Τρίτη, 6 Ιανουαρίου, 2026
16.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θΗ Βασίλισσα Ροδόπη νέο έμβλημα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης από το 2026

Η Βασίλισσα Ροδόπη νέο έμβλημα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης από το 2026

Μια νέα οπτική ταυτότητα υιοθετεί η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης από την 1η Ιανουαρίου 2026, με τη μυθική Βασίλισσα Ροδόπη να αποτελεί πλέον το νέο της έμβλημα.

Την ανακοίνωση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του συμβόλου αντλεί την έμπνευσή της από την ελληνική μυθολογία και τη βαθιά ιστορική σύνδεση της περιοχής με το φυσικό της τοπίο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ροδόπη ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Στρυμόνα και αδελφή – αλλά και σύζυγος – του Αίμου. Οι δύο βασιλείς της Θράκης, υπερήφανοι για την ομορφιά και τη δύναμή τους, τόλμησαν να συγκριθούν με τον Δία και την Ήρα. Η ύβρις αυτή οδήγησε στην τιμωρία τους, με τους θεούς να τους μεταμορφώνουν στις οροσειρές του Αίμου και της Ροδόπης, δίνοντας έτσι το όνομά τους στα επιβλητικά βουνά της περιοχής.

Η επιλογή της Βασίλισσας Ροδόπης ως εμβλήματος αποσκοπεί στην ανάδειξη της διαχρονικότητας, της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ροδόπης.

Το νέο σύμβολο αποτυπώθηκε καλλιτεχνικά μέσα από αγαλματίδιο που φιλοτεχνήθηκε από μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων». Στο έργο, η μυθική Βασίλισσα απεικονίζεται καθισμένη σε βράχο, με το δεξί της χέρι να στηρίζεται πάνω του και το αριστερό να κρατά τρία λουλούδια.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης έχει ήδη προμηθευτεί αριθμό αγαλματιδίων, τα οποία θα προσφέρονται ως συμβολικά δώρα σε επίσημες εκδηλώσεις, ενώ ένα αγαλματίδιο μεγαλύτερων διαστάσεων κοσμεί το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.

Πηγή: fonitisrodopis.gr

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Πώς πίνουμε τον Μεγάλο Αγιασμό και πώς τον φυλάμε στο σπίτι μας;

Γύρω από το θέμα του Μ. Αγιασμού ε­πικρατεί πολλή σύγχυση στο λαό μας. Οι...

Το πρόγραμμα εορτασμού Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη

Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη, όπως αυτό...

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ ΑΜΘ: 13 νέες θέσεις στον Έβρο – 8 στο Διδυμότειχο, 5 στην Αλεξανδρούπολη

Στην προκήρυξη συνολικά 55 νέων θέσεων για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην...

Δύο σεισμοί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης – 2,6 και 2,3 Ρίχτερ σήμερα 6 Ιανουαρίου 2026

Δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου 2026, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η πρώτη σημειώθηκε...

Παρόμοια