fbpx
17 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Τουρκία: Η είσοδος μεταναστών από τον ποταμό Έβρο ξεκίνησε ξανά… (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

“Το ταξίδι της ελπίδας για τους μετανάστες που ονειρεύονται την Ευρώπη έχει ξεκινήσει ξανά”, αναφέρουν τούρκικα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προβάλλοντας το παρακάτω βίντεο που δείχνει δεκάδες ανθρώπους να επιβιβάζονται σε βάρκες προκειμένου να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο που είναι τα σύνορα με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν να έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι δυνάμεις στον Έβρο, για να αντιμετωπίσουν για δεύτερη φορά τη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών όπως έγινε και τον Μάρτιο.

Το πλήθος των μεταναστών που υπολογίζεται ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί στην Ανδριανούπολη πιθανόν να ξεπερνάει τις 6.000.

- Χορηγούμενη-

Αντίθετα με την απόπειρα πριν τρεις μήνες, αυτή τη φορά φαίνεται πως η προσπάθεια παραβίασης των συνόρων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο, αλλά παρατηρείται κινητικότητα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου: Στις Καστανιές, στο Πέταλο, στο Τυχερό και στο Σοφικό.

Κυβερνητική πηγή ωστόσο φέρεται να σχολιάζει: “Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι κάτι σοβαρό ή είναι προσπάθεια δημιουργίας κλίματος”.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής έρχεται στον Έβρο.

Τι συμβαίνει

Η Τουρκία όπως φαίνεται τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις έχει αρχίσει να μετακινεί ομαδικά μετανάστες προς τα Ελληνικά σύνορα. Καλά πληροφορημένες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα σημειώνουν ότι οι μετακινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες κοντά στις Καστανιές αλλά και σε νοτιότερα τμήματα, όλες είναι με λεωφορεία.

Παράλληλα υπολογίζεται ότι μέχρι αργά το βράδυ είχαν φτάσει περίπου 300 άτομα στα σύνορα και όχι 6 χιλιάδες.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι και πάλι η Τουρκία φέρεται να εμπλέκεται σε κεντρικό οργανωτικό επίπεδο, υλοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις απειλές που ακούστηκαν πριν από 15 ημέρες δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι δηλαδή ήρθε η εποχή που η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού επιστρέφει στην Ελληνοτουρκική μεθόριο.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως οι μετακινήσεις αυτές, πέραν του Τουρκικού τύπου έγιναν αντιληπτές από την φρουρά του φυλακίου 1 στις Καστανιές, όπως και σε άλλα σημεία της παρέμβριας περιοχής του Έβρου καθώς εκεί η προσπάθεια προσέγγισης έγινε ακόμη και με πλωτά μέσα.

Επιπλέον οι απειλές που είχαν ακουστεί δια του Τούρκου ΥΠΕΞ εδώ και ημέρες έχουν διαπιστωθεί κυρίως από τους αριθμούς των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αποτρεπτικές κινήσεις των Ελληνικών και Ευρωπαικών αρχών (Frontex) δεν ξεπερνούσαν τις 20-30 σε μια νύχτα ενώ μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Αξιωματούχου, αυτές αυξήθηκαν περίπου στις 150 τις τελευταίες νύχτες.

Τα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν γίνει μετά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής, σαφώς και συμβάλλουν, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας κι αυτός είναι σε αυξημένους αριθμούς στη μεθοριακή γραμμή από τον Στρατό Ξηράς και από την Ελληνική Αστυνομία.

Ήδη οι 400 αστυνομικοί που έφτασαν στον Έβρο από την Αθήνα έχουν αναλάβει τομείς φρούρησης ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται κι άλλες μονάδες εφόσον απαιτηθεί και πάλι να μετακινηθούν στον Έβρο.

Επιτελείς εκτιμούν ότι η Τουρκία ξεκίνησε και θα συνεχίσει μέσα σ’ όλη την εβδομάδα, αλλά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να πιέζει την Αθήνα στον Έβρο αλλά και τα νησιά.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα ότι αυτή η επιστροφή της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα είναι πολύ πιο μελετημένη σε μια επιχείρηση για να φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση την Ελλάδα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Κ. Κουτσούκος: «Μπορούμε να κάνουμε άμεσα την έξοδο από την Εγνατία Οδό προς το ΠΓΝΑ – δε μας το επιτρέπουν επειδή δε συμφωνεί το...

Για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» μπορούν άμεσα να ανοιξουν έξοδο επί της Οδού προς τα επείγοντα περιστατικά του ΠΓΝΑ αλλά βρίσκουν άρνηση από το πανεπιστήμιο, έκανε λόγο ο διευθυντής υποστήριξης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης «Εγνατία Οδός ΑΕ», Κωνσταντίνος Κουτσούκος.
- Χορηγούμενη -