅπαντας τοὺς εὐσεβεῖς Χριστιανούς στὸν Κατανυκτικό Ἑσπερινό, ποὺ θα τελεσθεῖ στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς,...