Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, 2026
11.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικηΤοποθέτηση του Βουλευτή Έβρου Δημήτρη Ρίζου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της...

Τοποθέτηση του Βουλευτή Έβρου Δημήτρη Ρίζου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Ο κ. Ρίζος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Πρόξενος” που υλοποιείται επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης – ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2016 και υλοποιείται ήδη σε πολλά προξενεία – μέσω του οποίου οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά από τα Προξενεία μας έγγραφα όπως οι βεβαιώσεις γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης γεγονός το οποίο αποτελεί τεράστια διευκόλυνση για τους Έλληνες του Εξωτερικού, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, να χάνουν μεροκάματα αναμένοντας την έκδοση αυτών των εγγράφων, να πληρώνουν για τα έξοδα μετακίνησης, να ταλαιπωρούνται στις ουρές.

Το πρόγραμμα “Πρόξενος” ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία στο προξενείο στο Ντίσελντορφ, έχει επεκταθεί πλέον σε όλη την Γερμανία, στην Νέα Υόρκη και σε άλλα σημεία όπου ο ελληνισμός βρίσκεται μαζικά.

Το πρόγραμμα “Πρόξενος” αποτέλεσε ΄”καρπό” της σύμπραξης των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου. Με αυτό το δεδομένο, οι ομογενείς μας μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση για να λάβουν τα έγγραφα που επιθυμούν γεγονός που αναβαθμίζει αυτόματα τα Προξενεία μας, ως εν δυνάμει “Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για τους Έλληνες του Εξωτερικού”. Κατά αυτόν τον τρόπο αλλάζει προς το θετικότερο και η εικόνα-σχέση που έχουν οι Έλληνες της Διασποράς με τη λεγόμενη Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας, αναβαθμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό καθώς τα Προξενεία αποτελούν στην ουσία τη “βιτρίνα” της χώρας μας προς τα έξω, ενώ δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες των Προξενείων να αναδιοργανώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, κερδίζοντας εργατοώρες στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα, εξυπηρετώντας μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για βίζα.

Ο θετικός αντίκτυπος δηλαδή της εφαρμογής και καθιέρωσης του Προγράμματος “Πρόξενος”, τις λειτουργίες των “ΚΕΠ για τους Έλληνες του εξωτερικού” είναι πολλαπλασιαστικός, καθώς αντανακλά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των Ελλήνων της Διασποράς, της καθημερινής λειτουργίας των Προξενείων μας κτλ.

Παράλληλα, ο κ. Ρίζος στην εισήγησή του έσπευσε να συγχαρεί τον Χρήστο Δουλκερίδη, Έλληνα μετανάστη στο Βέλγιο, ο οποίος και εξελέγη πρώτος με 33% με το κόμμα τον Πρασίνων, σε Δήμο της Περιφέρειας των Βρυξελλών, Μάλιστα ο κ. Ρίζος στάθηκε και στα λόγια του συμπατριώτη μας Χρήστου Δουλκερίδη, ο οποίος δήλωσε πως αυτός και το κόμμα του γνώρισαν μεγάλη εκλογική άνοδο διότι “με ιδεολογική συνέπεια παλεύουν κατά του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί σήμερα την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι μάχονται τον σκοταδισμό και την Ακροδεξιά που απειλούν σήμερα την Ευρώπη”.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Δέκα μαθητές από τον Έβρο προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης»

Σημαντική διάκριση για τη μαθητική κοινότητα του Νομού Έβρου, καθώς έξι μαθητές Γυμνασίου και...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης προβάλλει την ταινία «Το Νησί του Αμρουμ»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την ταινία «Το Νησί του Αμρουμ»...

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Μακεδονία και η Θράκη: Αναπτυξιακά, δημογραφικά και αμυντικά σχέδια

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διεθνών του επαφών, σε Άγκυρα και Βέλγιο, ο...

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης: Πρωταγωνιστικός ρόλος στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι κατά την διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου...

Παρόμοια