Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, σήμερα το πρωί η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ – ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης, για την κατασκευή των διοδίων της Μέστης, με στόχο ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων που θα αποτρέψουν τη λειτουργία τους.


Στη σύσκεψη συμετείχαν ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άθνιμος και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, δήμαρχοι της Θράκης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.
Εκείνο που τονίστηκε από τις τοποθετήσεις όλων ήταν η αντίθεση στα διόδια, η μη παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδίωτες και ακούστηκαν προτάσεις για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.


Ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, επανέφερε την πρόταση για δημιουργία διοδίων στο τελωνείο Κήπων και όχι στον κόμβο Αρδανίου, ενώ επικεντρώθηκε στη διεκδίκηση των αναλογικών διοδίων.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος εκφράζοντας και τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος καθώς και τον Μητροπολίτη Ξάνθης, είπε πως η εκκλησία θα είναι στο πλευρό του αγώνα της κοινωνίας για το καλό του τόπου μας στο θέμα των διοδίων.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα κατά των διοδίων, μίλησε για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια “αναγκάστηκε” να ξοδέψει 40 εκατομμύρια ευρώ για επισκευές στον οδικό άξονα Αρδάνιο – Μάνδρα, χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε αναπτυξιακά έργα, και σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται και τα διόδια για να στερήσουν χρήματα από όλους τους πολίτες της περιοχής. Θέση του επίσης ήταν πως δεν πρέπει να κατεβούν στην Αθήνα οι φορείς της Θράκης για να θέσουν τα αιτήματά τους αλλά να “έρθει εδώ η Αθήνα” όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ακούστηκαν προτάσεις για κλείσιμο της Εγνατίας στο σημείο κατασκευής των διοδίων, που όμως τελικά αποκλείστηκαν για να μην υποστούν ταλαιπωρία όσοι κινούνται επί του δρόμου και επικράτησε η άποψη των παρατσάσεων διαμαρτυρίας.


Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε η σύνταξη ενός κειμένου που θα σταλεί τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα αναφέρει μεταξύ άλλων: ότι οι Θρακιώτες είναι κατά της ιδωτικοποίησης της Εγνατίας, ζητούν την εκπόνηση μιας μελέτης κόστους οφέλους για τα διόδια,  μπορούν να δεχτούν τα αναλογικά διόδια με κόστος 3 λεπτά ανά χιλιόμετρα, και όχι τα μετωπικά.

Διαφορετική άποψη εκφράστηκε από τον Σάββα Δευτεραίο και το Λεωνίδα Χέλη, που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των διοδίων και την ελεύθερη χρήση της οδού από τους πολίτες.