fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Τράπεζα της Ελλάδας: Περίπου 10.000 οι πρώτες κατοικίες που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό

- Χορηγούμενη-

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία και επικύρωσε την δυνατότητα των διαχειριστών δανείων να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς έβαλε το ζήτημα πολύ ψηλά στη λίστα αυτών γύρω από τα οποία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται καθημερινά.

Τα στοιχεία πάντως της ΤτΕ τα οποία επικαλέστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφουν ένα πρόβλημα μεν, πολύ μικρότερης έκτασης από ότι παρουσιάζουν ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα του Τύπου δε.

Τα στοιχεία λένε ότι περίπου 600.000 ακίνητα είναι συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι λεγόμενοι servicers. Από αυτά, τα μισά – δηλαδή 300.000, είναι επιχειρηματικοί χώροι , βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ. Από τις υπόλοιπες 300.000 , το 80% έχει ρυθμιστεί διμερώς μετά από συμφωνία οφειλέτη-πιστωτή, δηλαδή περίπου 240.000. Και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ μόλις το 17% από τις 60.000 που απομένουν είναι πρώτες κατοικίες που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι ένας να κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, θα αποτελούσε πρόβλημα. Εφόσον όμως κάποιος ο οφειλέτης δεν αρνηθεί να συνεργαστεί με τα funds και βρίσκεται όντως σε αδυναμία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε μας έλεγαν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές.

Γραμμές άμυνας που αναστέλλουν τις διαδικασίες πλειστηριασμού για τους ευάλωτους υπάρχουν :

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Εφόσον ο οφειλέτης πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια του ευάλωτου (7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενα κατά 3.500€ για κάθε μέλος του νοικοκυριού έως τις 21.000€ και αξία περιουσίας έως 120.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενα κατά 15.000€ για κάθε μέλος του νοικοκυριού έως τις 180.000€) υποβάλει αίτηση και μόλις αυτή εγκριθεί , το Δημόσιο επιδοτεί τη δόση με 70-210€ το μήνα για 15 μήνες. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ , στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί 17.000 δανειολήπτες.
Το ενδιάμεσο πρόγραμμα στην ουσία λειτουργεί γεφυρωτικά έως ότου είναι πλήρως λειτουργικός ο νέος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων. Οι οφειλέτες που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μακροχρόνιες ρυθμίσεις θα προσφεύγουν στον φορέα που θα αποτελεί 2η ευκαιρία. Το ακίνητο θα περνά στον φορέα αλλά ο οφειλέτης θα διατηρεί κατοχή και χρήση για 12 χρόνια πληρώνοντας ενοίκιο, μετά το πέρας των οποίων εφόσον έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του θα επαναγοράζει το ακίνητο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΕΠΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ. Ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η διαφορά όμως εδώ είναι ότι οι ωφελούμενοι είναι ευάλωτοι μεν αλλά τα δάνεια της δεν έχουν κοκκινήσει. Οι τράπεζες θα αναλάβουν να καλύψουν για 12 μήνες το 50% του επιπλέον κόστους που έχει προκύψει από τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η ΕΚΤ. Οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένονται τον Απρίλιο και έως τώρα οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 20.000

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ. Αφορά χρέη άνω των 10.000€ και ρυθμίζει συνολικά οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Μπορούν να ρυθμίσουν και ενήμεροι ακόμη οφειλέτες και το πλήθος των δόσεων αλλά και το ύψος τους προκύπτει από αλγόριθμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εργαλείου οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και τις 420 ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις προβλέπεται και κούρεμα οφειλών που φτάνει το 90%. Έως τώρα έχουν ωφεληθεί περίπου 3.600 οφειλέτες , αριθμός χαμηλός που δεν οφείλεται μόνο στις ατέλειες του μηχανισμού αλλά κυρίως στο ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων δεν συναινούν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Προκειμένου πάντως να αυξηθούν και να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις , το ΥΠΟΙΚ φέρνει στη Βουλή την Τρίτη τροπολογία με αλλαγές που μεταξύ άλλων μειώνουν σημαντικά το επιτόκιο και δίνουν τη δυνατότητα ένταξης και σε όσους έχουν οφειλές αποκλειστικά σε τράπεζες ή funds.
Περίπου 590.000 οφειλέτες πάντως, έχουν έρθει σε απευθείας επαφή με τα funds και έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους συνολικού ύψους 27δισ€

Πηγή: skai.gr

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα η Ημερίδα Εξωστρέφειας της Περιφέρειας ΑΜΘ

Θετικό αντίκρισμα δημιούργησε για την Περιφέρεια ΑΜΘ, η πραγματοποίηση της Ημερίδας Εξωστρέφειας το περασμένο Σαββάτο (25/05) στο ξενοδοχείο LUCYστην Καβάλα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών...