Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, 2025
15.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤζαμιά αντί σχολείων χτίζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Τζαμιά αντί σχολείων χτίζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Έντονα αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στην προσπάθεια του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης για εξισλαμισμό των κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και της δημιουργίας θρησκευτικών σχολών. Αυτά, όπως καταγγέλλουν, γίνονται σε βάρος μιας κοσμικής εκπαίδευσης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 (δηλαδή σε μια περίοδο 43 ετών) ανεγέρθηκαν μόνο 15 νέα σχολεία. Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στέλνουν το μήνυμα πως «ήρθε η ώρα να αντιδράσουν, προκειμένου να στηρίξουν την κοσμικότητα του τρόπου ζωής αλλά και των θεσμών τους».

Οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί άρχισαν επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις με στόχο τη συζήτηση και τους τρόπους αντίδρασης στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΑΚΡ σε εσωτερικά ζητήματα.

Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του οποίου, Τζεμάλ Οζγιγίτ, δήλωσε ότι πλέον η τουρκοκυπριακή κοινότητα «πρέπει να αφήσει στην άκρη τα άμεσα οφέλη και να δώσει μαζικά τον κοινοτικό αγώνα ενάντια στην προσπάθεια να την αλλάξουν».

 

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο για επιβράβευση για όσους κατατάσσονται αμέσως μετά το λύκειο

Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος στρατιωτικής θητείας, με την...

Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Σαπών – Αλεξανδρούπολης από τον Α/Κ Μέστης έως τον Α/Κ Ανατολικό Κομοτηνής

Αποφασίστηκε η έκδοση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αφορούν την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων...

ΑΣΕΠ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για προσλήψεις στην Πυροσβεστική

Άνοιξε από χθες, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για δύο νέες προκηρύξεις...

12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025, το 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου συμμετείχε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στον...

Παρόμοια