fbpx
24.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Α. Βίτσας: “Υπάρχουν σχέδια επίλυσης των προβλημάτων ύδρευσης της Σαμοθράκης”

- Χορηγούμενη-

Στο πρώτο απόσπασμα της Συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Σαμοθράκης θα αναλύσουμε τα θέματα που αφορούν την ύδρευση και την λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου.

Ύδρευση:
Τα πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας των δικτύων, η μεγάλη έκταση των δικτύων Καμαριώτισσας και Αλωνίων, η τεράστια σπατάλη νερού σε αυτούς τους οικισμούς αλλά και ότι το νερό ύδρευσης για είκοσι χρόνια το έδινε ο Δήμος για άρδευση σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών κατέστησε επιβεβλημένες τις ελεγχόμενες διακοπές υδροδότησης, τόνισε ο κύριος Βίτσας, συνέχισε λέγοντας πως έγιναν για να αποφευχθούν τα χειρότερα και τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν.

Η παρούσα δημοτική αρχή δεν επέτρεψε καμμία χρήση ποτίσματος ούτε επέκταση δικτύου πριν βρεθούν λύσεις.

Ευελπιστεί ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί, γιατί από το φθινόπωρο ήδη υπάρχουν σχέδια επίλυσης του προβλήματος.

Η γεώτρηση της Καμαριώτισσας λόγω παλαιότητας και κακής/ελλειπούς συντήρησης και πτώσης στάθμης δεν μπορεί απ΄ότι το καλοκαίρι εδειξε να αντλήσει ικανή ποσότητα νερού. Τα προβλήματα αυτά κληρονομήθηκαν μεταξύ πολλών άλλων.

Αν η επιδιόρθωση της επιλέγονταν να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αυτό θα απαιτούσε κάποιες μέρες ολικής διακοπής υδροδότησης, πράγμα το οποίο τόνισε ο δήμαρχος δεν θα δέχονταν ο ίδιος σε καμία περίπτωση να συμβεί. Αυτό όμως έχει προγραμματιστεί να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο. Συγχρόνως θα αναζητηθεί νερό στην περιοχή της Καμαριώτισσας για να κατασκευαστεί καινούργια γεώτρηση. Θα συμβούν και τα δύο μαζί, για καλύτερη κάλυψη, ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξαναζήσει το νησί την φετινή άσχημη κατάσταση.

Παράλληλα ο δήμαρχος κάνει για μία ακόμη φορά έκκληση μέσω ημών για αυτοσυγκράτηση στην χρήση νερού, ιδιαίτερα στην Καμαριώτισσα και στα Αλώνια, όπου η κατανάλωση αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκταση είναι τεράστια. Συγκεκριμένα η σπατάλη εντοπίζεται στην άρδευση από το δίκτυο ύδρευσης, όπου θα μπορούσαν οι κάτοικοι να αρδεύουν τα χωράφια και τους μπαξέδες από τις υπάρχουσες αρδευτικές γεωτρήσεις .

Για τις διακοπές ρωτήθηκε ο κύριος Βίτσας, γιατί δεν ακολουθήθηκε και στην Καμαριώτισσα το μοντέλο των Αλωνίων, δηλαδή η διακοπή να γίνεται μία φορά συνεχόμενα τις νυχτερινές ώρες και να μην επηρεάζονται τόσοι επαγγελματικοί κλάδοι, από επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής μέχρι κομμωτήρια καθώς επίσης και οι οικίες.

Εκεί ο δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο, γιατί 12 τα μεσάνυχτα που κόβεται το νερό στα Αλώνια, στην Καμαριώτισσα ακόμη λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις…

Λιμνοδεξαμενή:
Από την ύδρευση η συζήτηση μεταφέρθηκε στην λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου.

Εκεί ο κύριος Βίτσας τόνισε εμφατικά, ότι αυτό το έργο είναι ίσως το μόνο έτοιμο έργο που παρέλαβε από όσα κατηγορείται ότι είχε παραλάβει και δεν προχώρησε.

Παρόλα αυτά ήταν τόσο έτοιμο που οι ενέργειες που έκανε ήταν τόσες πολλές που ούτε ο ίδιος φαντάζονταν ότι χρειάζονταν να γίνουν. Είχε επανειλημμένες επαφές με τον εργολάβο, με την Π.Ε. Έβρου, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με τους κατοίκους για τις απαλλοτριώσεις.

Τελικά οι απαλλοτριώσεις συμφωνήθηκαν και μάλιστα τα ποσά έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτήν την στιγμή το έργο έχει κολλήσει γιατί υπάρχει αναγκαιότητα πρόσθετης χρηματοδότησης για τον καταθλιπτικό αγωγό που προβλέπεται. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα επιπλέον χρήματα και υπάρχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δέσμευση.

Στο επόμενο απόσπασμα θα παρουσιαστούν τα θέματα του βιολογικού της Καμαριώτισσας και τα θέματα των λιμανιών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο