fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού: Οργάνωση αθλητικού σωματείου

- Χορηγούμενη-

Στα πλαίσια του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, που διεξήχθη στην Αλεξ/πολη 24-26/11, η οργάνωση και διοίκηση του αθλητικού σωματείου αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες θεματολογίες του.

Ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Δημήτρης Γαργαλιάνος παρουσίασε τον δεκάλογο που πρέπει να διέπει κάθε αθλητικό σωματείο και είναι:

  1. Η κατανόηση από όλους τους συμμετέχοντες του ρόλου ύπαρξης του αθλητικού σωματείου. Δημιουργεί ωφέλειες σε ατομικό, κοινωνικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Βελτιώνει την σωματική – πνευματική – ψυχική υγεία. Οδηγεί τα παιδιά και τους νέους προς μία θετική κατεύθυνση στη ζωή τους. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εδραιώνει την ευζωία.
  2. Ο αθλητής πάνω από όλα. Με επίκεντρο τον αθλητή η διοίκηση του σωματείου, συνεργάζεται με την Ομοσπονδία, Υπουργείο Αθλητισμού, Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά οργανώνει την αθλητική, την προσωπική, οικονομική και επαγγελματική υποστήριξη του αθλητή.
  3. Οργάνωση του σωματείου. Η δημιουργία της ανάγκης, της ιδέας και η στόχευση. Από κει και πέρα εφαρμογή των βασικών αρχών του μάνατζμεντ, που είναι η σχεδίαση, η Οργάνωση, η Ηγεσία, ο Έλεγχος και η Αξιολόγηση. Εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού, αξιοποίηση του μάρκετιγκ, αλλά και τακτοποίηση υποχρεώσεων στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργία εσωτερικού κανονισμού.
  4. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (internet, facebook, δημιουργία ιστοσελίδας, newsletter).
  5. Δημιουργία καλής εικόνας . Οργάνωση θετικής γραφειοκρατίας με ευπρεπή γραφεία, ευγένεια επικοινωνίας, κοινωνικές εκδηλώσεις, επαφή με τους stakeholders, Branding.
  6. Εξασφάλιση της ασφάλειας, των ανθρώπων, πιστοποίηση πρώτων βοηθειών, ύπαρξη λογιστή και νομικού συμβούλου.
  7. Διαρκής Εκπαίδευση, στελεχών, προπονητών, αθλητών και γονέων, διά ζώσης, αλλά και ηλεκτρονικά.
  8. Αξιοποίηση των Stakeholders. Δημιουργία βάσης δεδομένων όλων των συνεργατών του σωματείου, σε όλα τα επίπεδα και ανάπτυξη της συνεργασίας μαζί τους (Πολιτεία, Ομοσπονδία, Εγκαταστάσεις, Κοινωνία, Χορηγοί, ΜΜΕ, Γονείς και Αθλητές).
  9. Σύνδεση με την κοινωνία. Κατανοούμε τις τάσεις της κοινωνίας και το περιβάλλον που ζούμε και αναπτύσσουμε δράσεις, έτσι ώστε να ανταποδίδουμε στην κοινωνία, αυτά που μας προσφέρει.
  10. Αυτοχρηματοδότηση. Με προσφορά υπηρεσιών, δράσεις, συνδρομές, χορηγίες, χρηματοδοτήσεις, Ευρωπαϊκά προγράμματα, στοχεύουμε την ισοσκελισμένη οικονομική ανάπτυξη του σωματείου μας.

Ο αρχιπροπονητής του Αμεινία Παλλήνης Αττικής, σωματείου στίβου, Δημήτρης Δαμασκηνός, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου του, που μέσα σε 20 χρόνια από την ίδρυση του, κατάφερε να φτάσει στην 3η θέση της Πανελλήνιας κατάταξης σωματείων του ΣΕΓΑΣ. Τα σημαντικότερα στοιχεία.

Πρόβλεψη στο καταστατικό του σωματείου ότι το 50% +1 των μελών του ΔΣ, θα απαρτίζεται από άτομα που έχουν σπουδάσει διοίκηση.

Η αγωνιστική άνοδος του Αμεινία βασίστηκε:

Στην καλλιέργεια όλων των αγωνισμάτων του στίβου.

Στην διοργάνωση επίσημων και ανεπίσημων αγώνων.

Στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του σωματείου.

Στην ανάπτυξη δεσμών με τους γονείς του σωματείου.

Στο οικογενειακό κλίμα της ομάδας.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της λειτουργίας του σωματείου, όπως τα παρουσίασε ο κ..Δαμασκηνός ήταν:

Η εναλλαγή προπονητών στις μικρές ηλικίες, η εξειδίκευση σε αγώνισμα μετά τα 14 έτη, η γνωριμία των παιδιών με όλα τα αγωνίσματα, οι πολλαπλές επιλογές στο ωράριο των προπονήσεων, τα οικονομικά και υλικά κίνητρα σε αθλητές μεγαλύτερων ηλικιών.

Εκτός από τους προπονητές του σωματείου, σημαντικό ρόλο στην ασφάλειας τους, παίζουν οι ειδικοί συνεργάτες του σωματείου: αθλητίατρος, φυσικοθεραπευτής, διατροφολόγος.

Σημαντική είναι η σχέση του σωματείου με τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες και αξιοποιεί τα μέγιστα, με βάση δεδομένων, λειτουργία διαδικτύου, διαφήμιση και γνωστοποίηση γεγονότων.

Το μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, Βασίλειος Τουντόπουλος, στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στην οικονομική διαχείριση των αθλητικών σωματείων. Οι σημαντικότερες επισημάνσεις του:

Ότι οι εθελοντές διοικητικοί παράγοντες έχουν καλές ιδέες και όραμα, αλλά λείπει η διασύνδεση τους με την οικονομική διαχείριση και αποδοτικότητα τους.

Ότι λόγω κρίσης έχουν εξαφανισθεί οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, περιορίσθηκαν σημαντικά οι χορηγίες των εταιριών, αλλά και μειώθηκε η δυνατότητα δαπανών των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τα σωματεία να αναζητούν νέες μεθόδους οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις των σωματείων αφορούν, τις εγκαταστάσεις, μεταφορές, προβολή, δημόσιο, προπονητές, οδοιπορικά αθλητών και προσωπικό, ενώ τα έσοδα προέρχονται από τι συνδρομές των γονέων, μελών-φιλών, κράτος, χορηγών, εκδηλώσεων αλλά και εγκαταστάσεων, αν είναι ιδιόκτητες.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει σήμερα, είναι η συνειδητοποίηση των νέων συνθηκών, η δημιουργία κοινής αντίληψης μεταξύ των stakeholders, η αντίληψη της οικονομικής διάστασης της κάθε ιδέας και δράσης και το κυριότερο να τηρείται ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σε κάθε τι.

Ο κ.Τουντόπουλος προτείνε μια διοικητική οργάνωση με ξεκάθαρους ρόλους, δημιουργία τμημάτων οικονομικής διεύθυνσης, συμμετοχή στα σωματεία εξειδικευμένων στελεχών διοίκησης, αλλά και οικονομικής κατεύθυνσης, όπως και ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών μέσα στο καταστατικό του σωματείου.

Συμπερασματικά προτείνει, οι εθελοντές διοικητικοί παράγοντες να παραμείνουν η κινητήρια δύναμη παραγωγής ιδεών, ενώ το εξειδικευμένο στέλεχος οφείλει να προσαρμόσει με μετρήσιμα οικονομικά στοιχεία και σαφείς αναφορές σε άμεσα και έμμεσα οικονομικά αποτελέσματα.

Κάθε ιδέα-πρόταση πρέπει το ΔΣ του σωματείου, να την κρίνει και να παίρνει ανάλογη απόφαση, βάσει τεκμηριωμένων αναλύσεων, ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης, Κων/νος Πατερόπουλος, αναφέρθηκε σε προτάσεις, που αφορούν ένα νέο όραμα λειτουργίας του σωματειακού αθλητισμού. Αναλυτικά αναφέρθηκε:

Στην δημιουργία ενός «φρέσκου σωματείου» ή και Οργανισμού, ως κύτταρου του ελληνικού αθλητισμού. Στόχος του σωματείου ή του Οργανισμού, αυτού δεν θα είναι μόνο οι αγωνιστικές επιτυχίες, αλλά κυρίως η δημιουργία μίας αθλητικής οικογένειας, η ενίσχυση της συνοχής του κοινωνικού ιστού, η ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας και η καλλιέργεια της αθλητικής ιδέας.

Στην Αναγνώριση της εκπαίδευσης ως σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης και σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων για όλους τους stakeholders:

Διοικητικά στελέχη (εκλεγμένα και αμειβόμενα) όλων των επιπέδων (Σωματείων – Τοπικών Ενώσεων – Ομοσπονδιών) ( Είναι παράδοξο ανεκπαίδευτα τουλάχιστον στοιχειωδώς στελέχη να διοικούν οργανισμούς και σωματεία και να διαχειρίζονται χρήματα). Έτσι προτείνεται:

– Η Δημιουργία σχολής, η οποία θα οργανώνει ειδικά σεμινάρια για κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα και θα απονέμει σχετικό δίπλωμα.

– Η Ενημέρωση όλων των σωματείων από την ιστοσελίδα της ΓΓΑ σχετικά με τις νόμιμες γραφειοκρατικές διαδικασίες (φορολογικές, νομικές, οικονομικές, γραμματειακές, κλπ) που πρέπει να ακολουθούν.

– Η Δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου με περιεχόμενο τις βασικές οδηγίες ενεργειών για την οργάνωση ενός σωματείου αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί.

– Η Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ιντερνετικά μήτιγκ), για όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης.

  • Αθλητές: Τακτική ενημέρωσή τους για την έννοια της Διπλής Καριέρας (Dual Career).

Προπονητές: Τακτική επιμόρφωση σε συνεργασία με τις Ειδικότητες των ΤΕΦΑΑ και υποχρεωτική απόκτηση διπλώματος διασώστη, πρώτων βοηθειών.

Κριτές-Διαιτητές: Τακτική οργάνωση σχολών κριτών σε μεγάλες πόλεις.

Γονείς των αθλητών: Οργάνωση σεμιναρίων στην αρχή κάθε χρονιάς.

Τοπικές κοινωνίες: Οργάνωση ενός ετήσιου συνεδρίου σε κάθε πρωτεύουσα νομού από τα σωματεία της πόλης και της περιοχής.

Η υιοθέτηση πολιτικής, με κίνητρα, που θα ευνοεί τις συνενώσεις σωματείων (η χώρας μας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σωματείων, αναλογικά με τον πληθυσμό της), ιδίου ή και διαφορετικών αθλημάτων, κυρίως στην περιφέρεια, με στόχο την ένωση δυνάμεων και παροχή υψηλών υπηρεσιών στα μέλη του. Με λογιστήριο, γραμματεία, μάνατζερ, νομικό σύμβουλο κλπ . Την πρόβλεψη επιτέλους κάποιου είδους αμοιβής από τα έσοδα των σωματείων των στελεχών διοίκησης των σωματείων που θα καθορίζονται από το νόμο, δεδομένου ότι η σωστή οργάνωση και οι πάρα πολλές νέες υποχρεώσεις σε σχέση με Φορείς, Εφορία και Δημόσιο ξεπερνούν κατά πολύ την έννοια του εθελοντή.

Ενθάρρυνση των Δήμων και γιατί όχι και του κράτους-ΓΓΑ, να δημιουργήσουν σύστημα αξιολόγησης των σωματείων, το οποίο και θα δίνει πιστοποίηση λειτουργίας του, τύπου ISO, ίσως σε διαφορετικά επίπεδα. Με τα επίπεδα αυτά θα επιβραβεύονται οικονομικά τα σωματεία και θα ενισχύεται η εικόνα τους απέναντι σε φορείς και χορηγούς.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο