fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το παιδί-θαύμα των ΗΠΑ αλλάζει το σκάκι!

- Χορηγούμενη-

Λίγες μόνο ημέρες πριν τα 11α γενέθλιά της, η Καρίσα Γιπ έγινε η νεαρότερη παίκτρια στο σκάκι που κέρδισε έναν grandmaster. Οι ικανότητες του μικρού κοριτσιού ήταν τόσο θαυμαστές, που ο αντίπαλός της Αλεξάντερ Ιβάνοφ δεν είχε απαντήσεις. Χρειάστηκε να κλειστεί στο πίσω μέρος της σκακιέρας και να χάσει έναν σημαντικό ίππο, πριν αναγκαστεί να δώσει τη βασίλισσα. Λίγες κινήσεις αργότερα, η παρτίδα τελείωσε. Η 11χρονη Γιπ είχε κερδίσει.

Η σύντομη αυτή η ιστορία δείχνει ότι το άθλημα είναι τέτοιο που ο καθένας μπορεί να κερδίσει ακόμα και τους μεγαλύτερους παίκτες. Παρ’ όλα αυτά, η Καρίσα Γιπ που πλέον έχει γίνει 16 χρονών, βλέπει ότι υπάρχουν πράγματα πίσω από τις κουρτίνες που δεν αλλάζουν εύκολα. «Τότε ένιωθα περήφανη για τον εαυτό μου, είχα κερδίσει έναν θρύλο» λέει η Γιπ: «Ήμουν νέα, σκεφτόμουν ότι οι grandmaster αποτελούν την ελίτ του αθλήματος και τους θαύμαζα. Κι έπειτα κέρδισα έναν εξ’ αυτών».

Η Γιπ είναι μία φανταστική παίκτρια, που άρχισε να επιδεικνύει τις ικανότητές της στην ηλικία των 6 ετών. Έμαθε σκάκι από τον πατέρα της, Πέρσι, ο οποίος της έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις. Τα υπόλοιπα ήρθαν φυσιολογικά. Μία δεκαετία αργότερα η Καρίσα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την κατηγορία των grandmaster, πριν από έναν χρόνο κέρδισε το πρωτάθλημα των ΗΠΑ στις κορασίδες και σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκάκι, είναι μία από τις κορυφαίες παίκτριες στην πατρίδα της. Εκπληκτικά αποτελέσματα και εντυπωσιακή εξέλιξη για μία τόσο νεαρή αθλήτρια.

Πριν μερικές δεκαετίες πάντως, όλα τα παραπάνω θα θεωρούνταν απίστευτα. Όχι επειδή η Καρίσα ακόμη πηγαίνει στο σχολείο, αλλά διότι είναι κορίτσι. Μέχρι πρόσφατα ελάχιστες ήταν οι γυναίκες που συμμετείχαν στα τουρνουά σκάκι και πολλοί αναρωτιούνταν αν οι γυναίκες γενικά είναι τόσο καλές όσο οι άντρες. Οι αντιλήψεις αυτές δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν, ακόμη και σήμερα.

Το άθλημα θεωρείται ανδροκρατούμενο και οι λιγοστές γυναίκες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του, παλεύουν για να αποδείξουν ότι τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά. Μία από τις σημαντικότερες μορφές στο γυναικείο σκάκι είναι η σημερινή επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Τζένιφερ Σαχάντε. Η πρώην πρωταθλήτρια στο σκάκι, συγγραφέας βιβλίων σχετικά με το άθλημα, απόφοιτη φιλολογίας και δημοσιογράφος δίνει τα πάντα προκειμένου να αλλάξει όλη αυτή η νοοτροπία.

Η Σαχάντε είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα «Γυναίκες στο σκάκι» που εξηγεί ότι στόχος είναι να ξεπεραστεί ο αριθμός των 13 χιλιάδων κοριτσιών και γυναικών που παίρνουν μέρος αυτή τη στιγμή στους αγώνες των ΗΠΑ. «Γιατί δεν μπορεί ένα κορίτσι να είναι εξίσου καλό με ένα αγόρι στο σκάκι;» αναρωτιέται με τη σειρά της η Ζούζα Πολγκάρ, πρώην παίκτρια και μία εκ των κορυφαίων παγκοσμίως.

Η Πολγκάρ έχει αφιερώσει πλέον τον χρόνο της στην καταπολέμηση των διακρίσεων: «Αυτό που κάποτε ήταν «προφανές» για τους ανθρώπους, σήμερα δεν είναι. Οι καιροί αλλάζουν, τα μυαλά πρέπει να αλλάξουν κι αυτά. Πριν από 20 χρόνια, λιγότερο από το 1% των αθλητών σκάκι ήταν γένους θηλυκού. Τώρα ο αριθμός έχει εκτοξευθεί». Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό είναι πλέον 14%, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρις ότου αλλάξουν σημαντικά οι ισορροπίες.

Οργανισμοί όπως το USCF που έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί η Σαχάντε αποτελούν ένα καλό έναυσμα για να δώσουν στα κορίτσια των ΗΠΑ το ερέθισμα να ασχοληθούν με το σκάκι από μικρή ηλικία. Το 1991 η Πολγκάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες grandmaster, αλλά σήμερα πάνω από 35 γυναίκες κατέχουν τον ίδιο τίτλο! Ο μεγάλος αριθμός γυναικών στο άθλημα βοηθάει επίσης στην άνοδο σε αγωνιστικό επίπεδο.

Το 2008 μία σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο αποκάλυψε ότι η φαινομενική διαφορά στις επιτυχίες και στον τρόπο παιχνιδιού μεταξύ ανδρών και γυναικών οφειλόταν σε τεράστιο βαθμό στα στατιστικά. Όσο περισσότεροι άνδρες έπαιζαν, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν να γεμίσει το top 100 της παγκόσμιας κατάταξης από εκείνους.

Όλα τα παραπάνω ήταν και τα αίτια που ο Πέρσι Γιπ σκεφτόταν πολύ αν θα έπρεπε να σπρώξει την Καρίσα στο άθλημα. Αναρωτιόταν μήπως ήταν ανδρικό σπορ, αλλά δέκα χρόνια μετά έχει αναθεωρήσει: «Ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβεί και στο μέλλον» λέει πια ο Γιπ, που θεωρεί ότι η Καρίσα μπορεί να γίνει η αφορμή για να αλλάξουν ακόμη περισσότερα πράγματα στο σκάκι.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο