fbpx
22.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Την επανεκκίνηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης φέρνει στη Βουλή ο Α. Δημοσχάκης

Κατάθεση Κοινοβουλευτικής αναφοράς

- Χορηγούμενη-

Στην κατάθεση κοινοβουλευτικής αναφοράς προς το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης όπου διαβίβασε μέσω του Προεδρείου της Βουλής την επιστολή της ομάδας σπουδαστών που καταρτίζονται στο τμήμα «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ» του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης.

- Χορηγούμενη-1

Στην επιστολή τους οι σπουδαστές ζητούν τη δυνατότητα επανεκκίνησης της υποχρεωτικής τους πρακτικής άσκησης, η οποία δεδομένου της υγειονομικής κατάστασης προτείνεται να διεξαχθεί εξ’ αποστάσεως.

Η αναφορά του Α. Δημοσχάκη έχει ως εξής :

Προς : Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Θέμα : Επανεκκίνηση υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης σπουδαστών Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης

Ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει στο Προεδρείο της Βουλής την επιστολή της ομάδας σπουδαστών του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξ/πολης, του τμήματος «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ».

Με αυτή ζητούν την εξέταση του αιτήματός τους που αφορά την δυνατότητα διεξαγωγής της υποχρεωτικής τους πρακτικής άσκησης εξ’ αποστάσεως, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η επιστολή των σπουδαστών έχει ως εξής:

Αξιότιμε, κύριε Βουλευτά της Κυβερνήσεως, κ. Αναστάσιε Δημοσχάκη,

Είμαστε μια ομάδα σπουδαστών του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης η οποία βρισκόμενη στην αρχή του 4ου και τελευταίου εξαμήνου της εκπαιδευτικής της κατάρτισης στην ειδικότητα της «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ» προσδοκά να ολοκληρώσει με επιτυχία μέσα στο προβλεπόμενο εκπαιδευτικό πλαίσιο τις σπουδές της.

Προκειμένου να βγούμε στο στίβο εργασίας, καλούμαστε από το νόμο, προτού δώσουμε την πιστοποίηση της κατάρτισής μας, να έχουμε στα χέρια μας την 6μηνη βεβαίωση της πρακτικής μας άσκησης από κάποιον ιδιωτικό φορέα- επιχείρηση.

Ωστόσο, λίγο πριν κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας κι ενώ ήμασταν, σχεδόν, έτοιμοι να ξεκινήσουμε –όπως είχε συμβεί νωρίτερα με άλλους 4 συμφοιτητές μας – κι εμείς την πρακτική μας άσκηση δια ζώσης, όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Λόγω της πανδημίας, όπως κι εσείς γνωρίζετε από τον Νοέμβριο του 2020 βρίσκονται σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους εκτός από τα Πανεπιστήμια της χώρας και τα εκπαιδευτικά κέντρα δια βίου μάθησης μεταξύ αυτών και τα Δ.Ι.Ε.Κ. Στο εξής η λειτουργία τους γίνεται, όπως είναι γνωστό με την εξ’ αποστάσεως συγχρονισμένη ή ασύγχρονη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης.

Το θέμα για το οποίο απευθυνόμαστε σε σας επικαλούμενοι την, αδιαμφισβήτητα, πολύτιμη αρωγή σας, προέκυψε πριν ένα μήνα, όταν σε συζήτηση που είχαμε σε κοινή ομάδα τηλεπικοινωνίας που διαθέτει το τμήμα μας, τέθηκε το ζήτημα της πρακτικής μας άσκησης και τι γίνεται σχετικά μ’ αυτό. Τυχαία, λοιπόν, συμφοιτητές μας που είχαν προλάβει να ξεκινήσουν τη δια ζώσης πρακτικής τους ,πριν αποφασιστεί με εγκύκλιο ΚΥΑ η πλήρη αναστολή όλων των πρακτικών στις 6 Νοεμβρίου 2020, μας ενημερώνουν ότι οι ίδιοι συνεχίζουν κανονικά τις πρακτικές τους εξ’ αποστάσεως. Όταν τους ρωτήσαμε πώς γίνεται αυτό, εφόσον όλες οι πρακτικές βρίσκονται σε πλήρη αναστολή, μας είπαν ότι μετά από μια εβδομάδα από το γεγονός της ανάκλησής τους η διεύθυνση του Δ.Ι.Ε.Κ. φοίτησής μας τους πήρε τηλέφωνο και τους ενημέρωσε ότι μπορούν να συνεχίσουν την πρακτική τους εξ’ αποστάσεως, εφόσον έρθουν σε συμφωνία με τους εργοδότες τους.

Απευθυνόμενοι τηλεφωνικώς στη διεύθυνση του Δ.Ι.Ε.Κ. μας για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στο θέμα, η Διευθύντριά μας μέσω ενός κατατοπιστικού e-mail, που μας έστειλε, και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, μας ενημέρωσε πλήρως για το θέμα αναφέροντας τα εξής παρακάτω: « Σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ.:Κ1/152450- 09/11/2020 εγκύκλιο της ΓΓΕΕΚ&ΔΒΜ του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι σε αναστολή και η πρακτική άσκηση μέχρι αυτή να αρθεί με σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ.: Κ1/154567/12-11-2020 και με την παροχή πρόσθετων διευκρινήσεων, εξ’ αποστάσεως πρακτική δύνανται να συνεχίσουν όσοι έχουν κάνει ήδη έναρξη πριν την αναστολή υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η παραπάνω εγκύκλιος».

Εν συνεχεία προβαίνει να μας ενημερώσει από πλευράς της και για το εξής παρακάτω : Για να επικαιροποιήσουμε τα παραπάνω στείλαμε ερώτημα την Τρίτη 9-2-2021 στο σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ, που υποστηρίζει διοικητικά και τεχνικά τα Δ.Ι.Ε.Κ. της χώρας, ως εξής: «Καλησπέρα, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν μπορούμε σε καθεστώς αναστολής της δια ζώσης εκπαίδευσης να κάνουμε έναρξη πρακτικής σε νέους καταρτιζόμενους προκειμένου να κάνουν εξ’ αποστάσεως πρακτική. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων». Και η απάντηση στις 10-2-2021 από τον ΠΗΓΑΣΟ ήταν: «Καλησπέρα σας, αυτή τη στιγμή δε μπορεί να γίνει έναρξη πρακτικής».

Και συνεχίζοντας μας κάνει σαφές ότι σύμφωνα με όλα τα παραπάνω δεν υπήρχε ούτε υπάρχει δυστυχώς δυνατότητα νέας έναρξης πρακτικής άσκησης δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως από τις 7-11-2020 έως και την ημέρα που μας ενημέρωσε στις 10-2-2021.

Η διευθύντριά μας, ωστόσο, λίγο πριν ολοκληρώσει την γραπτή της επικοινωνία μαζί μας, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας τα αιτήματά μας και τους προβληματισμούς μας για το αν είναι εφικτό να μπορούν να ξεκινούν πρακτικές ασκήσεις εξ’ αποστάσεως που τηρούνε τις προϋποθέσεις της σχετικής εγκυκλίου για συνέχιση της πρακτικής άσκησης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας διαβεβαίωσε ότι, αφού απευθύνθηκε στους ανωτέρους προϊσταμένους της για να θέσει το θέμα, η απάντησή τους ήταν αρνητική, οπότε και καταλήξαμε από κοινού μαζί της ότι από εδώ και πέρα το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό.

Από τη στιγμή, επομένως, που διαπιστώσαμε ότι άλλο τι δεν μπορεί να γίνει, θα σας είμαστε υπόχρεοι, εφόσον δύνασθε, να μεριμνήσετε και να πράξετε τα δέοντα που απαιτούνται σε περιπτώσεις σαν τη δική μας, ώστε να βρεθεί, όσο το δυνατό το συντομότερο, τρόπος επανεκκίνησης πρακτικών εξ’ αποστάσεως για ειδικότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως είναι η δική μας.

Προφανώς, το θέμα απασχολεί κι ενδιαφέρει κι άλλες ειδικότητες των Δ.Ι.Ε.Κ. ή λοιπών εκπαιδευτικών δομών της χώρας σε ότι αφορά τα Δια Βίου Μάθησης που έχουν τη δυνατότητα των εξ’ αποστάσεως πρακτικών.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την ευγενική σας καλοσύνη να αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας, ώστε να διαβάσετε την επιστολή μας και να ενδιαφερθείτε γι’ αυτήν σε ότι αφορά τη θετική εξέλιξή της.

Με εκτίμηση, οι σπουδαστές-καταρτιζόμενοι του τμήματος «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ» του Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ