fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

“Υποχρεωτική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε μαθητές μη έχοντες τουρκική καταγωγή στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης”

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση των Κυριάκου Βελόπουλου, βουλευτή Λάρισας, Κωνσταντίνου Χήτα, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή με θέμα «Υποχρεωτική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε μαθητές μη έχοντες τουρκική καταγωγή στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης».

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Κυρία Υπουργέ,

Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2012, από του βήματος του Ο.Η.Ε. και στην 5η Συνέλευση για τις μειονότητες, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δροσερού Ξάνθης, οικισμού που αριθμεί 8.300 κατοίκους και 3000 παιδιά, κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε στην ομιλία της: «….Η μητρική μου γλώσσα είναι η ρομάνι, η γλώσσα των τσιγγάνων. Παρά ταύτα, επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης, υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο, όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα τα τουρκικά… Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλουν, εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους. Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά ( τις άδειες των οποίων παραχωρεί το Υπουργείο σας ) μέσα στους οικισμούς μας… Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε….». Οκτώ χρόνια μετά την ομιλία αυτής της Ελληνίδας Ρομά αγωνίστρια των ιδανικών της, σε πρόσφατη συνέντευξή της, η εν λόγω δήλωσε ότι, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε.

Το άρθρο 41, της Συνθήκης της Λωζάνης, υποχρεώνει την Ελλάδα και την Τουρκία να παρέχουν:

«…. ως προς την δημόσιον εκπαίδευσιν , τας προσήκουσας ευκολίας προς εξασφάλισιν, της εν τοις δημοτικοίς σχολείοις παροχής, εν τη ιδία αυτών γλώσσης, της διδασκαλίας….», το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι για τους μουσουλμάνους της χώρας η διδασκαλία των τουρκοφώνων θα γίνεται στα τουρκικά, των Πομάκων στα πομάκικα και των Ρομά στη ρομανί. Δυστυχώς, όμως, η μόνη γλώσσα που διδάσκεται είναι η τουρκική. Η χώρα μας, από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν, λόγω του ψυχρού πολέμου, καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης εις βάρος της, με σειρά μορφωτικών συμφωνιών, πρωτοκόλλων, Νομοθετικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. Αποκορύφωμα όλων ήταν το Ν.Δ. 3065/54 (Φ.Ε.Κ. 239 της 09.10.1954) και της Υ.Α. 149251 της 04.06.1958 (Φ.Ε.Κ. 162), με τα οποία, η τουρκική γλώσσα εισάγεται ως η μόνη μειονοτική γλώσσα, αν και είναι μητρική γλώσσα του 50% της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, Πομάκοι και Ρομά μαθητές υποχρεώνονται, κατά παράβαση του άρθρου 41, της Συνθήκης της Λωζάνης, να διδάσκονται στα σχολεία μια γλώσσα που δεν είναι μητρική τους. Έτσι, ωθήθηκε στις αγκάλες της Τουρκίας ένα σεβαστό ποσοστό μη τουρκογενών μουσουλμάνων, που δεν είχαν, πλην της θρησκείας, κανέναν άλλο δεσμό με την Τουρκία. Σημειωτέο, δε ότι, η παράβαση της ίδιας Συνθήκης αφορά και στον Ν.4511/2018, του ΣΥΡΙΖΑ, για τους Μουφτήδες, τον οποίο ψηφίσατε κι εσείς και είναι, μέχρι στιγμής, σε ισχύ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να εφαρμόσετε τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία καταπατά το ελληνικό κράτος εις βάρος των εθνικών του συμφερόντων, εισάγοντας τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των Πομάκων και των Ρομά στην εκπαίδευση, με αντίστοιχη αφαίρεση της τουρκικής, η οποία, αποτελεί τον «Δούρειο ‘Ιππο» για τον πλήρη εκτουρκισμό των ανωτέρω μη τουρκογενών μουσουλμανικών μειονοτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών απόσχισης της Θράκης από τον εθνικό κορμό;
  • Σε περίπτωση φοβίας σας για τουρκική αντίδραση στο παραπάνω θέμα, που άπτεται της εθνικής μας αρμοδιότητος και κυριαρχίας, προτίθεσθε να καθιερώσετε την προαιρετική διδασκαλία της τουρκικής στον μη τουρκογενή μαθητικό πληθυσμό, κατόπιν υπευθύνου δηλώσεως των γονέων των μαθητών, με δυνατότητα αντικατάστασής της, για όσους το επιθυμούν, με την πομακική ή την ρομανί;

Οι ερωτώντες βουλευτές Κυριάκος Βελόπουλος Κωνσταντίνος Χήτας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο