fbpx
11.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Α. Βίτσας: “Η διαχείριση του Δήμου Σαμοθράκης πριν και μετά την καταστροφή” (ακούστε)

- Χορηγούμενη-

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης σήμερα το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017, έδωσε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης μιλώντας για όλα τα θέματα που αφορούν την εξέλιξη του Δήμου προ της 26/10/2017 και τη διαχείριση της κρίσης μετά την φυσική καταστροφή της 26/10/2017.

Πιο συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Βίτσας, έκανε ένα μικρό απολογισμό των τριών χρόνων της θητείας του, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο τί παρέλαβε το 2013 που ο δήμος Σαμοθράκης ουσιαστικά βρέθηκε χρεοκοπημένος και χρειάστηκε να διαχειριστεί κακοκαιρίες, πυρκαγιές, λειψυδρία αλλά και την πρόσφατη θεομηνία.

Όπως είπε, ο Δήμος Σαμοθράκης δεν είχε λυμένο κανένα θέμα, είχε χάσει την αξιοπιστία του στην αγορά, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε προμήθειες καυσίμων και είναι να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης που βρισκόταν υπό εκκαθάριση με χρέη συνολικά 750.000 ευρώ.

“Στόχος ήταν να μετατρέψουμε τη Σαμοθράκη σε ένα σύγχρονο δήμο, να διοικήσουμε χωρίς ρουσφέτια. Κάποιοι ακόμα και σήμερα θέλουν πισωγυρίσματα και αμφισβητούν την πρακτικές μας” είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους και την κακόπιστη κριτική που ασκούν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή του Αθανάσιου Βίτσας, κατάφερε σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δημάρχου, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του δήμου στην αγορά, έκανε ανασύσταση των υπηρεσιών, πλήρωσε οφειλές και ξόφλησε μισθούς, ρύθμισε τα δάνεια, περιόρισε τα έξοδα και κατάφερε να πληρώσει 600.000 ευρώ που εκκρεμούσαν από δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλά προχώρησε στην υλοποίηση δεκάδων μικρών και μεγάλων έργων.
Μάλιστα κατάφερε να είναι ανάμεσα στο 38% των νησιωτικών δήμων που ανάρτησαν οικονομικές καταστάσεις.
Αναφερόμενος στο κομμάτι του τουρισμού επεσήμανε πως φέτος η Σαμοθράκη είχε μια αύξηση 7% στην προσέλευση τουριστών και σε αυτό συνέβαλλε η ακτοπλοϊκή σύνδεση και με το Λαύριο.

Μετά την καταστροφή….

Ωστόσο ως γνωστό στις 25 Σεπτεμβρίου ήρθε η καταστροφή που διέλυσε τα πάντα. Υποδομές, δίκτυα, αγροτικούς δρόμους, γέφυρες, αρδευτικά και προκάλεσε κατολισθήσεις, γκρεμίζοντας ακόμα και κτίρια όπως το δημαρχείο και καθιστώντας ακατάλληλα άλλα, όπως το ισόγειο του Κέντρου Υγείας.
Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης παραδέχθηκε πως υπήρξε βοήθεια από πολλούς φορείς και από την Κυβέρνηση για να μπορέσει να αποκατασταθεί η καθημερινότητα στο νησί της πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή.

Μεγάλες ήταν οι δυσκολίες μέχρι να στηθούν από την αρχή οι υπηρεσίες του Δήμου και να σωθούν αρχεία, δημοτολόγια και ηλεκτρονικά δεδομένα.
Ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα γίνουν ανακοινώσεις για σημαντική βοήθεια από το κράτος και για τον προγραμματισμό οριστικής αποκατάστασης των ζημιών στο νησί.

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαχείριση της κατάστασης με τη βοήθεια που δέχθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Στρατό και την ΕΜΑΚ ώστε να επέλθει η ομαλότητα, σημειώνοντας όμως πως για την οριστική αποκατάσταση των υποδομών του νησιού θα απαιτηθούν χρήματα και χρόνος.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αθανάσιος Βίτσας και στα προβλήματα της ακτοπλοΐας, ειδικά τώρα που ανακοινώθηκε η ακινητοποίηση του ΣΑΟΣ για δύο ολόκληρους μήνες λόγω εργασιών συντήρησης.
Η πληροφόρηση που έχει από το αρμόδιο υπουργείο, είναι πως βρέθηκαν καράβια για να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη με μίσθωση.
Τόνισε πως ο ίδιος έμαθε για την ακινητοποίηση του ΣΑΟΣ από τον κ. Μανούση στις 22 Οκτωβρίου και δεν περίμενε ότι αυτό θα συμβεί πριν έρθει το ΣΑΟΝΗΣΟΣ.
“Η Σαμοθράκη δεν μπορεί να αντέξει χωρίς οχηματαγωγό πάνω από δύο με τρεις ημέρες. Παρουσιάζονται αμέσως ελλείψεις σε τρόφιμα, προμήθειες, ακόμα και φάρμακα” σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται που ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί το ΣΑΟΝΗΣΟΣ, απάντησε πως το υπουργείο έχει θέσει είκοσι προαπαιτούμενα από τα οποία η εταιρεία έχει ικανοποιήσει τα δεκαοχτώ.

Αποζημιώσεις…

Σε ερώτησή μας, πότε θα εισπράξουν οι πληγέντες κάτοικοι τις πρώτες χρηματικές αποζημιώσεις, ο Αθανάσιος Βίτσας μας είπε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν τα 500 ευρώ ως ειδικό βοήθημα.
Όμως η οριοθέτηση της ζώνης καταστροφής που είναι ουσιαστικά όλο το νησί θα χρειαστεί δύο με τρεις μήνες για να γίνει αφού πρώτα εκδοθεί το ΦΕΚ και εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο καταγραφές ζημιών έχουν ολοκληρωθεί και από τον ΕΛΓΑ ότι εκτιμούν ότι 2.700 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ έχει καταστραφεί και το 50% της παραγωγής ελιάς.

Ακούστε τι είπε ο Αθανάσιος Βίτσας:

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο