Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2026
2.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΤσιάρας: Η κυβέρνηση ικανοποιεί την πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών – Η...

Τσιάρας: Η κυβέρνηση ικανοποιεί την πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών – Η άρνηση διαλόγου είναι ανεξήγητη

Την απογοήτευσή του για την απόφαση εκπροσώπων των αγροτών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤNEWS, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανταποκριθεί στην πλειονότητα των αιτημάτων του πρωτογενούς τομέα.

«Η στείρα και αντιπαραγωγική άρνηση στον διάλογο αδικεί τον ίδιο τον αγώνα των αγροτών», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε από την πρώτη στιγμή προτάσεις που αποτελούν βάση διαλόγου. Πρόσθεσε ότι η άρνηση συμμετοχής χωρίς πραγματική αιτιολόγηση «είναι ανεξήγητη» και ότι η κοινωνία υφίσταται σοβαρή ταλαιπωρία.

Σχετικά με το κόστος παραγωγής, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι το αγροτικό ρεύμα παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και θα μειωθεί περαιτέρω από τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ισχύουν σήμερα. Για το πετρέλαιο, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχει πλέον θεσπιστεί, ενώ τυχόν στρεβλώσεις στο μοντέλο κατανομής θα εξορθολογηθούν πριν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο υπουργός επανέλαβε ότι το αίτημα για πλήρη κάλυψη ικανοποιείται. Για την ενίσχυση προϊόντων υπενθύμισε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θέτει όρια, και η άμεση κάλυψη απώλειας εισοδήματος δεν είναι δυνατή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μέτρο 23, το οποίο αποτελεί έμμεση εισοδηματική στήριξη. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 160 εκατ. ευρώ για καλλιέργειες με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, όπως το βαμβάκι στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση 31,70 ευρώ ανά στρέμμα μέσω του μέτρου μείωσης αποτυπώματος άνθρακα.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα δεν είναι συγκυριακά ούτε αφορούν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιοργάνωσης του τομέα. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία κοινής εθνικής στάσης σε ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως οι ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι στη συμφωνία Mercosur.

«Η κυβέρνηση παίζει με ανοιχτά χαρτιά», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόσκληση για διάλογο παραμένει ενεργή, αλλά «οι δικαιολογίες για να μην προσέρχεται κανείς πλέον δεν υπάρχουν».

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ο πρώτος μέτοικος στον Έβρο

Η πρώτη φορά που αναρωτήθηκε «μα πού έχω έρθει;» ήταν όταν οδήγησε μέχρι τα...

Αλεξανδρούπολη: Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας αποχαιρετά την Καίτη Σισκοπούλου

Με ανακοίνωσή του, το παράρτημα Αλεξανδρούπολης της Ένωση Γυναικών Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά του...

Απευθείας πτήση Στουτγκάρδης – Αλεξανδρούπολη: Στήριξη της Σαμοθράκης για τη σύνδεση με τους ομογενείς

Από την καρδιά της Βάδης-Βυρτεμβέργης στην καρδιά του Έβρου, μια σημαντική πρωτοβουλία για τη...

Σταύρος Σταυράκογλου εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης – Μεγάλη επιτυχία στην κοπή της βασιλόπιτας της παράταξης ΑΡΧΗ

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της δημοτικής...

Παρόμοια