fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Έβρου

- Χορηγούμενη-

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση της Ν.Δ., έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης πολλούς αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές των λαϊκών αγορών στους δήμους μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες των μικροπωλητών για την οικονομική ενίσχυσή τους από την πολιτεία, για τον λόγο ότι σε ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς δεν επιτράπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα να δραστηριοποιηθούν λόγω του παρατεταμένου lockdown, ενώ δεν πάρθηκε καμία μέριμνα για να την προστασία του εισοδήματός τους, των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση όμως έρχεται σαν τον κλέφτη, μέσα στην πανδημία ελπίζοντας ότι θα έχει τις λιγότερες αντιδράσεις, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να διαλύσει τις λαϊκές αγορές, θα πετάξει έξω τους χιλιάδες επαγγελματίες και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην άνοδο της τιμής των προϊόντων.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

 • Καταργείται η μόνιμη άδεια πωλητή και η δυνατότητα μεταβίβασής της. Η κάθε θέση θα βγαίνει σε πλειστηριασμό και θα την αποκτά όποιος συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια.
 • Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης. Στη θέση παλιότερων «κοινωνικών κριτηρίων» (ανεργία, πολυτεκνία, ποσοστό αναπηρίας) μπαίνουν νέα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», με καθοριστικό το ύψος της οικονομικής προσφοράς του ενδιαφερόμενου (60% των μορίων) ενώ μοριοδοτούνται οι τίτλοι σπουδών.
 • Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες).
 • Δημιουργούνται φορείς διαχείρισης με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, συνεπώς δρομολογείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους.
 • Γίνονται πιο αυστηροί οι έλεγχοι και επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, μηδενικά χρέη προς τους φορείς διαχείρισης. Τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων κλπ.).

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά:

Οι δημοτικές αρχές, σύσσωμα τα δημοτικά συμβούλια και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρών αγροτοπαραγωγών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές:

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Να μειωθούν τα τέλη που καταβάλλουν με δεδομένο τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι κάτοχοι αδειών στις λαϊκές αγορές.

Τις επόμενες ημέρες η Λαϊκή Συσπείρωση θα περιοδεύσει στις λαϊκές αγορές του Ν. Έβρου.

                                                                19/03/2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ορεστιάδας, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης:

Ζαλουφλής Κώστας, Μιδάλκος Παναγιώτης, Βαρσαμάκης Χρήστος, Βλισίδης Γεράσιμος, Δευτεραίος Σάββας, Δραμανίδου Νίκη.

Οι σύμβουλοι των Δημοτικών κοινοτήτων Φερών, Αλεξανδρούπολης :

Παντελίδης Βασίλειος, Δευτεραίου Σωτηρία, Τρέλλης Αποστόλης.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο