ΒΙ.ΠΕ. Αλεξ/πολης: Ένα “νεκροταφείο” παρατημένων εργοστασίων (video)

Κτίρια που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και σαπίζουν καθημερινά. Κάποια, δεν έχουν κάν ολοκληρωθεί.
Σπασμένα τζάμια, πεσμένα ταβάνια και τοίχοι, συνθέτουν πλέον το σκηνικό της απαξίωσης και εγκατάλειψης στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.

Μία περιοχή η οποία σχεδιάστηκε και υποτίθεται ότι θα έσφυζε από εργασία και παραγωγικότητα, σήμερα, θυμίζει περισσότερο, νεκροταφείο κτιρίων.

Στο χώρο πλέον οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, ελάχιστες, ίσως και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Γιατί συνέβη αυτό και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Οι παράγοντες πολλοί, εξηγεί ο Πέτρος Σουκουλιάς Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Αρχικά, η οικονομική κρίση η οποία “γονάτισε”  το επιχειρείν όχι μόνο στην ΒΙΠΕ της Αλεξανδρούπολης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Χορηγούμενη

“Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν ακόμα στην περιοχή, και αυτό χάρη στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι πήγανε στην περιοχή για να επενδύσουν πραγματικά. Αυτοί μείνανε, αυτοί υπάρχουν και αυτοί διαφημίζουν τις ΒΙΠΕ” υπογραμμίζει.

Ωστόσο, όπως τονίζει, υπήρξε και λάθος σχεδιασμός των ΒΙΠΕ, από τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία.
Και αυτό γιατί, έγιναν μεγαλεπήβολα σχέδια, σε άλλες -προ κρίσης- εποχές, και γενικότερα μία λειτουργία η οποία δεν συνάδει με τη λογική της υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων.
Όπως για παράδειγμα το πολύ υψηλό κόστος της τιμής των οικοπέδων στην περιοχή, το οποίο είναι απαγορευτικό, και ουσιαστικά αποτρέπει τους επιχειρηματίες, από το να στήσουν μία επιχείρηση στην ΒΙΠΕ.

Από την άλλη, ;όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξαν οι απαραίτητες υποδομές και διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες προκειμένου αυτοί να τολμήσουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση στην περιοχή, υπογραμμίζει ο Πάυλος Μιχαηλίδης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου  Βιοτεχνών Βιομηχάνων & Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου .

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις  .του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα για αναζωογόνηση των ΒΙΠΕ, επισημαίνει πως, ύστερα από 4 χρόνια διακυβέρνησης, τέτοιες υποσχέσεις μόνο προεκλογικό χαρακτήρα μπορούν να έχουν.

Σημειωτέον, η ΒΙΠΕ της Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε με 45 επενδύσεις, από τις οποίες ξεκινησαν να λειτουργούν οι 30, με τις άλλες 15 να μένουν στα θεμέλια. Από αυτές μόνο 15 κατάφεραν να φτάσουν σε ένα παραγωγικό επίπεδο.

Το 2004 στην περιοχή εργάζονταν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, επιστήμονες, τεχνικοί, και υπάλληλοι, ενώ ι αριθμός σήμερα είναι κάτω του μισού.

Μπορεί η κατάσταση αυτή να ανατραπεί; Πολύ δύσκολα, εξηγεί ο Νίκος Τσιβίκης, οικονομολόγος. δεδομένων των συνθηκών τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ωστόσο ως χώρα είναι να επενδύσουμε σε καινοτόμες ιδέες, και στη  εξειδίκευση.

“Έχουμε χάσει το τρένο πολλά χρόνια πριν. Τα κουφάρια της ΒΙΠΕ ήταν κάποιες φιλόδοξες- ή μη- προσπάθειες, που έγιναν πολλά χρόνια πριν σε ένα άλλο περιβάλλον και πλαίσιο.

Εφόσον τότε δε μπορέσαμε να τα εκμεταλλευτούμε, φαντάζεστε, πόσο μάλλον σήμερα. Είναι πολύ δύσκολο και πιθανότατα ανέφικτο- Η Ελλάδα δε μπορεί να επιτύχει μαζική παραγωγή περιστοιχισμένη από χώρες με πολύ φτηνότερα ημερομίσθια και χαμηλότερη φορολογία” προσθέτει.