fbpx
27.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό καταθέτει ο δήμαρχος Σαμοθράκης για το πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα»

- Χορηγούμενη-

Ικανοποιημένος από την μεγάλη συμμετοχή αιτήσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-20» μέσω της Δημοσυνεταιριστικής ΕΒΡΟΣ Α.Ε δηλώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων αφορούν το νησί.

Ο κ. Γαλατούμος και σαν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης αναρωτιέται αν το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που αγγίζουν οι προτάσεις, που έχουν ήδη κατατεθεί, θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, εκτιμώντας πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Επισημαίνει παράλληλα, ότι η εντοπιότητα θα πρέπει να αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις αξιολόγησης και αυτό αποτελεί αίτημά τους.

Θεωρεί επίσης, ότι κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από άτομα, που δεν είναι Σαμοθρακίτες, που έχουν σαν μοναδικό κίνητρο την επιδότηση του 85% από το Leader και την συμμετοχή του 15% από τον ιδιώτη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τέτοιες προτάσεις δεν θα μπορέσουν αν περάσουν.

«Πολλοί μπήκαν για να κάνουν τη δουλειά τους, τονίζει χαρακτηριστικά αλλά εγώ όσο μπορώ δεν θα το επιτρέψω, προσθέτοντας ότι, οι καινοτόμες προτάσεις θα υποστηριχθούν.

Στις προϋποθέσεις αξιολόγησης σύμφωνα με τον κ. Γαλατούμο τέθηκε η ύπαρξη α) της εντοπιότητας ώστε να παραμείνουν άνθρωποι στην περιοχή και β) του ορίου ηλικίας, ώστε ένας νέος άνθρωπος που τώρα ξεκινάει τη ζωή του να έχει πλεονέκτημα σε σχέση με έναν 75χρονο.Προτεραιότητα επίσης θα δοθεί και στους αλιείς οι οποίοι μέσω του προγράμματος αυτού προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους ώστε να αναβαθμίσουν την δουλειά τους.

«Εκτός από τους ΟΒΑ και τους ΕΠΟΠ που εδώ και χρόνια κάποιοι από αυτούς υπάρχουν στο νησί δεν υπάρχει κάτι άλλο σε έμψυχο δυναμικό στην περιοχή. Πρέπει να υπάρξει ανανέωση, τόνισε με έμφαση».

Μάλιστα σε συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοσυνεταιριστικής δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, διαπιστώνεται σύμπλευση απόψεων μέσα από τις οποίες ζητούν την αύξηση των κονδυλίων στο πρόγραμμα αυτό πέραν του αρχικού ποσού που αγγίζει τα 650.000 ευρώ και την ύπαρξη αξιοκρατίας ώστε να υποστηριχθούν επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τη διαμονή, εστίαση και διασκέδαση χωρίς να σημαίνει ότι είναι αντίθετοι και σ΄ αυτούς που αιτούνται επένδυσης περιηγητικών σκαφών για το νησί.

Στα άμεσα σχέδια του δημάρχου Σαμοθράκης είναι η αποστολή τις επόμενες ημέρες υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με το οποίο θα απευθύνει αίτημα να αυξηθεί το ποσό του προϋπολογισμού του εν λόγω προγράμματος ώστε να υποστηριχθούν επενδύσεις που έχουν να κάνουν με δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη Σαμοθράκη.

«Όλοι μαζί, όπως αναφέρει, Περιφέρεια, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την πετάξουμε.»

Δημοσιογραφικό Συνέδριο

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι προεργασίες για την διοργάνωση εκ νέου του Δημοσιογραφικού συνεδρίου στο νησί των Καβείρων, που τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει.

«Το κλίμα είναι θετικό, όπως ανέφερε και πολύ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε αν πρόκειται να διοργανωθεί φέτος τον Ιούνιο, ώστε να έχουμε μια μίνι τουριστική σεζόν στο νησί, μια πρώτη τόνωση της τουριστικής κίνησης αλλά και μια ευκαιρία να διαφημισθεί μέσω του Τύπου».

Σύνταξη Μαρία Μανάκα

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο