fbpx
21.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

1,6 εκ ευρώ ο προϋπολογισμός της δασοπονίας στη Ροδόπη για το 2017

- Χορηγούμενη-

Περιλαμβάνει δράσεις στην οδοποιία, την αντιπυρική προστασία και τη διευθέτηση χειμάρρων – Δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις, μιας και η χρηματοδότηση καλύπτει συνήθως το 20% του προϋπολογισμού

Το πρόγραμμα έργων και εργασιών δημόσιας και μη δημόσιας δασοπονίας έτους 2017 της Ροδόπης, συνολικού προϋπολογισμού 1.630.400 ευρώ εγκρίθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
Το πρόγραμμα αφορά έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό  του  συνόλου  των δασοτεχνικών έργων  και εργασιών για το 2017, καθώς και το σύνολο των μελετών που προβλέπεται να εκπονηθούν στο ίδιο οικονομικό έτος, με χρηματοδότηση από πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων, τον Τακτικό Προϋπολογισμό, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Οι γενικοί στόχοι, μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η ανάγκη για την προστασία, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των δασών και των δασικών
εκτάσεων της Ροδόπης. Όπως αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο προγραμματισμός αυτός γίνεται ώστε αν κατανεμηθούν οι πόροι στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, αυτές να τους κατευθύνουν προς τα έργα αυτά.

Όμως με δεδομένο πως οι πόροι που κατανέμονται συνήθως φτάνουν συνήθως το 20% του προϋπολογισμού, πολλές από αυτές τις δράσεις δεν πραγματοποιούνται, παρόλο που οι υπηρεσίες είναι πάντα έτοιμες να προχωρήσουν σε αυτές αν βρεθεί η χρηματοδότηση.
Οδοποιία και αντιπυρική προστασία
Η διάνοιξη, η συντήρηση και η βελτίωση των δασικών δρόμων, διευκολύνει στην αντιπυρική προστασία και στον έλεγχο των δασικών παραβάσεων, αλλά και στην μεταφορά προϊόντων που παράγονται από τα δημόσια δάση. Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Δασών της Ροδόπης έχει εντάξει στην ενότητα αυτή 2 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 177.500 ευρώ.

Το πρώτο έργο είναι η κατασκευή του δασικού δρόμου Γ κατηγορίας «Κάρδαμος-Ρέμα Τσαπαλή» δαπάνης 27.500 ευρώ, που θα διευκολύνει τις υλοτομικές και συγκομιστικές εργασίες και θα χρησιμοποιηθεί για τη στοίβαξη των παραγόμενων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα, εξυπηρετεί την προστασία της περιοχής από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

Το δεύτερο έργο είναι η συντήρηση και η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου των συμπλεγμάτων Αμαξάδων-Ιάσμου-Πολυάνθου-Σώστη-Ασωμάτων και Ανατολικής Ροδόπης, δαπάνης 150.000 ευρώ.
Διευθέτηση χειμάρρων
Για τη διευθέτηση χειμάρρων θα δαπανηθούν συνολικά 1.445.000 ευρώ για τρία έργα, με το πρώτο να είναι οι Φυτοτεχνικές εργασίες διευθέτησης ορεινών λεκανών απορροής Κοπτερού-Ιππικού-Προφήτη Ηλία της Περιφερειακή Ενότητας Ροδόπης, δαπάνης 700.000 ευρώ,

Το δεύτερο έργο αφορά τη Φυτοτεχνική διευθέτηση λεκανών απορροής, περιοχής Παλαιάς Φωλιάς-Συμβόλων, δαπάνης 565.000 ευρώ ενώ το τρίτο έργο αφορά την κατασκευή φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρεμάτων περιοχής Προφήτη Ηλία-Κοπτερού δαπάνης 180.000 ευρώ.

Τα έργα περιλαμβάνουν είτε φυτεύσεις και απομάκρυνση της ανταγωνιστικής παρεδάφιας βλάστησης για τα πρώτα δύο έτη είτε την κατασκευή φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών.

Σκοπός τους είναι η επαναφορά ενός βιώσιμου οικοσυστήματος με ικανοποιητική ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας, η διατήρηση της φυσικής βλάστησης και η άμεση προστασία του εδάφους, ενώ επιτυγχάνεται ο περιορισμός της διάβρωσης, μειώνεται η παραγωγή φερτών υλικών και ρυθμίζεται η δίαιτα των χειμάρρων.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και μελέτες συνολικού κόστους 7.900 ευρώ, που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2017 ώστε να μπουν στο προϋπολογισμό των έργων.
Υπερψήφιση κατά πλειοψηφία
Το πρόγραμμα έργων της Ροδόπης, όπως και τα προγράμματα των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με μοναδικό λευκό αυτό του κ. Τρέλλη από την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος σημείωσε πως δεν αντιτίθεται στον σχεδιασμό, αλλά γιατί αυτός εδώ και πολλά χρόνια παρόλο που γίνεται, είναι ζήτημα αν θα χρηματοδοτηθεί κατά το 15-20%, κάτι που θεωρεί αποτέλεσμα στης δασοκτόνου πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ανακοίνωση πολιτικής στήριξης από τους Οικολόγους Πράσινους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές...

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μετά από απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου, κεντρικού οργάνου του κόμματος, στηρίζουν τους παρακάτω Δημοτικούς και Περιφερειακούς συνδυασμούς στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στον...