Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
37.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΒεγγαλικά: Πώς θα προστατέψετε απόψε τα κατοικίδιά σας

Βεγγαλικά: Πώς θα προστατέψετε απόψε τα κατοικίδιά σας

Η εικόνα μάλιστα των ζώων συντροφιάς που ψάχνουν κυριολεκτικά μία τρύπα να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που η νύχτα γίνεται μέρα, είναι εξαιρετικά οικεία στους κηδεμόνες τους, που κάθε χρόνο έχουν τον νου τους στους μικρούς τους φίλους, που βιώνουν με πανικό τις συγκεκριμένες στιγμές.

Θυμίζουμε ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μία άσχημη είδηση που είδε «το φως» της δημοσιότητας αφορούσε στη Χαρά, μία θηλυκή σκυλίτσα που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια ρίψης βεγγαλικών, αφού η καρδιά της δεν άντεξε τον τρόμο που την κατέβαλλε.

Με αφορμή λοιπόν τη «βροχή» βεγγαλικών που αναμένεται να ακολουθήσει σε λίγες ώρες, το GRTimes επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιο Χαραλαμπάκη, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Λέει ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά τώρα όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης:

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ξένοι στην πόλη τους νιώθουν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης

Στριμωγμένοι έως και εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της τεράστιας...

Η Ελλάδα θωρακίζεται ξανά με 522 οχυρωματικά έργα σε Έβρο και νησιά

Η χρησιμότητα των αμυντικών οχυρώσεων και των ορυγμάτων, στις συνθήκες του σύγχρονου πολεμικού επιχειρείν,...

Ενιαία ψηφιακή εφαρμογή για την καταγραφή οχημάτων στα χερσαία συνοριακά τελωνεία από την ΑΑΔΕ

Από τις 28 Ιουλίου 2025 τίθεται σε πλήρη λειτουργία η ενιαία ψηφιακή εφαρμογή για...

Παρόμοια